ΜΟΥΣΤΑΛΕΥΡΙΑ
5 κιλά μούστο από γλυκά σταφύλια στυμμένα την ίδια μέρα. 2-3 κουταλιές καθαρή στάχτη από ξύλα (προαιρετικά). 1 φλιτζάνι νισεστέ ή αλεύρι. 1 φλιτζάνι ή περισσότερα ασπρισμένα αμύγδαλα. Σουσάμι και κανέλα σκόνη, για το πασπάλισμα.
Σε σιγανή φωτιά βράζετε μαζί τον μούστο με τη στάχτη, ξαφρίζοντας με τρυπητή...
κουτάλα, ώσπου να μην βγάζει πια αφρό. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε να κατακαθίσει η στάχτη. Παίρνετε τον καθαρό μούστο με το κουτάλι και τον μεταφέρετε σε καθαρή κατσαρόλα. Αν δεν χρησιμοποιήσετε στάχτη, θα περάσετε τον μούστο από πυκνή σίτα, να συγκρατήσει τις ίνες του σταφυλιού. Σιγοβράζετε τον καθαρισμένο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μούστο, ώσπου απλώς να γλυκάνει, αν πρόκειται να τον χρησιμοποιήσετε αμέσως. Βγάζετε λίγο μούστο, τον αφήνετε να χλιαρύνει και διαλύετε μέσα σ’ αυτόν τον νισεστέ. Ρίχνετε το διάλυμα του νισεστέ στον μούστο της κατσαρόλας και τον αφήνετε να βράσει, ενώ ανακατεύετε συνεχώς. Το μείγμα πρέπει να γίνει πηχτό και να βγάζει φουσκάλες, αλλά να μη σβολιάσει. Προς το τέλος, ρίχνετε τα αμύγδαλα. Αδειάζετε τη μουσταλευριά σε μπολάκια ή σε πιατέλα και πασπαλίζετε με σουσάμι και κανέλα. Αν δεν βάλετε αμύγδαλα, διακοσμείτε την επιφάνεια με ψίχα καρύδι κομμένη στα δυο, υπολογίζοντας ένα κομμάτι καρύδι στο κέντρο κάθε μερίδας. Αφήνετε τη μουσταλευριά να κρυώσει και την κόβετε.
evonymos.org
Σχόλια