Φόρος 35% για τους ελεύθερους επαγγελματίες



Στο μέτωπο των φόρων το επικρατέστερο σενάριο αφορά σε κατάργηση του αφορολογήτου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τη φορολόγησή τους με συντελεστή 30 ή 35% από το πρώτο ευρώ. 

Ο συντελεστής θα επιβάλλεται στο σύνολο των καθαρών κερδών των επαγγελματιών.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι επαγγελματίες που θα δηλώσουν στις φορολογικές δηλώσεις του 2013 καθαρά κέρδη...
για το 2012 θα φορολογηθούν με συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ καθαρού κέρδους χωρίς αφορολόγητο, ώστε οι εισπράξεις αυτές να «φανούν» στα έσοδα προϋπολογισμού του 2013.

Επίσης, προβλέπεται μείωση στο 35% από 45% σήμερα του ανώτατου φορολογικού συντελεστή της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος, με βάση την οποία φορολογούνται τα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων για τους οποίους θα διατηρηθεί το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.

Ένα από τα θέματα που θα απασχολήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι η φορολογία των πολιτών που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών (το γνωστό μπλοκάκι), αλλά η σχέση τους με την εταιρεία στην οποία εργάζονται είναι σταθερή και μόνιμη.

Πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για νέους που ουσιαστικά διατηρούν σχέση μισθωτού εργαζομένου με την εταιρεία τους παρότι αμείβονται με μπλοκάκι.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, προβλέπεται για μέχρι ενός ύψους εισόδημα να φορολογούνται ως μισθωτοί με αφορολόγητο 5.000 ευρώ και με τους συντελεστές της φορολογικής κλίμακας.

Σχόλια