Φορολογικό: Μεγάλα θύματα τρίτεκνες οικογένειες και επαγγελματίες


Μεγάλες ανατροπές περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο τίθεται ουσιαστικά σήμερα προς διαβούλευση.

Σήμερα το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για να βρεθεί η οριστική λύση στο θέμα του αφορολογήτου για τα παιδιά, τον τρόπο με τον οποίο θα φορολογηθούν τελικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και οι αγρότες.
Στόχος της σύσκεψης είναι να οριστικοποιηθούν οι φορολογικές διατάξεις χωρίς ενστάσεις και αντιδράσεις, ώστε όταν κατατεθεί στη Βουλή να μην τεθεί θέμα κάποιο άρθρο του νομοσχεδίου να μην ψηφιστεί από τους βουλευτές που στηρίζουν...
την κυβέρνηση.
ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν θέσει θέμα να μην φορολογηθούν υπέρμετρα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και να μην καταργηθεί το πρόσθετο αφορολόγητο για τα παιδιά χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις.
Μεγάλα θύματα της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης είναι οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι καθώς η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών όχι μόνο χάνει από την κατάργηση των επιδομάτων, αλλά και από την κατάργηση του αφορολογήτου.
Σημείο τριβής αποτελεί η υπέρμετρη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών από το πρώτο ευρώ αλλά και η υποχρεωτική τήρηση βιβλίων από όλους τους αγρότες.
Όπως αναφέρει το «Βήμα», το βασικό επιχείρημα που θα χρησιμοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών για να πείσει τους κυβερνητικούς εταίρους είναι το ότι για πρώτη φορά θα δοθεί επίδομα στις οικογένειες με 1 παιδί και 2 παιδιά (περίπου 1.100.000 σε αριθμό) με εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν περίπου το 70% των περιπτώσεων.
Στελέχη του υπουργείου επισημαίνουν πως όταν θα κάνουν «ταμείο» οι οικογένειες με 1 και 2 παιδιά που θα τους έχει καταβληθεί το νέο επίδομα τότε αρκετές από αυτές θα διαπιστώσουν φοροελάφρυνση.
Ένα άλλο στοιχείο που πρόκειται να παρουσιάσουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών στους εκπροσώπους της τρικομματικής κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι με την καθιέρωση της μόνιμης έκπτωσης φόρου των 1.950 ουσιαστικά αυξάνεται το αφορολόγητο όριο από τις 5.000 ευρώ στις 9.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί ο υπόχρεος να χάνει την έκπτωση φόρου των 200 ευρώ ή των 400 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με 1 παιδί ή 2 παιδιά αλλά από την άλλη μπορεί να εξασφαλίσει η σύζυγός του μείωση φόρου 400 ευρώ λόγω της έμμεσης αύξησης του αφορολογήτου ορίου στις 9.000 ευρώ.
Ωστόσο, στην περίπτωση των τριτέκνων και των πολυτέκνων η φορολογική επιβάρυνση θα είναι μεγάλη μετά και την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων που θα χορηγεί μέχρι το τέλος του έτους ο ΟΓΑ.
Σε ορισμένες περιπτώσεις οι πρόσθετες επιβαρύνσεις για οικογένεια με 3 παιδιά και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 21.000 ευρώ (δηλαδή 1.500 ευρώ το μήνα) θα ξεπεράσουν το 2013 τα 2.700 ευρώ.
Μία από τις προτάσεις που έχουν καταθέσει το Πα.Σο.Κ. και η Δημ.Αρ. προκειμένου να μην καταργηθούν τα αφορολόγητα για τα παιδιά είναι αυξηθεί ο συντελεστής φορολογίας των μεγαλοϊδιοκτητών ακινήτων. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να εξασφαλιστούν περίπου 150 εκατ. ευρώ.

newsbomb.gr

Σχόλια