Λύση για τα αμπέλια χωρίς δικαιώματα του 1998-2002


Τη νομιμοποίηση των αμπελιών που φυτεύτηκαν παράνομα την περίοδο 1998-2002 ζητούν με κάθε τρόπο οι κατά τόπους διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας, μέχρι το τέλος του χρόνου. Ειδάλλως θα προβούν σε πρόστιμα, προκειμένου να συγκεντρώσουν τα ποσά που ζητά ως επιστροφή επιδοτήσεων η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη διαπίστωση ότι είχαν εγκατασταθεί χωρίς δικαιώματα...

φύτευσης.

Το πρώτο βήμα θα είναι να απευθυνθούν στις Διευθύνσεις και στη συνέχεια θα ελεγχθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η φύτευση.

Εάν διαπιστωθεί ότι έγινε χωρίς δικαιώματα ή δεν είχε καν δηλωθεί, τότε εξετάζονται τρόποι νομιμοποίησης, είτε μέσω αγοράς δικαιωμάτων από αμπελουργό που έχει εγκαταλείψει, είτε μέσω κατανομής αποθέματος ανά περιφέρεια.

Το θέμα αφορά το σύνολο των παραγωγών, γιατί ακόμα και για εκείνους που το μεγαλύτερο μέρος του αμπελώνα τους είναι νόμιμο και υπολείπεται ένα μικρό τμήμα, τότε ούτε εκείνοι δεν θα μπορούν να διαθέσουν τα προϊόντα τους και να επιδοτηθούν.

Το παρήγορο είναι ότι υπάρχει τρόπος να νομιμοποιηθούν οι αμπελώνες αυτοί, αρκεί έγκαιρα οι ιδιοκτήτες να συνεργαστούν με τις αρμόδιες διευθύνσεις μέχρι το τέλος του χρόνου. Το ζήτημα είναι σοβαρό κυρίως σε νησιά όπως η Λήμνος, η Σάμος και η Κρήτη. Βέβαια, «όλοι οι παραγωγοί πρέπει να κινητοποιηθούν, να ενημερωθούν και να σπεύσουν να νομιμοποιήσουν τους αμπελώνες τους», όπως αναφέρουν σε δηλώσεις τους στελέχη των διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας.

agronews.gr

Σχόλια