Ομιλία Κ. Κόλλια για τη συμφωνία αποκρατικοποίησης των κρατικών λαχείων

Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, στα πλαίσια της συζήτησης για την κύρωση της συμφωνίας για την αποκρατικοποίηση των λαχείων. Ο κ. Κόλλιας μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Η σημασία της συμφωνίας για τα κρατικά λαχεία είναι τεράστια, όχι μόνο για τα οικονομικά οφέλη που θα αποκομίσει το ελληνικό κράτος, αλλά και διότι ανοίγει μία νέα σελίδα για την αξιοπιστία της εθνικής οικονομίας. Σηματοδοτεί τη...
φυγή προς τα μπρος, την τολμηρή επιτάχυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, στέλνει μήνυμα συνέπειας στους εταίρους, μήνυμα αποφασιστικότητας στις αγορές, που ανατρέπει τις εντυπώσεις και το κλίμα της ατολμίας και της αμφιταλάντευσης και δίνει πνοή στην πραγματική οικονομία.
Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά οφέλη, το δημόσιο θα αποκομίσει από αυτή τη σύμβαση, σε μια περίοδο δώδεκα ετών, περισσότερα από 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε μηνιαία βάση, η εταιρεία που αναλαμβάνει τα κρατικά λαχεία θα καταβάλει το 30% του μικτού κέρδους στο ελληνικό δημόσιο. Από αυτά το 20% θα διατίθεται σε κοινωνικές πολιτικές, το οποίο σημαίνει ότι στη διάρκεια ισχύος της συμφωνίας, σχεδόν 600 εκατομμύρια ευρώ θα επιστρέψουν στις δημόσιες, κοινωνικές δομές, δηλαδή στον πολίτη.
Το κράτος διατηρεί ρόλο ρυθμιστικό και εποπτικό, μέσω της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας Παιγνίων, η οποία φροντίζει για την τήρηση των νόμων και την προστασία του καταναλωτή με βάση το σχετικό κανονισμό. Θεωρώ δε ιδιαίτερα σημαντικό ότι ο κανονισμός αυτός δεν προβλέπει ρυθμιστικούς κανόνες μόνο για τη νομιμότητα και την ποιότητα των υπηρεσιών στα πλαίσια της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Περιλαμβάνει και ρητές κοινωνικές δεσμεύσεις, όπως για παράδειγμα η προστασία των ανηλίκων, αλλά και εν γένει των καταναλωτών, από τον εθισμό σε τυχερά παιχνίδια.
Είναι κοινό μυστικό ότι  η παραμονή του τζόγου υπό κρατικό έλεγχο προστατευόταν μέχρι σήμερα για να λειτουργεί ένα σαθρό σύστημα, που το μόνο που παρήγαγε ήταν πολιτικές υπεραξίες και πελατειακές σχέσεις. Οι ανεξέλεγκτες χορηγίες, που τις περισσότερες φορές δεν κάλυπταν κανένα κοινωνικό στόχο, η κατανομή των διαφημίσεων ώστε να διατηρούνται ισορροπίες, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω αγοραπωλησίας λαχείων, όλα αυτά συντηρούνταν από τον κρατικό τζόγο.
Πλέον το κράτος απαλλάσσεται από τα νοσηρά φαινόμενα και μπορεί να επικεντρωθεί στη βασική αποστολή του, η οποία πρέπει να είναι η πάταξη του παράνομου τζόγου, διαδικτυακού και μη, η εφαρμογή των κανόνων, η προστασία των ανηλίκων και των εθισμένων καταναλωτών, αλλά και η υλοποίηση πολιτικών που θα αποφέρουν έσοδα και κοινωνικό όφελος, όπως η ελεγχόμενη και στοχευμένη αδειοδότηση νέων προϊόντων και υπηρεσιών, η ανάπτυξη του τουρισμού μέσω του γκέιμινγκ, ιδιαίτερα σε μεγάλα ξενοδοχεία, η θέσπιση ξεχωριστού τρόπου φορολόγησης για κάθε παίγνιο.
Έχουμε μπροστά μας μία συμφωνία επωφελή για το ελληνικό κράτος και τους φορολογούμενους πολίτες και πιστεύω ότι η επιτυχημένη έκβαση και τα οφέλη από αυτήν τη  συμφωνία θα δώσουν το έναυσμα για μία ακόμα πιο αποφασιστική συνέχεια. Μια συνέχεια με θετικά οικονομικά αποτελέσματα, με ριζικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας και, κυρίως, με χειροπιαστά οφέλη για τον φορολογούμενο, τον εργαζόμενο, τον πολίτη.»




Σχόλια