Καύσιμα για την θέρμανση του σπιτιού απευθείας από τον... κήπο μας, έρχονται να προτείνουν το εργαστήριο Γεωργίας και Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας Φυτών του Τμήματος Γεωπονίας και το εργαστήριο Αγροτικού Χώρου του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας,
Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Την ίδια ώρα που η εκτόξευση της τιμής του μαύρου χρυσού καθιστά απαγορευτικό -για νοικοκυριά που στενάζουν κάτω από την οικονομική κρίση- το γέμισμα των δεξαμενών πετρελαίου, λύση φαίνεται να προσφέρει η...
καλλιέργεια των καυσίμων.
Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, παραγωγοί ήρθαν σε επαφή με στελέχη της ακαδημαϊκής κοινότητας, που τα τελευταία 15 χρόνια, δουλεύουν πρόγραμμα παραγωγής βιοκαυσίμου μέσω της καλλιέργειας αγριαγκινάρας, προκειμένου να μυηθούν στα μυστικά της φθηνής θερμαντικής ενέργειας.
Δέκα μόλις στρέμματα καλλιέργειας αγριαγκινάρας αρκούν για την παραγωγή πελλετών που θα κρατήσουν ζεστό το σπίτι για έναν ολόκληρο χρόνο.
Σε επίπεδο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο αναμένεται να συνεργαστεί με περίπου 40 αγρότες οι οποίοι θα ασχοληθούν με την καλλιέργεια αγριαγκινάρας σε έκταση 1.000 στρεμμάτων.
Σύμφωνα με τον καθηγητή ανάπτυξης αγροτικού χώρου του Π.Θ., Δημήτρη Γούσιο, η Γεωπονική Σχολή τα τελευταία 15 χρόνια ασχολείται με την καλλιέργεια αγριαγκινάρας ως φυτό που μπορεί να παράγει ενέργεια.
Προ κρίσης η παραγωγή ενέργειας για τη θέρμανση ενός σπιτιού απευθείας από το χωράφι του γεωργού, μπορεί να μην είχε ανταπόκριση, εν μέσω κρίσης όμως έγινε ζητούμενο.
«Στόχος μας είναι η άμεση συνεργασία με τους παραγωγούς, μέσω της σύναψης συμβάσεων, προκειμένου να τους δώσουμε την τεχνογνωσία που απαιτείται για την καλλιέργεια αγριαγκινάρας, τη συλλογή της και τη μετατροπή της πρώτης ύλης σε πελλέτες», ανέφερε ο κ. Γούσιος.
Η παραγωγή καυσίμων στο χω- ράφι δεν είναι απλώς μία φθηνή λύση. Συμφέρει οικονομικά σε σχέση με το πετρέλαιο, ακόμη και από τον πρώτο χρόνο, οπότε και θα απαιτηθούν επιπλέον έξοδα για την εγκατάσταση ειδικών καυστήρων για πελλέτες, σύμφωνα με τον καθηγητή γεωργίας, Νίκο Δαναλάτο.
Πέραν τούτου, αποτελεί όπως σημείωσε ο ίδιος και το πιο «αγαθό» καύσιμο για το περιβάλλον, από τη στιγμή που η βιομάζα είναι πλήρως ανακυκλώσιμη.
Εφ. Ελευθερία (ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ)http://thessalianews.gr
Σχόλια