Κι όμως υπάρχει ελπίδα!

 17χρονος ιστορικός συγγραφέας από τις Αρχαίες Κλεωνές Νεμέας έχει έτοιμο το πρώτο του βιβλίο!

Ο Μιχάλης Παπαμιχαήλ μας μιλά αποκλειστικά, στο nemeapress, για το
 βιβλίο «Κλεωναί αρχαία πόλις»


Περιγραφή
H έρευνα αυτή είναι μια προσφορά στην πλούσια και συνάμα μυστήρια ιστορική πορεία της αρχαίας πόλης των Κλεωνών.

          Οι Κλεωνές ήταν μια απ' τις σημαντικότερες πόλεις-κράτη της...

ΒΑ Πελοποννήσου, με ιστορία 2.500 περίπου ετών. Στις Αρχαίες Κλεωνές λατρεύτηκε ο Ηρακλής όσο πουθενά αλλού ως ''θεάνθρωπος'' και αυτό γιατί απάλλαξε τους Κλεωναίους απ' το λιοντάρι της Νεμέας. Οι δε Κλεωναίοι ήταν εκείνοι που ίδρυσαν και αθλοθετούσαν τα Νέμεα (Κλεωναίο Αγώνα) για πολλά χρόνια. Η πόλη τους μάλιστα ήταν τόσο στενά συνδεδεμένη με τη Νεμέα, τον Ηρακλή και τον άθλο του, ώστε να απεικονίζει στα νομίσματά της, τις κεφαλές του λιονταριού της Νεμέας και αντίστοιχα του Ηρακλέους. Η τοποθεσία της πόλης ήταν εξαιρετικά σημαντική αφού η οδική αρτηρία που ένωνε την Ν. Πελοπόννησο με την κυρίως Ελλάδα περνούσε
μέσα απ' τις Κλεωνές. Το γεγονός αυτό ανάγκασε την πάμπλουτη Κόρινθο και το πανίσχυρο Άργος να επιδιώκουν συνεχώς τη συμμαχία τους με τις Κλεωνές.

         Την επικράτεια των Κλεωνών αποτελούν σήμερα τα χωριά: Αρχ. Κλεωνές (Κοντόσταυλος), Άγιος Βασίλειος, Σπαθοβούνι, Κουταλάς, Στεφάνι, Αρχ. Νεμέα (Ηράκλειο, Κουτσομόδι, Δερβενάκια) και εν μέρει οι Μυκήνες.

Ο αναγνώστης του βιβλίου θα έχει την ευκαιρία:

• Να γνωρίσει την ιστορική πορεία των Κλεωνών απ' τα Προϊστορικά χρόνια μέχρι και την Πρωτοβυζαντινή Περίοδο.
• Να παρακολουθήσει γεγονότα – σταθμούς που επηρέασαν θετικά ή αρνητικά την αρχαία πόλη.
• Να ενημερωθεί σχετικά με τα αρχαιολογικά μνημεία του τόπου και την αξία τους.




Ποιός είναι ο Μιχάλης Παπαμιχαήλ;


Ο Μιχάλης Παπαμιχαήλ του Δημήτρη και της Σοφίας γεννήθηκε το 1996 στις Αρχαίες Κλεωνές του Δήμου Νεμέας. Φοίτησε στο Δημοτικό σχολείο του χωριού του και στο Γυμνάσιο Νεμέας ενώ σήμερα διανύει ως μαθητής την τελευταία του χρονιά στο Γενικό Λύκειο Νεμέας.
Είναι κάτοχος πτυχίου Αγγλικών ενώ έχει διακριθεί και σε καλλιτεχνικό επίπεδο. Το  2009 μάλιστα απέσπασε σε διαγωνισμό Θεατρικών Ομάδων έπαινο απ’ τον τότε Νομάρχη Κορινθίας Νίκο Ταγαρά,  για την ερμηνεία του στο ρόλο του ‘’Ψευτοθόδωρου’’ της παράστασης ‘’Ζητείται Ψεύτης’’ της Θεατρικής Ομάδας του Π.Σ. των Αρχ. Κλεωνών.
Τα ενδιαφέροντα του εστιάζονται στο χώρο της αρχαιολογίας, της αρχαίας και νεότερης ελληνικής γραμματείας και ιστορίας. Άρθρα του σχετικά με την τοπική ιστορία έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό «Έπαθλο». Είναι ενεργό μέλος του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου των Αρχαίων Κλεωνών και  έχει συμμετάσχει ως ‘’ερασιτέχνης’’ ξεναγός σε αρκετές πεζοπορίες του σωματείου.
Το καλοκαίρι του 2011 είχε λάβει μέρος σε εκπαιδευτική εκδρομή του Αμερικανικού Πανεπιστημίου του Princeton στο Απεσάντιο Όρος (Φωκά) όπου και επισκέφτηκε το βωμό του Απεσάντιου Διός και διατύπωσε τις απόψεις του σχετικά με αυτό το παράξενο τόπο λατρείας.

Το 2010 ξεκίνησε και επίσημα την ιστορική του έρευνα πάνω στην ιστορική πορεία της αρχαίας πόλης των Κλεωνών. Στο πλαίσιο αυτής  έγραψε και το βιβλίο «Κλεωναί αρχαία πόλις».

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
ελα ρε μαικ αρχηγε...............................