Βράβευση νέων επιστημόνων στην Κόρινθο


Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό θέατρο Κορίνθου στις 19 Οκτωβρίου 2012 εκδήλωση απόδοσης τιμής και βράβευσης των νεαρών Κορινθίων επιστημόνων Παναγιώτη Δαλαμαρίνη και Στέλιου Γκιόκα. Σε μια σεμνή και ουσιαστική τελετή παρουσιάστηκε η πορεία των δύο επιστημόνων από το Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο, Λύκειο, Πανεπιστήμιο και η επίδραση αυτών στην ολοκλήρωση τους. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη τους έπαιξε το περιβάλλον αγάπης και φροντίδας της οικογένειας τους, το μεγάλο ενδιαφέρον των δασκάλων και καθηγητών και τα προσωπικά τους χαρίσματα.
Η βράβευση έγινε για τις καινοτόμες εργασίες σε πρωτότυπα και...
ενδιαφέροντα θέματα αντιστοίχων επιστημών. Συγκεκριμένα ο Παναγιώτης Δαλαμαρίνης έχει ασχοληθεί και έχει βραβευθεί για την κατασκευή λογισμικού με το οποίο μπορεί να υπολογιστούν σημαντικά δεδομένα τόσο για την εκτέλεση όσο και για την ασφάλεια μιας γεώτρησης μεγάλου βάθους, εξόρυξης υδρογοναθράκων (Γ΄και Α΄ Βραβείο: «Society of Petroleum Engineering» / «Offshore Europe» 2007 και 2009 αντίστοιχα στη Σκωτία και 5η θέση: Παγκόσμιο Συνέδριο των Μηχανικών Πετρελαίου / παγκόσμιος διαγωνισμός για την καλύτερη εργασία προπτυχιακών φοιτητών σε θέματα εξόρυξης υδρογονανθράκων. Φλωρεντία, Ιταλία 2010).
Ο Στέλιος Γκιόκας έχει ασχοληθεί με τη κατασκευή επιχειρηματικού πλάνου πληροφοριακού συστήματος που πρέπει να δημιουργηθεί ώστε να διενεργούνται μεταμοσχεύσεις μεταξύ ζώντων δωρητών και ασθενών, ανεξαρτήτως βαθμού συγγένειας. Το 2010 βραβεύτηκε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Νεανικής Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, Ennovation 2010, στον οποίο συμμετέχουν προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Η εκδήλωση αυτή ήταν έμπνευση και πρωτοβουλία του κέντρου Πολιτισμού Αθλητισμού & Περιβάλλοντος του Δήμου Κορινθίων στο πλαίσιο μιας σειράς εκδηλώσεων με το δηλωτικό τίτλο «ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ…».
Οι δράσεις και των δύο νεαρών επιστημόνων είναι καινοτόμες και άκρως δημιουργικές. Του Παναγιώτη Δαλαμαρίνη ανήκει στην κατηγορία όπου προωθείται η επιστημονική έρευνα και η τεχνογνωσία.  Του Στέλιου Γκιόκα η καινοτομία του θέματος έγκειται στο ότι είναι η πρώτη εφαρμογή στην Ελλάδα με αυτό το πλαίσιο (της ανταλλαγής νεφρού) και συγχρόνως  είναι η πρώτη ιδέα για online αντιμετώπιση του θέματος παγκοσμίως.
Και ο δύο προσκλήθηκαν να συναντηθούν με τον κ. Περιφερειάρχη.
Ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης και η περιφέρεια Πελοποννήσου πιστεύει απόλυτα ότι η Ενέργεια και η Καινοτομία είναι ο σίγουρος και αναγκαίος δρόμος για να βγει η χώρα μας από την κρίση. Προς τούτο έχει πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες όπως:
1)Συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενεργείας (ΡΑΕ) και άλλους φορείς για την ίδρυση του πρώτου Μεσογειακού Ινστιτούτου έρευνας και ανάπτυξης θαλασσίων αιολικών πάρκων στο πλαίσιο του οποίου θα διερευνηθεί η εφαρμογή της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αξιοποιώντας και την ενέργεια των θαλασσίων κυμάτων.  
2) Προχωράει στη δημιουργία Ινστιτούτου Νανοτεχνολογίας με τη συνεργασία της Ακαδημίας Επιστημών της Αγίας Πετρούπολης Ρωσίας και του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με στόχο τη δημιουργία ερευνητικού ινστιτούτου νανοτεχνολογίας πάνω στις τηλεπικοινωνίες και την ανταλλαγή επιστημόνων από τις δύο περιφέρειες, της Πελοποννήσου και του Λένινγκραντ.
Σε αυτές τις καινοτόμες δράσεις έχουν θέση οι δικοί μας επιστήμονες, οι επιστήμονες της Πελοποννήσου, οι οποίοι μαζί μας θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της.
Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, χρειαζόμαστε τον πλούτο της γνώσης, της δράσης και της έμπνευσης των νέων επιστημόνων. Έτσι θα δημιουργήσουμε σταθερές βάσεις για τη χώρα μας ώστε οι πολίτες να έχουν μεγαλύτερες προσδοκίες και  ελπίδες για ένα αύριο πολύ καλύτερο από το χθες.

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΕΛ/ΣΟΥ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ε. ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ

Σχόλια