Ναι στις αποκρατικοποιήσεις. Όχι στην τροπολογία


Έπειτα από τρεις ολόκληρες ώρες, το Σώμα ενέκρινε το νομοσχέδιο του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τις αποκρατικοποιήσεις, ενώ καταψήφισε την τροπολογία για την ένταξη του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ.

Η κυβερνητική συνοχή -ως φαίνεται- κατάφερε να μείνει όρθια στο πρώτο κρίσιμο crash test, ωστόσο η συγκυβέρνηση εδέχθη απώλειες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. «Παρών» στην επίμαχη τροπολογία -με εξαίρεση τον...
κ. Οικονόμου- δήλωσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ από την αίθουσα απουσίαζαν ο Φώτης Κουβέλης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, γεγονός που σχολιάστηκε μέσω Twitter από τον Γιάννη Μανώλη των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Επίσης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν το άρθρο 4 του νομοσχεδίου που αφορά στην ενημέρωση της Ολομέλειας για τις αποκρατικοποιήσεις. Σημειώνεται ότι η διαδικασία έγινε με ονομαστική ψηφοφορία κατόπιν αιτήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του προεδρείου της Βουλής, συνολικά ψήφισαν 293 βουλευτές:

Άρθρο 1: 173 ΝΑΙ / 120 ΟΧΙ
Άρθρο 2: 148 ΝΑΙ / 139 ΟΧΙ / 6 ΠΑΡΟΝΤΕΣ
Άρθρο 3: 156 ΝΑΙ / 135 ΟΧΙ / 2 ΠΑΡΟΝΤΕΣ
Άρθρο 4: 146 ΝΑΙ / 121 ΟΧΙ / 26 ΠΑΡΟΝΤΕΣ
Άρθρο 5: 158 ΝΑΙ / 135 ΟΧΙ
Άρθρο 6: 173 ΝΑΙ / 120 ΟΧΙ
Άρθρο 7:Τροπολογία: 136 ΝΑΙ / 143 ΟΧΙ / 14 ΠΑΡΟΝΤΕΣ




Οι βουλευτές που δεν ψήφισαν τα άρθρα ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, στους Ανεξάρτητους Έλληνες, στη Χρυσή Αυγή και στο ΚΚΕ.

Από το ΠΑΣΟΚ «παρών» στο άρθρο 4 δήλωσε ο Πάρις Κουκουλόπουλος και ψήφισε «ΟΧΙ» στην τροπολογία που εντάσσει ασφαλιστικά ταμεία στον ΕΟΠΥΥ.  Εκτός αυτής της γραμμής βγήκαν οι βουλευτές: Δ. Κρεμαστινός, Μ. Μπόλαρης, Θ. Τζάκρη, Γ. Δριβελέγκας, Θ. Μωραΐτης, Απ. Κακλαμάνης, Λ. Γρηγοράκος, Μ. Κασσής Θ. Παραστατίδης, Κ. Σκανδαλίδης, Κ. Τριαντάφυλλος, Π. Δήμας, Μ. Χρυσοχοΐδης, Αν. Λοβέρδος, Αν. Γκερέκου.

Επίσης, 11 βουλευτές διαφοροποιήθηκαν και δεν ψήφισαν το 2ο άρθρο. Συγκεκριμένα,
οι κ.κ. Κακλαμάνης, Μπόλαρης, Κασσής, Δριβελέγκας και η κα Τζάκρη, «Παρών» ψήφισαν οι Μωραΐτης, Ντόλιος, Παραστατίδης, Σκανδαλίδης, Κώστας Τριαντάφυλλος, Αχμέτ Χατζηοσμάν.

Οι περισσότεροι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ καταψήφισαν τα άρθρα 2, 3, 5, ενώ στην τροπολογία δήλωσαν «παρών». Ο κ. Βουδούρης είπε ΟΧΙ στα άρθρα 2-3-5 και ΝΑΙ στα 1-4-6, «Παρών» στο άρθρο 7. Διαφοροποιήθηκε ο κ. Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος καταψήφισε τα άρθρα 2,3,5, ψηφίζοντας όμως την τροπολογία.

Aναλυτικά:

Άρθρο 1

Περιλαμβάνει τα επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015

Άρθρο 2

Κατάργηση ελάχιστου ποσοστού του Ελληνικού Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών, Ραφήνας

Άρθρο 3

Ρυθμίζονται θέματα αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας αρμοδιότητας του Υπουργείου Οικονομικών συναφή με τις πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώνονται με τον παρόντα νόμο

Άρθρο 4

Ρυθμίζονται κατεπείγοντα θέματα των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υποδομών, Παιδείας. Mείωση αποδοχών υπαλλήλων του Δημοσίου

Άρθρο 5

Καταργείται η υποχρέωση των μηχανικών περί καταβολής εισφοράς υπέρ του ΤΕΕ για τις πάσης φύσεως λειτουργικές δαπάνες


Άρθρο 7: Εμπεριέχει την τροπολογία για την ένταξη του ασφαλιστικό ταμείου ΕΤΑΠ - ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ. Περιλαμβάνονται τα επαγγέλματα των δικηγόρων, γιατρών, συμβολαιογράφων.

zougla.gr

Σχόλια

Ο χρήστης Δημήτρης Θωμαδάκης είπε…
Το άρθρο 4, κακώς φαίνεται ότι ψηφίστηκε! Έπρεπε να ψηφιστεί από τους μισούς των παρόντων (293), δηλαδή 293:2=146.5! Ψήφισαν 146 "Ναι"...!!!

(Αυτό σημαίνει για εμένα και πολλούς άλλους, άλλα 300 € κάτω...!!! ...με τις υγείες μας... σε λίγο έρχεται και το χρονικό σημείο όπου ο μηνιαίος μισθός θα είναι πραγματικά μικρότερος από τις αντίστοιχες βασικές μηνιαίες υποχρεώσεις...)!