Παρέμβαση του Κώστα Κόλλια στη Βουλή για την προστασία του Κορινθιακού


Παρέμβαση από τη θέση του Προέδρου της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας σχετικά με την προστασία των ακτών και των υδάτων του Κορινθιακού Κόλπου. Σχετικά με την παρέμβασή του ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
«Την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής είχε προσκεκλημένο τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, τον κύριο Κωνσταντίνο Συνολάκη, έναν σπουδαίο επιστήμονα και ερευνητή, ο οποίος έχουμε την τύχη να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα ηνία του ΕΛΚΕΘΕ, ενός ερευνητικού κέντρου γνωστού στην Κορινθία από τη...
συμβολή του σε πολλές έρευνες σχετικές με τον Κορινθιακό Κόλπο, από τη ρύπανση και τη διάβρωση, μέχρι γεωλογικές μελέτες για τη σεισμικότητα. 
Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας, μου δόθηκε η ευκαιρία να θέσω στον κύριο Συνολάκη το ζήτημα της υποβάθμισης του Κορινθιακού, τόσο ως προς το υποθαλάσσιο τμήμα, όσο και ως προς τη διάβρωση των ακτών. Ως προς το δεύτερο, επεσήμανα ότι η εκτεταμένη διάβρωση προκαλεί καταστροφές σε δημόσιες υποδομές και ιδιωτικές περιουσίες, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Ζήτησα την επιστημονική άποψη του ΕΛΚΕΘΕ ως προς τους τρόπους και τα πιθανά μέσα αντιμετώπισης του προβλήματος, λαμβανομένης υπόψη της τρέχουσας δημοσιονομικής κατάστασης.
Ως προς το υποθαλάσσιο τμήμα, έθιξα το τεράστιο πρόβλημα της κόκκινης λάσπης που έχει διοχετευθεί και συσσωρευθεί επί χρόνια στον πυθμένα του Κορινθιακού από το εργοστάσιο της αλουμίνας. Επεσήμανα ότι, παρά το γεγονός ότι η εναπόθεση έχει σταματήσει, ωστόσο η λάσπη, η οποία έχει υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων, ιδιαίτερα τοξικών μετάλλων, σχηματίζει στην Αντίκυρα λόφους ύψους 75 μέτρων και καλύπτει 300.000 στρέμματα του πυθμένα, προκαλώντας επιβλαβείς επιπτώσεις, τόσο στο θαλάσσιο περιβάλλον, όσο βεβαίως και στους κατοίκους του Κορινθιακού. Ζήτησα από τον κ. Συνολάκη να με ενημερώσει εάν θεωρεί το πρόβλημα αναστρέψιμο και με ποιο τρόπο.
Φυσικά ο κύριος Συνολάκης γνωρίζει καλά και αναγνωρίζει και τα δύο προβλήματα. Απαντώντας στην ερώτησή μου για το θέμα της διάβρωσης, μου εξέθεσε μία συγκεκριμένη πρόταση, για εμπλουτισμό με εναποθέσεις άμμου, λύση η οποία έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στο εξωτερικό και την οποία θα μεταφέρω και θα συζητήσω άμεσα με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Δέδε.
Σε ό,τι αφορά τη μόλυνση του Κορινθιακού από την κόκκινη λάσπη, ο κ. Συνολάκης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι δεν έχουμε φτάσει σε μη αναστρέψιμο σημείο και θεωρεί ότι, με τα κατάλληλα μέτρα, μπορούμε να επαναφέρουμε τη ζωή και τη ζωντάνια στον Κορινθιακό. Βεβαίως, η κόκκινη λάσπη είναι ένας μόνο από τους πολλούς ρυπογόνους παράγοντες, οι οποίοι στο σύνολό τους προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες.
Θεωρώ ότι το θέμα της ρύπανσης πρέπει να γίνει αντικείμενο ιδιαίτερα σοβαρής συζήτησης μεταξύ των φορέων από όλους τους νομούς που βρέχονται από τον Κορινθιακό. Είναι όμως επίσης αναγκαίο να εμπλέξουμε στη συζήτηση τους πολίτες, ώστε με την κατάλληλη ενημέρωση και επιμόρφωση, να αντιληφθούν την ανάγκη να προστατεύσουμε τον Κορινθιακό και να συνδράμουν στην ορθολογική αξιοποίηση των πόρων που μας προσφέρει η  θάλασσά μας και στην αναζωογόνηση του άλλοτε πλούσιου θαλάσσιου περιβάλλοντος.»

Σχόλια