Στα 350 ευρώ θέλει τον κατώτατο μισθό η Τρόικα – Απειλεί με νέα μέτρα

Με τον φόρο ακινήτων και την «κινητικότητα» 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, να βρίσκονται σε πρώτη θέση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, το κλιμάκιο της Τρόικα, που φτάνει αύριο στην Αθήνα, θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παράλληλα, η Τρόικα αναμένεται να προωθήσει προσεχώς την εισαγωγή και στην Ελλάδα του θεσμού των mini jobs, όπως αποκαλείται η...
μικροεργασία, δηλαδή η εργασία με αμοιβή ως 350 ευρώ.

Στόχος της είναι να υιοθετηθεί ένα μοντέλο ελαστικής εργασίας, χαμηλής αμοιβής, μηδενικής απόδοσης φόρου και ανάλογης πληρωμής εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα οι απαιτήσεις των δανειστών αναμένεται να ενταθούν αυτή την εβδομάδα και στόχος είναι, όπως ισχυρίζονται, ο δείκτης της ανεργίας να μειωθεί άμεσα κατά 2%-4%.

Προβλέπεται, λοιπόν, η περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, κυρίως των νέων μέσω της εισαγωγής των mini jobs, δηλαδή της μικροεργασίας που εφαρμόζεται ευρέως στη Γερμανία, με το αιτιολογικό της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων.

Την ίδια στιγμή, ως προαπαιτούμενη δράση αναφέρεται και η τοποθέτηση 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας έως το τέλος Ιουνίου.

Αυτό θα είναι και το σημαντικότερο στη διαπραγμάτευση με την τρόικα με την ελληνική πλευρά να μην έχει έτοιμο το σχέδιο για τη διαθεσιμότητα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων και, στηριζόμενη στις πολιτικές εξελίξεις και στην αλλαγή υπουργού, να επιδιώκει παράταση έως τον Σεπτέμβριο για την εκπόνησή του.

Από την τρόικα θεωρούν μείζονος σημασίας την εν λόγω δράση, αλλά δεν αποκλείεται να βρεθεί συμβιβαστική λύση που θα προβλέπει ναι μεν την παροχή παράτασης, αλλά αυτή θα συνδέεται με την εκταμίευση μέρους των 8,1 δισ. ευρώ όταν θα υλοποιηθεί το σχέδιο διαθεσιμότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.

Το δεύτερο μεγάλο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης θα είναι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, που για φέτος υπολογίζεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ και για το 2014 περίπου άλλο 1 δισ. ευρώ. Το κενό αυτό προκύπτει από δύο παράγοντες:

1. Από το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ. Το αρμόδιο υπουργείο έχει έτοιμο σχέδιο για ευρύτερη χρήση της διαδικασίας του claw back και ένα πακέτο περίπου 20 διαρθρωτικών παρεμβάσεων, που θα αποδώσουν κυρίως το επόμενο έτος.

2. Από τον τρόπο εφαρμογής του ΕΕΤΑ και την απόδοση των ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων χρεών προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία. Η τρόικα θεωρεί ότι εάν καταβληθεί σε πέντε δόσεις θα διευρυνθεί το δημοσιονομικό κενό κατά 400 εκατ. ευρώ, γιατί η τελευταία υπολογίζεται ότι θα καταβληθεί μετά τον Φεβρουάριο του 2014. Γι’ αυτό πιέζει για την καταβολή του σε 4 δόσεις. Το υπουργείο Οικονομικών δεν επιθυμεί την «κατάργηση» της πέμπτης δόσης, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές φορολογικές υποχρεώσεις στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά το θέμα θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Για τις δύο ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών η τρόικα εκτιμά πως θα υποαποδώσουν κατά 150-200 εκατ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους. Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη απαντήσει στην τρόικα ότι δεν συμφωνεί με τον υπολογισμό αυτό και το θέμα παραμένει ανοικτό.

Εάν η τρόικα δεν πειστεί από τις απαντήσεις της ελληνικής πλευράς, τότε θα ζητήσει τη λήψη νέων μέτρων. Κάτι που αναφέρεται στο προσχέδιο του Μνημονίου ως ενδεχόμενο. Βέβαια, από την κυβέρνηση έχουν ξεκαθαρίσει ότι όποιες αποκλίσεις υπάρχουν θα καλυφθούν χωρίς να ληφθούν νέα μέτρα.

crimenet.gr

Σχόλια