Το τελικό σχέδιο για τις απολύσεις στο Δημόσιο

Ποιοι, πώς και πότε θα αποχωρήσουν

Στις τελικές αποφάσεις για την κινητικότητα των πρώτων 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος Σεπτεμβρίου, την ολοκλήρωση των 4.000 απολύσεων εντός του έτους αλλά και τον αριθμό των νέων προσλήψεων στο Δημόσιο, αναμένεται να φτάσει σύντομα η κυβέρνηση και η νέα ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρουν τα «Παραπολιτικά», οι 1.400 απολύσεις που υπολείπονται προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος των 4.000 απολύσεων, δεδομένου του...
«ξαφνικού θανάτου» της ΕΡΤ και της απομάκρυνσης 2.656 υπαλλήλων, θα προκύψουν από μια μεγάλη ΔΕΚΟ, στο πρότυπο της ΕΡΤ, εξέλιξη που «δείχνει» προς την πλευρά των αμυντικών βιομηχανιών.

Οι μεγάλες ΔΕΚΟ απασχολούν, όπως αναφέρει η εφημερίδα, πάνω από 5.000 άτομα και από αυτούς τους υπαλλήλους, πρώτοι για να απολυθούν μπαίνουν στη λίστα όσοι υπηρετούν με σύμβαση αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου και ειδικότερα όσοι βρίσκονται σε διοικητικές θέσεις.

Η επόμενη μεγάλη δεξαμενή είναι οι αμυντικές βιομηχανίες, όπου μεταξύ των περίπου 2.600 εργαζομένων υπάρχουν εκατοντάδες διοικητικοί υπάλληλοι. Κάποιοι μιλούν για έναν αριθμό κοντά στους 1.500, από τους οποίους οι πληροφορίες λένε ότι θα απολυθούν περίπου 900 και από τους υπόλοιπους 1.100 θα δουν τον δρόμο της εξόδου άλλοι περίπου 550, που κατά βάση είναι τεχνικό προσωπικό.

Μια άλλη μεγάλη δεξαμενή για απολύσεις αναμένεται να προκύψει από ρύθμιση που θα φέρουν τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με την οποία θα μπαίνει τέλος στις προσωρινές διαταγές και στα ασφαλιστικά μέτρα που εκδίδονται από τα δικαστήρια και δεσμεύουν φορείς του Δημοσίου να διατηρήσουν τους απολυμένους προσωρινά τουλάχιστον, στις θέσεις τους.

Η δεύτερη «καυτή πατάτα» που καλείται να διαχειριστεί ο κ. Μητσοτάκης είναι το ζήτημα της κινητικότητας των πρώτων 12.500 υπαλλήλων, οι οποίοι αναμένεται να προέλθουν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (5.000-6.000) και την εκπαίδευση (5.000 εκ των οποίων 2.500 γυμναστές, 1.500 καθηγητές πληροφορικής και 1.000 από άλλες ειδικότητες).

Σχόλια