Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο - σκούπα με 168 Ναι


Μέσα σε κλίμα αντεγκλήσεων, υψηλών τόνων και εκατέρωθεν επιθέσεων μεταξύ των μελών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο-σκούπα του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αναμένεται να επιφέρει σαρωτικές αλλαγές.

Στις 23.32 το βράδυ της Κυριακής ο πρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Τραγάκης ανακοίνωσε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Σε σύνολο 292 ψήφων, 168 ψήφισαν ΝΑΙ, 123 ΟΧΙ, ενώ ένα ήταν το ΠΑΡΩΝ. Ως εκ τούτου, πέρασε το επίμαχο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο είχε ήδη εγκριθεί από την τρόικα.

H συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκίνησε στις 12.00 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυκτα....


Για ακόμη μία φορά κυριάρχησαν οι έριδες, οι προσωπικές επιθέσεις, και συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τη σοβαρότητα της ψήφισης ενός τόσο κρίσιμου νομοσχεδίου. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις από το σύνολο της αντιπολίτευσης καθώς ανά τακτά χρονικά διαστήματα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας εμφάνισε νέες διατάξεις στο νοσοσχέδιο-σκούπα.

Μαζί με το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκαν και τροπολογίες που ρυθμίζουν μισθολογική εκκρεμότητα των επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2010, ζητήματα παραχώρησης αιγιαλού σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ και κέντρα αναψυχής και για την απασχόληση ανέργων σε προγράμματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και για την μείωση των εργοδοτικών εισφορών εκείνων των επιχειρήσεων που δεν προβαίνουν σε μειώσεις προσωπικού.

«Παρά τις Κασσάνδρες για τις δήθεν κυβερνητικές αρρυθμίες η κυβέρνηση βγήκε πιο ενωμένη παρά ποτέ», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχέδιου.

Στο μεταξύ, «ναι» στο πολυνομοσχέδιο είπαν ο ανεξάρτητος βουλευτής Κώστας Μαρκόπουλος προερχόμενος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και ο ανεξάρτητος βουλευτής Θόδωρος Σολδάτος προερχόμενος από τη ΝΔ.



Κόντρα Βενιζέλου-Τσίπρα

Προσωπική επίθεση στον πρόεδρο της K.O. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγορώντας τον ότι είναι αιχμάλωτος μιας αξεπέραστης αντίφασης της παράταξης του και ότι προσβάλλει την νοημοσύνη του ελληνικού λαού.

Παράλληλα, άφησε αιχμές κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τη στάση του σε ότι αφορά την τροπολογία που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ για την ανεργία.

«Όταν μιλά ο κ. Τσίπρας έχω τεταμένη την προσοχή μου για να δω ποια συχνότητα επιλέγει. Σήμερα το πήρε πολύ αριστερά. Στο εξωτερικό που απευθύνεται σε άλλο ακροατήριο έχει πιο συντηρητικές θέσεις. Σήμερα, τον είδα αριστερό, ριζοσπάστη και θυμωμένο. Ποια είναι η αιτία του θυμού; Είναι αιχμάλωτος μίας αξεπέραστης αντίφασης της παράταξής του. Αυτής που δεν μπορεί να ισορροπήσει απέναντι στην προοδευτική, φιλολαϊκή ευρωπαϊκή προοπτική και αυτής του ΚΚΕ που λέει ότι δεν μπορεί να λες το κραυγαλέο ψέμα ότι είσαι μέσα στο ευρώ και έξω από το μνημόνιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, στη Βουλή.

«Τα τελευταία τρία χρόνια ο πολίτης βιώνει την ύφεση, την ανεργία, τη μείωση των εισοδημάτων αλλά δεν βιώνει την απόλυτη καταστροφή που ήταν το εναλλακτικό σενάριο. Μετά την εμπειρία της Κύπρου, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να λέει τέτοια ψέματα» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Αιχμές και έντονη κριτική όμως άσκησε ο κ. Βενιζέλος και για την στάση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, σε ότι αφορά την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την ανεργία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μας κάνει χάρη κανείς υπουργός. Είναι ζωτική ανάγκη της κυβέρνησης και είναι συμφωνία των τριών αρχηγών, που είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Δεν θέλουμε χάρες. Θέλουμε εφαρμογή πολιτικών. Το ΠΑΣΟΚ δεν εκβιάζει».

Έντονη διαμαρτυρία των Ανεξάρτητων Ελλήνων

Αποχώρησε από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ολομέλεια, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και μαζί του η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, διαμαρτυρόμενοι για τον θόρυβο στην αίθουσα.

Ο κ. Καμμένος είχε ζητήσει δύο φορές να επικρατήσει ησυχία και ο προεδρεύων Γ. Καλαντζής προσπάθησε να επιβάλει την τάξη, ωστόσο στην αίθουσα της Ολομέλειας ο θόρυβος συνεχίστηκε. Ο λόγος που προκλήθηκε αναστάτωση ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος άρχισε να γελάει ασταμάτητα με αποτέλεσμα ο Πάνος Καμμένος να διακόψει την ομιλία του.

«Τι είναι αυτό που κρατάς σαν πάπυρο στα χέρια σου, Άδωνι;» ρώτησαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. «Είναι τα χαρτιά της θαλαμηγού του Παναγιώτη Καμμένου που το έχει γραμμένο σε offshore εταιρεία» απάντησε εκείνος και στην αίθουσα έγινε της κακομοίρας...

Τέλος, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη διαδικασία του κατεπείγοντος με την οποία έφερε στη Βουλή το νομοθέτημα και σε ένα άρθρο, υποστηρίζοντας πως παραβιάζει το Σύνταγμα και υποπίπτει σε θεσμική εκτροπή. Οι βουλευτές αποχωρώντας από την αίθουσα, λίγο πριν την ψηφοφορία, ανέφεραν: «Η σημερινή εικόνα της Βουλής πιστοποιεί πλέον ότι ζούμε σε συνθήκες καθοδηγούμενης κατάρρευσης και πλήρους απαξίωσης της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας».

zougla.gr

Σχόλια