Εκεί που του ζητούσαν, τους πήρε και το βόδι… ο Στουρνάρας


Θα μπορούσε να πει κανείς ότι σε μια συνάντηση που κλείστηκε μετά από «μεσολάβηση» της γραμματέως του ΚΚΕ κ. Αλέκας Παπαρήγα, οι αγροτοσυνδικαλιστές της Νίκαιας, του Λευκώνα και του Κάστρου «πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι»!

Δεν είναι τόσο η κατηγορηματική άρνηση που υπήρξε από την πλευρά της κυβέρνησης σε κάθε αίτημα των αγροτών, όσο  ο κυνισμός με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου, με τον κ. Στουρνάρα να δηλώνει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι οι αγρότες διατηρούν ένα πολύ...
καλύτερο επίπεδο ζωής απ’ αυτό των κατοίκων των αστικών κέντρων, επομένως δεν νομιμοποιούνται να ζητούν περαιτέρω κρατική βοήθεια. Όταν μάλιστα τέθηκε θέμα αφορολόγητου πετρελαίου για τους αγρότες ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε απερίφραστα ότι η προσφορά του αγροτικού τομέα, σε ότι αφορά στην δημιουργία θέσεων απασχόλησης δεν είναι τέτοια που να δικαιολογεί ανάλογη λύση μ’ αυτή που εφαρμόζεται σήμερα για την ναυτιλία.

Απ’ ότι όλα δείχνουν η συνάντηση αποτέλεσε αφορμή να πάνε πίσω ακόμα και θέματα που συνδέονται με το νυχτερινό ρεύμα, τις υποθήκες στα δάνεια των αγροτών ή και η βελτίωση της αστυνόμευσης, ώστε να μην σημειώνονται κλοπές μετασχηματιστών από τα αντλιοστάσια.
Περιφρόνηση υπήρξε και στο αίτημα της βελτίωσης των όρων για τα μικρά αγροτικά φωτοβολταϊκά, με εκπρόσωπο της κυβέρνησης να υποδεικνύει τώρα στους αγρότες να ασχοληθούν με το βιοαέριο.

Όσον αφορά το συνταξιοδοτικό η κυβέρνηση ανακοίνωσε α) ότι σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη βουλή προβλέπεται ρύθμιση που θα δίνει την δυνατότητα να βγαίνουν στη σύνταξη όσοι χρωστάνε ασφαλιστικές εισφορές μέχρι 4.000 ευρώ και στην πορεία θα παρακρατείτε ένα ποσό κάθε μήνα από την σύνταξη και β) ότι είναι σε διαδικασία αξιολόγησης  ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα να βγαίνουν οι αγρότες στη σύνταξη στα 62 έχοντας πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές 40 χρόνια και θα αφορά όσους πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές από το 1988 και μετά.

Με τους αγρότες να απαντούν ότι «εμείς δεν έχουμε ζητήσει κάτι τέτοιο», «εμείς ζητάμε σύνταξη στα 60 για του άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες». Οι εκπρόσωποι των αγροτών υποστηρίζουν ότι δεν αλλάζει κάτι στο συνταξιοδοτικό προς όφελός τους και το όριο, παρά τα όσα λέει η κυβέρνηση, παραμένει στα 67 χρόνια.

Για το νυχτερινό ρεύμα η κυβερνητική επιτροπή ενημέρωσε τους αγρότες ότι μέχρι το Μάιο του 2014 θα έχουν μπει μετρητές σε 15.000 γεωτρήσεις, την στιγμή που όλες οι γεωτρήσεις στην Ελλάδα είναι 210.000 και οι αγροτικές είναι 162.000.

Από την πλευρά τους οι αγρότες θεωρούν πως η κυβέρνηση τους εμπαίζει καθώς όπως ισχυρίζονται αν δεν μπει ρολόι για να καταγράφει την κατανάλωση του νυχτερινού ρεύματος δεν υπάρχει νυχτερινό (άρα φθηνότερο) αγροτικό ρεύμα.

Σχετικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το πετρέλαιο και την κάρτα πετρελαίου οι αγρότες απαντούν πως αίτημά τους είναι το αφορολόγητο πετρέλαιο. «Για μας δε λέει τίποτα η κάρτα, εμείς ζητούσαμε και ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο. Η κάρτα είναι τεχνικό μέσο για το πώς θα μοιράσει το υπάρχον ποσό το οποίο επιστρέφεται σήμερα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Μπούτας. Μάλιστα θέλοντας να απαντήσει στη δήλωση του κ. Στουρνάρα ότι «οι εφοπλιστές έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο επειδή απασχολούν πολλά άτομα» σχολίασε πως «εάν θα πάρουν τα καράβια και θα φύγουν οι εφοπλιστές, επειδή δεν θα πάρουν αφορολόγητο ποσώς μας ενδιαφέρει. Εμείς είμαστε στο δρόμο για να μην κλείσουμε τα σπίτια μας».

Μετά την άσχημη εξέλιξη της συνάντησης, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των αγροτών Βαγγέλης Μπούτας, προανήγγειλε συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα, ενώ σε συνελεύσεις που θα πραγματοποιηθούν το πρωί της Τρίτης (26/02) οι αγρότες θα αποφασίσουν την μορφή των κινητοποιήσεων τους.

Του αγρότες από τα 28 μπλόκα εκπροσώπησαν οι Βαγγέλης Μπούτας, Ρίζος Μαρούδας Κώστας Τζέλλας από το μπλόκο της Νίκαιας, Παύλος Αραμπατζής και Τουρτούρας Γιάννης από τις Σέρρες, Μαυροειδής Μητσιούδης από τη Χαλκηδόνα, Γιάννης Βάγγος από τη Βοιωτία, Τσανής Στέργιος από το Δομοκό και Νίκος Αγγέλου από την Αργολίδα.

Ακολουθεί η δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα μετά τη διϋπουργική συνάντηση για τα αιτήματα των αγροτών:

«Πραγματοποιήθηκε, σε πολύ καλό κλίμα, η συνάντηση με τους αγρότες και τον κ. Μπούτα, με τη συμμετοχή των Υπουργών κ.κ. Βρούτση, Τσαυτάρη, Λιβιεράτου, των Υφυπουργών κ.κ. Παπαγεωργίου και Μαυραγάνη, του Διοικητή του ΟΓΑ κ. Κοντού, καθώς και του Γ.Γ. του ΥΠΟΙΚ κ. Μέργου και του προέδρου ΣΟΕ κ. Τσακλόγλου.

Ακούσαμε όλα τα αιτήματα των αγροτών. Αρκετά από τα ζητήματα, που είναι θεσμικού χαρακτήρα και δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, βαίνουν προς επίλυση. Τους είπαμε ότι μέσα στα στενά δημοσιονομικά πλαίσια οι δυνατότητες είναι μικρές. Παρ’ όλα αυτά, όμως, προσπαθούμε και η προσπάθεια συνεχίζεται. Πάντα μέσα στο δημοσιονομικό πλαίσιο που η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους εταίρους και έχει ψηφίσει η Βουλή, βάσει των οποίων συνεχίζουμε και παίρνουμε τις δόσεις».

Agronews.gr

Σχόλια