Μεγάλη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Πατρών - Προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ - Σκεπτικισμός για την παραμονή στο ευρώ
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τ' αποτελέσματα μεγάλης Πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποίησαν οι Προπτυχιακή φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών. Η έρευνα αφορά την οικονομική κρίση, την πολιτική συγκυρία και την εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος. Μια πρώτη ανάλυση των ευρημάτων έχει ως εξής:
Ιεράρχηση των προβλημάτων
Ως σημαντικότερο πρόβλημα, με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα, εμφανίζεται η ΑΝΕΡΓΙΑ (διαφάνεια 4).
Ακολουθεί, ως δεύτερο σημαντικότερο η ΔΙΑΦΘΟΡΑ και τις θέσεις 3-5 στη σημαντικότητα τις καταλαμβάνουν η ΠΑΙΔΕΙΑ, οι ΧΑΜΗΛΟΙ ΜΙΣΘΟΙ/ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ και οι ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ.
Στις θέσεις 6-8 εμφανίζονται το ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και η ΥΓΕΙΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ...
Ακολουθεί, ως δεύτερο σημαντικότερο η ΔΙΑΦΘΟΡΑ και τις θέσεις 3-5 στη σημαντικότητα τις καταλαμβάνουν η ΠΑΙΔΕΙΑ, οι ΧΑΜΗΛΟΙ ΜΙΣΘΟΙ/ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ και οι ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ.
Στις θέσεις 6-8 εμφανίζονται το ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ και η ΥΓΕΙΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ...
Επιπτώσεις οικονομικής κρίσης
Αναφορικά με την προσωπική οικονομική κατάσταση οι 3 στους 4 ερωτηθέντες δηλώνουν ότι έχει χειροτερεύσει (διαφάνεια 6), ενώ μόνο το 3% των ερωτηθέντων δηλώνει καλυτέρευση της οικονομικής του κατάστασης.
Οι 6 στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν ότι η εργασιακή τους κατάσταση έχει χειροτερεύσει (διαφάνεια 7) ενώ μόλις το 5.5% δηλώνει ότι αυτή έχει καλυτερεύσει. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 45% των ερωτηθέντων δηλώνουν χειροτέρευση τόσο της οικονομικής όσο και της εργασιακής κατάστασης τον τελευταίο χρόνο.
Επίσης, οι 6 στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις δύσκολα ή πολύ δύσκολα ενώ μόνο 1 στους 10 τις αντιμετωπίζει εύκολα ή πολύ εύκολα.
Περίπου 7 στους 10 πιστεύουν ότι τα πράγματα οδηγούνται σε λάθος κατεύθυνση ενώ περίπου οι 9 στους 10 (87.7%) δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τον τρόπο που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την οικονομική κρίση.
Επιπλέον, οι 7 στους 10 ερωτηθέντες εκτιμούν ότι τα οικονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί θα επιδεινώσουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας (διαφάνεια 11).
Η κρίση στην Κύπρο
Στο ερώτημα αναφορικά με το πως κρίνουν τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στο ζήτημα της κρίσης της κυπριακής οικονομίας 5 στους 10 ερωτηθέντες τη χαρακτηρίζουν ουδέτερη (διαφάνεια 13). Ο 1 στους 3 ερωτηθέντες θεωρεί αρνητική τη στάση της κυβέρνησης και μόνο 1 στους 8 την χαρακτηρίζει ως θετική.
Τοποθέτηση σε πολιτικά ζητήματα
Στο ερώτημα αν η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ, ίσως για πρώτη φορά, εμφανίζεται μια ισορροπία με ελαφριά αρνητική τάση (διαφάνεια 15). Συγκεκριμένα το 42% των ερωτηθέντων συμφωνούν για παραμονή στο ευρώ ανεξάρτητα από τις θυσίες που απαιτούνται ενώ το 46% διαφωνεί με αυτήν την θέση.
Σχετικά με την παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπέρ της παραμονής τάσσεται το 57% περίπου των ερωτηθέντων και κατά το 28% περίπου.
Αναφορικά με το ύψος του κατώτατου μισθού οι 8 στους 10 ερωτηθέντες υποστηρίζουν ότι πρέπει να ανέβουν στα προ μνημονίου επίπεδά τους.
Αναφορικά με τα ερωτήματα για αντιστάθμιση των επιπτώσεων των μειώσεων των εισοδημάτων οι ερωτηθέντες έκριναν ότι:
· το 85% επιθυμούν παροχές στο χώρο της υγείας,
· το 87% επιθυμούν παροχές στο χώρο της δημόσιας παιδείας,
· το 80% επιθυμούν παροχές με τη μορφή επιδομάτων στα χαμηλότερα εισοδήματα.
Οι 6 στους 10 ερωτηθέντες επιθυμούν να επανέλθει το καθεστώς ωρίμανσης των μισθών, γνωστό ως χρονοεπίδομα.
Το 44% των ερωτηθέντων συμφωνούν ότι οι τράπεζες πρέπει να κρατικοποιηθούν έναντι του 26% που διαφωνεί με αυτήν την θέση. Ουδέτερη στάση έχει το 30% των ερωτηθέντων.
Εκλογές
Στην ερώτηση χαρακτηρισμού του πολιτικών τους θέσεων οι ερωτηθέντες απαντούν σε μεγαλύτερο ποσοστό ότι ανήκουν στον κεντροαριστερό χώρο (διαφάνεια 24). Το 48% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ανήκει στον αριστερό χώρο ενώ το 35% στον δεξιό χώρο.
Στην πρόθεση ψήφου (διαφάνεια 25) οι 3 στους 10 ψηφοφόρους δηλώνουν αναποφάσιστοι.
Πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει 1% διαφορά από τη ΝΔ. Τρίτο κόμμα εμφανίζεται η ΧΑ και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ. Άλλο κόμμα επιλέγει το 5.1% των ερωτηθέντων ενώ αυθόρμητα δηλώνουν τα κόμματα ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1%), Δημιουργία Ξανά (0.6%), Οικολόγοι – Πράσινοι (0.4%), ΕΠΑΜ (0.3%), Σύνδεσμο Εθνικής Ενότητας (0.2%) κ.α.
Από την μελέτη του προφίλ των αναποφάσιστων ανάλογα με το προφίλ των ψηφοφόρων των κομμάτων και με κατάλληλη αναγωγή προκύπτει η εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος (διαφάνεια 27). Πρώτο κόμμα είναι ο ΣΫΡΙΖΑ με διαφορά 3.5% από τη ΝΔ. Τρίτο κόμμα εμφανίζεται η ΧΑ και ακολουθούν ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ.
Ταυτότητα της έρευνας
ΕΡΕΥΝΑ
|
Προπτυχιακοί φοιτητές
Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων
Πανεπιστήμιο Πατρών
|
ΑΝΑΘΕΣΗ
|
Στο πλαίσιο του μαθήματος «Στατιστική των Επιχειρήσεων»
|
ΣΤΟΧΟΣ
|
Άσκηση των προπτυχιακών φοιτητών σε θέματα δειγματοληψίας και στατιστικής ανάλυσης.
|
ΣΚΟΠΟΣ
|
Διερεύνηση της κοινής γνώμης πάνω σε θέματα τις πολιτικής συγκυρίας
|
ΤΥΠΟΣ και ΜΕΘΟΔΟΣ
|
Ποσοτική έρευνα με τηλεφωνικές συνεντεύξεις
|
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ
|
Γενικός πληθυσμός 18 και άνω.
|
ΠΕΡΙΟΧΗ
|
Το σύνολο της χώρας
|
ΔΕΙΓΜΑ
|
800 άτομα
|
ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ
|
Η έρευνα θα διεξάγεται για έξι (6) συνολικά εβδομάδες.
Τα ευρήματα αφορούν στην εβδομάδα 21-27 Μαρτίου 2013.
|
ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ
|
Στρωματοποιημένη δειγματοληψία ως προς διοικητικές περιφέρειες, φύλο και ηλικία.
|
ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ
|
Η πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος γίνεται με αναγωγή ύστερα από ανάλυση του προφίλ των αναποφάσιστων σύμφωνα με το προφίλ των ψηφοφόρων των κομμάτων και την ιεράρχηση των προβλημάτων.
|
Σχόλια