Συνάντηση των 3 αρχηγών για το "Ναι" στο πακέτο των μέτρων


Σήμερα έχει οριστεί η συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου και Κουβέλη για την οριστικοποίηση του  πακέτο των  μέτρων 11,5 δισ. ευρώ .

Οι τρεις αρχηγοί της συγκυβέρνησης  θα συναντηθούν στις 10.30 για να πουν το τελικό ναι στο πακέτο των μέτρων ώστε να ψηφιστούν τα μέτρα και να ανοίξει ο δρόμος για τη χορήγηση...
της δόσης έγκαιρα και πριν κηρύξει η χώρα στάση πληρωμών.

Ο πρωθυπουργός ήδη με τον  υπουργό Οικονομικών είχαν αποφασίσει ποια θα είναι αυτά τα νέα μέτρα και  απομένει η υπογραφή των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για κλείσει η λίστα και να παρουσιαστεί στην τρόικα (πιθανότατα) τη Δευτέρα.

Αν και οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν εκφράσει κάποιες ενστάσεις, πηγές της κυβέρνησης εκτιμούν ότι οι όποιοι σκόπελοι θα ξεπεραστούν. Η μεγάλη πρόκληση για την κυβέρνηση θα είναι, πάντως, η ψήφιση των μέτρων στη Βουλή, υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου καθώς το ευκταίο είναι να έχει τελειώσει οριστικά η υπόθεση πριν το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.

Η λίστα των μέτρων είναι και μακρά και επώδυνη και περιλαμβάνει συνολικά μέτρα 13,5 δισ. ευρώ.

Μεταξύ των μέτρων που έχουν αποφασιστεί είναι:

Η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης και επικουρική σύνταξη στο Δημόσιο

Η κατάργηση των δώρων,  13ου και ο 14ου μισθού  στον Δημόσιο τομέα, μια απώλεια δηλαδή της τάξης των 1.000 ευρώ για κάθε υπάλληλο.

Τα όρια συνταξιοδότησης από τον επόμενο χρόνο πάνε στα 67 έτη και παράλληλα αυξάνονται σε 20 από 15 και τα έτη για την έξοδο σε σύνταξη.

Περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Μείωση κατά 12% κατά μέσο όρο στα ειδικά μισθολόγια που θα ισχύσουν στο σύνολό τους θα υπάρξει και αντίστοιχη μείωση των συντάξεων σε αυτές τις κατηγορίες, ενώ οι ένστολοι συνταξιούχοι θα δουν και άλλη μείωση λόγω της κατάργησης της αυτόματης μισθολογικής προαγωγής.

Αυξάνεται και το όριο ηλικίας για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ στα 64 έτη από τα 60 που είναι σήμερα.

Λουκέτα και συγχωνεύσεις οργανισμών και υπηρεσιών, αλλά και από συγχωνεύσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και τμήματα αυτών.

Εφεδρεία (αλλά όχι απολύσεις)

Για  τους άνεργους όλα δείχνουν ότι καταργούνται τα εποχικά επιδόματα και τα ειδικά επιδόματα.

Δίδακτρα σε όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Αναμένονται και αυξήσεις στα ωράρια των καθηγητών της μέσης εκπαίδευσης ώστε να περιοριστούν οι προσλήψεις αναπληρωτών

Σχόλια