2ο Αντιρατσιστικό - Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Κορίνθου | 13-16 Σεπτεμβρίου 2012 Στο μυαλό είναι ο στόχος... το νου σου ε;



Στην Κόρινθο το τετραήμερο 13 – 16 Σεπτεμβρίου, στα πλαίσια του 2ου Αντιρατσιστικού – Αντιφασιστικού Φεστιβάλ απαντήσαμε δυνατά και αποφασιστικά στην προσπάθεια εδραίωσης του φόβου ως κεντρικού εργαλείου πολιτικής, στην επιβολή ενός ακροδεξιού λόγου για τη διασπορά του και στη συνακόλουθη κατασκευή των ευπαθών κοινωνικών ομάδων ως επικίνδυνων. Η λειτουργία του στρατοπέδου συγκέντρωσης στην πόλη μας τον τελευταίο μήνα δείχνει την απαίτηση πια των καιρών για τον κάθε δημοκρατικό πολίτη να πάρει την υπόθεση της υπεράσπισης...
της ελευθερίας, της ισότητας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων στα χέρια του.

 Ξεκινήσαμε την Πέμπτη με την ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: «Διακίνηση γυναικών για σεξουαλική εκμετάλλευση: Όχι κάτι καινούργιο, όμως πάντα τραγικό», που έγινε στο φιλόξενο και ιδιαίτερα ενεργό   Αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο «σβούρα». Η Σίσσυ Βωβού, από τη «Φεμινιστική Πρωτοβουλία για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών» συζήτησε με τον κόσμο που συμμετείχε ενεργά για πάνω από δύο ώρες. Στη συνέχεια ακολούθησε προβολή της συγκλονιστικής ταινίας του Κυριάκου Καντζουράκη με την Κάτια Γέρου «Ο Δρόμος προς τη Δύση».

Με μεγάλη επιτυχία έγινε και η δεύτερη εκδήλωση για τη σεξουαλική αυτοδιάθεση, την Παρασκευή, στο Κέντρο Νέων Κορίνθου! Πέρασε πολύς κόσμος και συμμετείχε στη συζήτηση με το Γρηγόρη Βαλλιανάτο που είχε θέμα: «Το δικαίωμα στη σεξουαλική αυτοδιάθεση: Η ελληνική περίπτωση». Η επιτυχία της εκδήλωσης, για την οποία γράφτηκαν και ακούστηκαν πολλά - απόδειξη για το ότι η επαρχία έχει ανάγκη να συζητήσει ανοιχτά τέτοια θέματα-, δείχνει ότι όσοι προδικάζουν τη στάση της κοινωνίας με βάση τα δικά τους στερεότυπα απέχουν τελικά πολύ από την πραγματικότητα.

            Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το Σαββατοκύριακο.   Το Σάββατο, παρά την καταρρακτώδη βροχή, μεταφέραμε τις εκδηλώσεις στο Δημοτικό Θέατρο της Κορίνθου και συνεχίσαμε με μαζική συμμετοχή από τον κόσμο (πέρασαν από την εκδήλωση και συμμετείχαν πάνω από 1000 άτομα και κυρίως νέοι). Στη συζήτηση που άνοιξε τη μέρα (συμμετείχαν: Γιώργος Αλεξάτος (Συγγραφέας), Περικλής Κοροβέσης (Συγγραφέας), Σπύρος Μαρκέτος (Ιστορικός), Πολυμέρης Βόγλης (Ιστορικός) κοινή διαπίστωση των συνομιλητών ήταν ότι όπως προκύπτει και από την ιστορική διάσταση του φασισμού η απάντηση δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στην συντονισμένη καταδίκη της φασιστικής απειλής και στην κοινή δράση εναντίον της από όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. Η συμμετοχή του κόσμου στη συζήτηση ήταν μαζική και οι επισημάνσεις όλων των συμμετεχόντων ήταν καίριες.

Την Κυριακή, τη μέρα που έκλεισε τις φετινές εκδηλώσεις του φεστιβάλ, πάλι με τη μαζική συμμετοχή του κόσμου, στην κουβέντα (συμμετείχαν: Νίκος Κουραχάνης (Υποψήφιος Διδάκτωρ Κοινωνικής Πολιτικής, Παν/μιο Πελ/σου), Ιωάννα Κούρτοβικ (Νομικός, μέλος του Δικτύου Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών), Javied Aslam (Πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος «Η Ενότητα»), Yonous Muhammadi (Πρόεδρος της Κοινότητας Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα και εκπρόσωπος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων) με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις πολιτικές επιλογές που τα καταπατούν, ιδιαίτερα με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, το συμπέρασμα στο οποίο καταλήξαμε συνοψίζεται στην ανάγκη κινητοποίησης της κοινωνίας προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν από τη μετανάστευση με βάση τη λογική της νομιμοποίησης των μεταναστών, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν –έστω και κατ΄ ελάχιστο- τα βασικά τους δικαιώματα. Η καταδίκη των πολιτικών που οδηγούν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης πρέπει να είναι άμεση και πάνδημη.

            Και στις δύο μέρες μετά τις συζητήσεις το πρόγραμμα συμπλήρωσαν θεατρικά και χορευτικά δρώμενα, προβολές ταινιών και φυσικά πολλή μουσική που ξεσήκωσε τον κόσμο που συμμετείχε. Το φεστιβάλ στηρίχθηκε από πλήθος συλλογικοτήτων που συμμετείχαν ενεργά και προσέφεραν εθελοντικά πολλές ώρες εργασίας. Το μήνυμα της ενωμένης δράσης κατά του ρατσισμού και του φασισμού είναι σαφέστατο.

Η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Κορίνθου θέλει να ευχαριστήσει τους δεκάδες εθελοντές που και φέτος πλαισίωσαν αυτή την προσπάθεια, τους καλλιτέχνες, τους ομιλητές, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς/εφημερίδες/sites που βοήθησαν στη γνωστοποίηση του φεστιβάλ, τον Ερυθρό Σταυρό, το Δήμο Κορινθίων και όλους/ες όσους/ες συμμετείχαν ανιδιοτελώς και με προσωπική προσφορά βοήθησαν να πραγματοποιηθεί αυτό το απολύτως επιτυχημένο τετραήμερο. Ευχαριστούμε επίσης τους αλληλέγγυους από τις γειτονικές πόλεις αλλά και τους εκατοντάδες Κορίνθιους και μετανάστες που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Είναι σίγουρο ότι το φεστιβάλ αποτελεί το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων για το σεβασμό στη διαφορετικότητα και στα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα και όχι το τέλος τους. Θα συνεχίσουμε περισσότεροι, πιο αποφασισμένοι και πιο ριζοσπαστικοί για την υπεράσπιση της ανθρωπιάς, των ατομικών ελευθεριών και της δικαιοσύνης. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι η τρανταχτή απόδειξη ότι υπάρχει και η άλλη Κορινθία. Η μαζική παρουσία ειδικά νέων ανθρώπων και μαθητών μάς γεμίζει ελπίδα ότι το μίσος και ο ρατσισμός δεν θα περάσουν. Ενάντια στις διακρίσεις, τον κοινωνικό αποκλεισμό, το φόβο και τη φασιστική απειλή, απαντήσαμε ξεκάθαρα: αλληλεγγύη – ισότητα – ελευθερία!

Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Κορίνθου

Σχόλια