Έτσι ξηλώνουν το δάσος στις Σκουριές!

skouries-1
Σεληνιακό τοπίο θυμίζουν σήμερα 200 στρέμματα του άλλοτε καταπράσινου δάσους των Σκουριών στη Χαλκιδική, εκεί όπου μπουλντόζες, εκσκαφείς και θηριώδη χωματουργικά φορτηγά ξεπατώνουν τη φύση προετοιμάζοντας την... «επένδυση».
Κι ενώ η καναδική Eldorado Gold ανακοίνωνε πριν από μερικές μέρες την αναστολή της εξόρυξης για τουλάχιστον ένα χρόνο, επικαλούμενη την πτώση του χρυσού στα διεθνή χρηματιστήρια, κάποιοι εδώ στην Ελλάδα αποφάσισαν ότι πρέπει η κατασκευή του εργοστασίου να επισπευστεί, ακόμη και αν δεν υπάρχει οικοδομική άδεια...
Αμφισβητούμενη απόφαση
Παρ'ότι, λοιπόν, η πολεοδομία του Δήμου Αριστοτέλη πρόσφατα απαγόρευσε τις οικοδομικές εργασίες που είχε ξεκινήσει η «Ελληνικός Χρυσός», υποβάλλοντας ερώτημα στο ΥΠΕΚΑ σχετικά με τις αδειοδοτήσεις, το ξεπάτωμα του βουνού και του δάσους συνεχίζεται απρόσκοπτα χάρη σε μια απόφαση-εξπρές του ΣτΕ, η αρμοδιότητα του οποίου να αποφανθεί για το συγκεκριμένο θέμα αμφισβητείται.
«Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, η εταιρεία μπορεί να προχωρήσει σε διαμορφώσεις του εδάφους και βάσεις για την εγκατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού χωρίς άδεια της πολεοδομίας, όμως δεν είναι δυνατόν αλλού να σκάβουν κι αλλού να μπαζώνουν μια έκταση 200 στρεμμάτων.
Δεν κάνεις κάτι τέτοιο για να εγκαταστήσεις πέντε – δέκα μηχανήματα. Είναι προφανές ότι προετοιμάζουν το οικόπεδο ώστε να χτίσουν το εργοστάσιο», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πολιτικός μηχανικός Λάζαρος Τόσκας, που μόλις προχθές πραγματοποίησε αυτοψία στην περιοχή.
Τονίζει, επίσης, ότι «το οικόπεδο αυτό ούτε άρτιο είναι ούτε οικοδομήσιμο, διότι δεν έχει πρόσωπο σε χαρακτηρισμένο δρόμο. Ωστόσο, κανείς εκπρόσωπος των επίσημων αρμόδιων αρχών δεν είναι εκεί να εποπτεύσει και να σταματήσει τις ξεκάθαρα παράνομες εργασίες».
Σύμφωνα με τοefsyn.gr αυτοψία πραγματοποίησαν πρόσφατα τόσο η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη, όσο και ο ορυκτολόγος Γιάννης Βεργίνης. «Υπάρχει μια εκτεταμένη εκσκαφή που αλλάζει το ανάγλυφο ολόκληρης της περιοχής. Εχουν γίνει πολύ βαθιές τομές στο έδαφος, περίπου 25 μέτρα. Οπως έχω πληροφορηθεί, το εργοστάσιο δεν μπορεί να πάει άδεια λόγω υψομέτρου και αυτό που προσπαθούν να κάνουν τώρα φαίνεται πως είναι να το χαμηλώσουν ώστε να πάρουν άδεια. Είναι φως φανάρι ότι αυτά που κάνουν καμία σχέση δεν μπορεί να έχουν με εγκαταστάσεις εξοπλισμού. Εχουν σταματήσει όλες τις εργασίες αλλού και έχουν επικεντρωθεί εκεί», μας είπε η βουλευτής.
Προσφυγή
«Είναι πολύ παράξενο αυτό που κάνουν, χωρίς μάλιστα κανείς να τους ελέγχει. Ενώ το ΥΠΕΚΑ δεν έχει απαντήσει ακόμη στην πολεοδομία σχετικά με τις εργασίες, αυτοί συνεχίζουν ξεπατώνοντας όλο το δάσος. Τι κάνουν, δηλαδή, αν όχι το εργοστάσιο; Χτίζουν την κουζίνα και το σαλόνι και μετά θα φτιάξουν το οικοδόμημα;» μας λέει χαρακτηριστικά ο κ. Βεργίνης. Πάντως, κατά της συγκεκριμένης απόφασης του ΣτΕ έχει κατατεθεί προσφυγή από την πλευρά των κατοίκων, με την οποία τίθεται ξεκάθαρα θέμα αναρμοδιότητάς του, καθώς υποστηρίζεται η νομική άποψη ότι αρμόδια για να αποφανθούν για μια τέτοια υπόθεση είναι κανονικά τα διοικητικά δικαστήρια.
skouries-2
Με αφετηρία το χωριό Μεγάλη Παναγιά, πήραμε τον κεντρικό δρόμο Χονδρό Δέντρο-Σκουριές. Στη διαδρομή και σε μια έκταση περίπου 5 χιλιομέτρων είναι εμφανείς οι χωματουργικές εργασίες διαπλάτυνσης της δασικής οδού, μάλιστα σε κάποια σημεία οι δρόμοι είναι ανισόπεδοι με διαφορά ύψους 3 μ. λόγω των εκσκαφών. Εδώ, όμως, τα μηχανήματα και όλες οι εργασίες ήταν ακινητοποιημένα. Αφήσαμε τον κεντρικό δρόμο και κατευθυνθήκαμε προς τον χώρο όπου πρόκειται να δημιουργηθεί το εργοστάσιο εμπλουτισμού των Σκουριών. Επίσης σ" αυτόν τον δρόμο ήταν εμφανείς νέες χωματουργικές εργασίες και τα μηχανήματα ήταν σταματημένα. Οταν φτάσαμε στον κεντρικό χώρο όπου θα χτιστεί το εργοστάσιο διαπιστώσαμε έναν πυρετό εργασιών. Μας ακολουθούσε ένα 4χ4 με σεκιούριτι οι οποίοι ήταν συνεχώς δίπλα μας σε απόσταση αναπνοής, χωρίς όμως να ενοχλήσουν.

makeleio.gr 

Σχόλια