Ανοικτή Επιστολή απερχόμενου ΔΣ ΠΕΝΑ 28-8-2013

Τέσσερις μήνες και κάτι μετά την 21η Απρίλιου 2013 κατά την οποία το ΔΣ της ΠΕΝΑ αποφάσισε από την 14η Μαρτίου 2013 την συγκρότηση της Γ.Σ και σε περίπτωση απαρτίας με απόφασή της την προκήρυξη εκλογών παρατηρούμε να συμβαίνουν πολύ περίεργα πράγματα (έως ύποπτα) που μας αναγκάζουν να πάρουμε θέση σε όσα συμβαίνουν και λέγονται τόσο δημόσια όσο και παρασκηνιακά. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως υπάρχει ελπίδα, οι νέοι, να επαναπροσδιορίσουν την άποψη τους και τη θέση τους έναντι της αρχικής όταν θα μπουν στα βαθιά.
Προς αποκατάσταση των όσων πλανώνται στην επιφάνεια αλλά και κάτω από αυτή επιβάλλεται η...
παρέμβασή μας έτσι ώστε ο καθένας κατόπιν να αναλάβει τις ευθύνες του έναντι στο ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ όργανο που ονομάζεται ΠΕΝΑ αλλά και στις Ενώσεις Νέων Αγροτών.
Αναφορά στις εκλογές δεν κρίνεται σκόπιμο την παρούσα στιγμή μιας και οι εν δυνάμει καταστατικές αδυναμίες ελέγχου των αντιπρόσωπων από τη Γ.Σ. της ΠΕΝΑ και μάλιστα όταν δεν υπάρχουν πόροι που να δαπανηθούν για το σκοπό αυτό είναι θέμα της αξιοπιστίας του ΔΣ και της ΓΣ έναντι σε αυτό που εκπροσωπεί.
Η κρίση των αξιών που διέπει την ελληνική κοινωνία και που συνδέεται άμεσα με την οικονομική κρίση χτύπησε και τους κόλπους της ΠΕΝΑ. Ένα συλλογικό όργανο όπως η ΠΕΝΑ πρέπει να ασχολείται με θέματα γενικού συμφέροντος και να προωθεί θέματα στην πολιτεία έτσι ώστε να βάλει τις βάσεις για ένα καλύτερο αύριο στην τόσο υποτιμημένη και λεηλατημένη αγροτική ύπαιθρο παραμερίζοντας οποιαδήποτε προσωπική αντιπαράθεση και φιλοδοξία, εξάλλου αυτά τα συμπτώματα μας έφεραν στην σημερινή κατάσταση. Επίσης ουδείς μπορεί να απαλλαχθεί από την ιστορία του, για το λόγο  ότι αν το κάνει αμφισβητεί και το λόγο ύπαρξής του και για τους νέους αγρότες αυτός ο λόγος συνοψίζεται στην φωνή των νέων επαγγελματιών αγροτών και στην αύξηση του κύρους του επαγγέλματος έναντι των υπολοίπων κοινωνικών ομάδων όχι ισοπεδώνοντας τους αλλά παίρνοντας τη θέση που τους αξίζει μέσα στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα.
Αυτά θα ήταν τα πρώτα λόγια αν γινόταν κανονικά η παράδοση-παραλαβή του παλιού ΔΣ προς το νέο γιατί μέχρι σήμερα αυτό δεν κατέστη δυνατό μιας και οι προσωπικές επιθέσεις και η διασπορά συκοφαντιών από «παπαγάλους, φερέφωνα, πιγκουίνους και Πηνελόπες» χωρίς ίχνος συλλογικής δράσης επέφεραν μια αδικαιολόγητη απόσταση που αισιοδοξούμε ότι στο μέλλον θα ανατραπεί.
Στις 3 Μαρτίου 2013 (πολύ πριν από τις 14 που έγινε το συμβούλιο και αποφασίσαμε να κάνουμε εκλογές πριν τη λήξη της θητείας μας ),σε εκδήλωση στην Πρέβεζα παρουσία του αντιπροέδρου της ΠΕΝΑ, του περιφερειάρχη, αντιπεριφερειάρχη, δημάρχου και πολλών άλλων επίσημα δόθηκε η οργάνωση του 20ου Πανελληνίου Συνεδρίου Νέων Αγροτών στην ενεργή Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας, όπως και γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια , μιας και οι διασφαλίσεις από πλευράς οργανωτών ήταν τέτοιες ώστε η επιτυχία του να είναι διασφαλισμένη (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΝΑ 9-3-2013). Πως τελικά το 20ο Συνέδριο από την Πρέβεζα έφτασε στη Φθιώτιδα σε μια Ένωση που δεν δραστηριοποιήθηκε μέχρι σήμερα είναι πραγματικά απορίας άξιο και ποιος πραγματικά ευθύνεται για αυτή την τάση διχοτόμησης των νέων αγροτών ανάμεσα στο 20ο Συνέδριο και στο Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου επίσης και αυτό απορίας άξιο.
Από κάποιους έχουμε χαρακτηριστεί ισορροπιστές και ηπίων τόνων μη ικανοί να φέρουμε τις μεγάλες ανατροπές που χρειάζεται το αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα, είναι αλήθεια αυτή, γιατί όπως είχαμε δηλώσει εκπροσωπούσαμε το 7% των αγροτών και είμαστε επαγγελματίες αγρότες και εθελοντές συνδικαλιστές. Είμαστε σε μια διαδικασία καθαρά εθελοντικά και προσφέραμε ο καθένας από την πλευρά του ότι μπορούσε ακόμη και οι συνεργάτες δεν είχαν ούτε σύμβαση εργασίας ούτε καμία χρηματική αμοιβή . Από αυτό πηγάζει και το γεγονός ότι δεν φροντίσαμε όλα αυτά τα χρόνια να φτιάξουμε «καρέκλες» και «οργάνωση»  και να μην τις αφήνουμε, και να αλλάζουμε «δαχτυλίδια» στη διάδοχη κατάσταση.
Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη στις Βρυξέλλες τον Οκτ 2010 και την ενημέρωση για την επερχόμενη ΚΓΠ 2014-2020, η ΠΕΝΑ πραγματοποίησε ένα τεράστιο για τις δυνατότητές της έργο με παραπάνω από 450 δραστηριότητες-εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα οι οποίες οργανώθηκαν, υλοποιήθηκαν και δημοσιοποιήθηκαν χάρις στην εθελοντική προσφορά των μελών της ΠΕΝΑ και των συνεργατών της.
Είμαστε ιδεολόγοι και δεν έχει κερδίσει κανένας μέχρι σήμερα σε επαγγελματικό επίπεδο, το αντίθετο μάλιστα, το μόνο που κάναμε ήταν να συγκεντρώνουμε τους προβληματισμούς των Ενώσεων και των νέων από όλη την Ελλάδα να τους δημοσιοποιούμε και να τους προωθούμε προς την πολιτεία. Δεν υπήρχε μηχανισμός που να έχουμε θέση επί παντός επιστητού σε όλα τα θέματα της ελληνικής γεωργίας εξάλλου υπήρχαν και άλλοι δίπλα και πάνω από εμάς να τους παίρναμε τη δουλειά; Πάντως μέχρι και σήμερα ποτέ δεν βγήκε κάτι προς τα έξω που να μην είναι αληθινό και αντιπροσωπευτικό για όλους. Γι’ αυτό και καταφέραμε να αποκτήσουμε τόσο κύρος ως οργάνωση γιατί κοιτούσαμε να ενώνουμε και όχι να χωρίζουμε και εάν δεν είχαμε συναντήσει μπροστά μας συμπληγάδες (κυρίως κομματικές) τα αποτελέσματα θα ήταν ακόμη πιο θεαματικά γιατί πυρήνες ενεργών σκεπτόμενων ανθρώπων αλλά ανοργάνωτων ανά την Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες.
Για να φθάσει το κίνημα των νέων αγροτών όπου βρίσκεται σήμερα, ως ΠΕΝΑ, πολλοί πρόσφεραν πνευματικά και οικονομικά αφιερώνοντας  πάρα πολλές ώρες από την προσωπική τους ζωή, και μάλιστα σε κρίσιμες για την επαγγελματική και προσωπική τους ζωή ώρες, και διαμόρφωσαν αυτό που αναγνωρίσθηκε ως σοβαρή και ψύχραιμη Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ, και η ΠΕΝΑ τους οφείλει πάρα πολλά.
Η ιστορία είναι αυτή που θα γράψει και ο καθένας θα μπορέσει να κρίνει αν κινηθήκαμε ποιο κοντά στο καλό από το άσχημο και εάν ήμασταν άξιοι συνεχιστές των ανθρώπων που δημιούργησαν το κίνημα των νέων αγροτών. Ευχόμαστε και οι επόμενοι να έχουν αυτούς τους προβληματισμούς, ακόμη και οι σύμβουλοι τους, για να πάει το κίνημα των νέων αγροτών πιο πέρα. Είναι για το συμφέρον ολόκληρης της κοινωνίας. Αν και μας απασχολούν βαθιά αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα θεωρούμε πως επιβάλλεται να βρεθεί τρόπος να ξεπεραστούν ώστε το κύρος της οργάνωσης να μην πληγεί περεταίρω.   Αρκετά σύντομα θα επανέλθουμε με κάποια στοιχεία χρήσιμα για να μπουν μέσα στην ιστορία των νέων αγροτών αν και ο κύκλος της έντονης δράσης και παρουσίας μας, σε αυτούς, έχει κλείσει. Δεν θα παύσουμε όμως να ενδιαφερόμαστε για την ενότητα και τη συνέχιση του κινήματος των νέων αγροτών μιας και μέχρι σήμερα ήταν ο μοναδικός σκοπός .         

Από το απερχόμενο  ΔΣ της ΠΕΝΑ
Γιαννόπουλος Βασίλης
Πολυμενάκος Λεωνίδας
Γκιοργκίνης Παναγιώτης

Κόλιας Βασίλης

Σχόλια