Η μελαγχολία των Χριστουγέννων


Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων προκαλεί σε πολλούς ανθρώπους μελαγχολία και κατάθλιψη. Η γέννηση του Χριστού φέρνει στενοχώρια σε πολλούς αλλά ο θάνατός Του προκαλεί έκρηξη χαράς, αφού το Πάσχα τρώμε του σκασμού, χορεύουμε, τραγουδάμε και γινόμαστε ντίρλα. 

Στο θέμα της μελαγχολίας, τα φετινά Χριστούγεννα είναι πολύ καλύτερα από τα Χριστούγεννα των τελευταίων χρόνων, αφού η κατάθλιψη έχει εξαπλωθεί σε όλη τη διάρκεια του χρόνου –και δεν περιορίζεται στις μέρες των γιορτών- οπότε δεν περιμένεις τα Χριστούγεννα για να νιώσεις μίζερος, ανήμπορος και ανίκανος...

Μειωμένες θα είναι φέτος και οι αυτοκτονίες τις ημέρες των εορτών, αφού οι Έλληνες αυτοκτονούν συνέχεια τα τελευταία δυο χρόνια και δεν περιμένουν πια τα Χριστούγεννα για να κρεμαστούν ή να πέσουν στις γραμμές του τρένου.

Η μελαγχολία πολλών ανθρώπων στις ημέρες των Χριστουγέννων οφείλεται στην απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου αλλά φέτος δεν πρέπει να στενοχωριέστε που χάσατε έναν αγαπημένο σας άνθρωπο αφενός επειδή θα περνούσε κι αυτός μαύρα Χριστούγεννα στην χρεοκοπημένη Ελλάδα και αφετέρου επειδή γλιτώσατε τα έξοδα για το δώρο που θα του κάνατε.

Βέβαια, μπορεί το αγαπημένο σας πρόσωπο να σας έπαιρνε δώρο κάνα iPhone την Πρωτοχρονιά, οπότε έχετε κάθε λόγο να είστε πικραμένοι που τα τίναξε αλλά μπορεί να σας θυμήθηκε στη διαθήκη του και να βρεθείτε με καμιά βίλα στη Μύκονο.

Φέτος, έχετε την τέλεια δικαιολογία για να μην κάνετε δώρα σε κανέναν –και να ψωνίσετε μόνο για τον εαυτό σας- ή να χαρίσετε στους φίλους σας όση σαβούρα θέλετε να ξεφορτωθείτε.

Πολλοί άνθρωποι νιώθουν άσχημα όταν βλέπουν άλλους ανθρώπους να περνάνε καλά, αλλά, αν σας συμβεί αυτό, να πάτε αμέσως καμιά βόλτα στο κέντρο της Αθήνας και οι χιλιάδες άστεγοι, οι ζητιάνοι και τα πρεζόνια θα σας κάνουν να αισθανθείτε υπέροχα που δεν είστε στη θέση τους.

Οι αναμνήσεις από τα Χριστούγεννα των παιδικών χρόνων προκαλούν μελαγχολία σε κάποιους ανθρώπους αλλά αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει γιατί, όταν είσαι μικρός, δεν τα καταλαβαίνεις όλα και θυμάσαι μόνο τα δώρα αλλά η αλήθεια είναι πως η μάνα σου και ο πατέρας σου παίζανε μπουνίδια όταν εσύ πήγαινες για ύπνο επειδή ο μπαμπάς σου κουτούπωνε την κουμπάρα και η μάνα σου για να τον εκδικηθεί πήγε και έβγαλε τα μάτια της με τον κουμπάρο.

Επίσης, θέλω να σε διαβεβαιώσω πως δεν σου λείπουν τα Χριστούγεννα της δεκαετίας του ’70 ή του ’80 αλλά το ότι τότε ήσουν παιδάκι και δεν είχες ευθύνες, ενώ σήμερα είσαι κοτζάμ μαντράχαλος και σου έχει φύγει ο κώλος επειδή πρέπει να συντηρείς την σημερινή σύζυγό σου, να πληρώνεις διατροφή στην προηγούμενη και να ταïζεις τέσσερα παιδιά, και, παράλληλα, πρέπει να παίρνεις και κάνα δωράκι στην γκόμενα για να μη σου φύγει.

Για κάποιους άλλους ανθρώπους, η μοναξιά γίνεται πιο έντονη τα Χριστούγεννα –που οι οικογένειες ενώνονται- αλλά, αν δεν έχεις οικογένεια, πρέπει να είσαι ενθουσιασμένος γιατί γλιτώνεις ένα σκασμό λεφτά και πολλή γκρίνια, ενώ, παράλληλα, πρέπει να θυμάσαι πως τον ανθρωποδιώκτη δεν τον έχεις τα Χριστούγεννα αλλά όλο τον χρόνο.

Οι οικονομικές δυσκολίες των φετινών Χριστουγέννων δεν πρέπει να σας στενοχωρούν γιατί η οικονομική σας κατάσταση θα είναι πολύ χειρότερη μετά τα Χριστούγεννα, ενώ τα επόμενα Χριστούγεννα θα βρομάει το χνώτο σας από την πείνα και θα στήνεστε στην ουρά για το συσσίτιο της Εκκλησίας.

Χρόνια Πολλά!

Σχόλια