Συνάντηση Σαμαρά με το προεδρείο της ΚΕΔΕ


Για εθνικό και κοινωνικό αγώνα ώστε να κρατηθεί η Ελλάδα στον σκληρό ευρωπαϊκό πυρήνα, δηλαδή στην ευρωζώνη, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). 

Στη συνάντηση που διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εσωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης και ο αναπληρωτής υπουργός...
Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας την τρέχουσα δυσμενή οικονομική και χρηματοδοτική συγκύρια, γνωστοποίησε στους δημάρχους ότι προωθείται νομοθετική πρωτοβουλία με στόχο την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων των ΟΤΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και εν τέλει τη διευκόλυνσή τους μέσω της μείωσης των τοκοχρεολυτικών δόσεών τους.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα σε μια πολιτική «κοινωνικής ασπίδας» που βασίζεται στα κοινωνικά δίκτυα των Δήμων, τα οποία θεωρούνται ως τα πλέον συγκροτημένα και αποτελεσματικά εργαλεία στον «πόλεμο κατά της φτώχειας». Όπως ο ίδιος τόνισε χαρακτηριστικά, «παρά την ένδεια πόρων λοιπών, προτάσσουμε τη στήριξη αυτών των δικτύων και αυτών των πολιτικών, για να κρατήσουμε «όρθια» την κοινωνία».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σαμαράς στην οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, λέγοντας ότι κάθε θεσμική ή διοικητική παρέμβασή μας επιδιώκει παράλληλα και τον εξορθολογισμό των οικονομικών, αλλά και την μεταφορά κάθε ευρώ που διασφαλίζεται, σε πολιτικές που στηρίζουν τη δοκιμαζόμενη κοινωνία.

Τουλάχιστον 40 δήμοι σε όλη τη χώρα δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν μισθούς Σεπτεμβρίου

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρουσίασαν στον πρωθυπουργό την κατάσταση που επικρατεί στους δήμους, την οποία χαρακτήρισαν δραματική και ζήτησαν την άμεση συνδρομή της πολιτείας για να λυθούν τα οικονομικά προβλήματα.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης, έκανε λόγο για αδιέξοδο επισημαίνοντας πως τουλάχιστον 40 δήμοι σε όλη τη χώρα δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν μισθούς Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Ασκούνη, οι δήμαρχοι δεν έλαβαν οριστικές απαντήσεις από την κυβέρνηση, εξέφρασαν όμως την ελπίδα πως, μετά τη συνάντηση με τον κ. Σαμαρά, ο κ. Στυλιανίδης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που ξεκινά αύριο, θα τους παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Ο κ. Ασκούνης αναφερόμενος στα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, τόνισε πως η ΚΕΔΕ είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε κινητοποίηση ακραίας μορφής την οποία και δεν επικροτεί, επισήμανε, όμως, πως η κατάσταση σε πολλούς δήμους είναι κρίσιμη.

zougla.gr

Σχόλια