Γίνε φοιτητής του Stanford, του MIT, του Berkley και του Harvard από το σπίτι σου


Πριν λίγα χρόνια, η ανάρτηση σημειώσεων μαθημάτων για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ήταν κάτι πολύ πρωτοποριακό αφού οι φοιτητές μπορούσαν από την άνεση του σπιτιού τους να "κατεβάσουν" σημειώσεις και ασκήσεις και να εργαστούν έχοντας άμεση ενημέρωση από τον εκπαιδευτικό τους. Σήμερα, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο ποσοστό, οι φοιτητές στην Ελλάδα ενημερώνονται από τις αντίστοιχες ιστοσελίδες των...

Τμημάτων/Μαθημάτων τους για την ύλη, τις σημειώσεις ακόμα και περασμένες διαλέξεις. Ακόμα, κάποια τμήματα έχουν εγκαταστήσει πλατφόρμες e-learning για τηλε-εκπαίδευση, κάτι που υφίσταται κυρίως στα μεταπτυχιακά προγράμματα.

Πως θα σας φαινόταν όμως, να μπορούσατε να παρακολουθήσετε τις διαλέξεις, να κατεβάσετε τις σημειώσεις, να πάρετε τις ασκήσεις του εξαμήνου από μαθήματα κυρίως της επιστήμης της Πληροφορικής από το Stanford, το ΜΙΤ, το Berkley και το Harvard από το γραφείο του σπιτιού σας;

To 2012 είναι η χρονιά που φέρνει την επανάσταση στην εκπαίδευση αφού 4 από τα πιο ξακουστά πανεπιστήμια στον πλανήτη, προσφέρουν αρκετά από τα μαθήματά τους online. Το ΜΙΤ και το Harvard δημιούργησαν την πλατφόρμα edX, ένα site στο οποίο μπορεί κανείς να παρακολουθήσει διάφορα μαθήματα όπως: Introduction to Computer Science I, Circuits and Electronics και Software as a Service. Ο φοιτητής πρέπει να δώσει κανονικά τα στοιχεία του, να κάνει εγγραφή, να παρακολουθήσει τις διαλέξεις, να λύσει τις ασκήσεις και να δώσει και τελικό τέστ! Από την άλλη, το Coursera, είναι η πλατφόρμα που ανέπτυξε το Stanford και πέραν των δικών του μαθημάτων περιλαμβάνει μαθήματα από ακόμα 30 περίπου γνωστά Πανεπιστήμια και Κολέγια. Το Coursera καλύπτει περισσότερα γνωστικά αντικείμενα πέραν αυτού της Πληροφορικής.
Το edX έχει δηλώσει ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός πως θα προσφέρει τα μαθήματά του δωρεάν και θα παρέχει και την πιστοποίηση ολοκλήρωσης του εν λόγω μαθήματος, αν ο φοιτητής καλύψει με επιτυχία όλες τις απαιτήσεις της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το ίδιο συμβαίνει και με το Coursera το οποίο όμως λόγω και του πλήθους των μαθημάτων που προσφέρει έχει αρχίσει να εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς. 

arcadiaportal.gr

Σχόλια