Ανακοίνωση Δημάρχου Νεμέας - απάντηση - στον πρώην δήμαρχο Κ. Καλαντζή


   Ανακοίνωση Δημάρχου Νεμέας ( Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012)

Μετά από κάποιες ανώνυμες αναρτήσεις στο διαδίκτυο για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ήρθε και μια επώνυμη από τον πρώην δήμαρχο κ. Καλατζή.
Η ανακοίνωση αυτή όμως περιέχει αρκετά σκόπιμα ψεύδη και ανακρίβειες.

1. Μέχρι το Δεκέμβριο...
του 2010  τα σκουπίδια στο ΧΑΔΑ σκεπάζονταν κανονικά. Θα του θυμίσω τις διαφωνίες του για το θέμα αυτό δημόσια με τον αντιδήμαρχό του. Ο ίδιος ομολογεί για φωτιές στο ΧΑΔΑ. Αν σκεπάζονταν τόσο σωστά όπως λέει πως έπιαναν φωτιά; Όσο για το ερώτημα - υπονοούμενο για το ποιος έβαζε τις φωτιές το θεωρώ ανόητο. Το 2011 είχαμε 4 φωτιές στο ΧΑΔΑ και άλλες 40 στα όρια του δήμου. Έχει κάποιο νόημα ν’ αναρωτηθώ ποιος έβαλε αυτές τις φωτιές; Επιπλέον η κατάσταση στο ΧΑΔΑ  την 1/1/2011 που αναλάβαμε ως νέα δημοτική αρχή ήταν τραγική. ΧΑΔΑ σημαίνει χώρος ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων. Σε κανένα ΧΑΔΑ η εικόνα δεν γίνεται να είναι πάντα καλή, άλλωστε το ζήτημα είναι να ξεφύγουμε απ’ αυτή τη κατάσταση και εκεί στοχεύει η πρόταση μας για ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων μας.
2. Ο Κ. Καλατζης ένιωσε την ανάγκη να κάνει παρέμβαση για το θέμα των απορριμμάτων χωρίς να προτείνει κάποια λύση αν και γνωρίζει περισσότερο από τον κάθε συμπολίτη μας πως η σημερινή κατάσταση (ΧΑΔΑ) έχει τελειώσει γιατί έχουν εξαντληθεί όλες οι προθεσμίες και παρατάσεις. Μετά τις καιροσκοπικές και ανεύθυνες παρεμβάσεις του, όπου διαμαρτύρεται για την δήθεν πρόθεση μας να κάνουμε τη Νεμέα σκουπιδότοπο της Κορινθίας, ανέσυρα το επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου Νεμέας 2008-2011 που καταρτίστηκε στη δική του θητεία και που αναφέρει στο γενικό στόχο 1.4.1. τα εξής:
« Ανάγκη για αύξηση των εσόδων του Δήμου από τη δημιουργία ενός εργοστασίου υγειονομικής επεξεργασίας απορριμμάτων καθώς θα μπορεί να δέχεται τα απορρίμματα από όμορους Δήμους και η λειτουργία ενός εργοστασίου υγειονομικής επεξεργασίας απορριμμάτων δύναται να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για τους δημότες του Δήμου και να αποτελέσει έναν αναπτυξιακό μοχλό για την περιοχή.»
Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι πότε λέει την αλήθεια ο κ. Καλατζής; Τότε που πρότεινε το παραπάνω ή σήμερα που διαμαρτύρεται και καλεί τους πολίτες σε επαγρύπνηση για την δήθεν πρόθεσή μας να κάνουμε τη Νεμέα σκουπιδότοπο.
Αυτές οι μεταμορφώσεις του οι ευκαιριακές, ανάλογα με το τι τον εξυπηρετεί κάθε φορά, το μόνο που κάνουν είναι να επιβεβαιώνουν τη γνώμη που έχουν γι’ αυτόν όσοι τον γνωρίζουν και να τον κάνουν να χάνει και τα όποια ίχνη αξιοπρέπειας υπάρχουν.
3. Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα, σκόπιμα δεν κάνει αναφορά στη ΔΕΗ που έφυγε στη δική του θητεία. Δεν ξέρω από πού αντλεί τις πληροφορίες του για το ειρηνοδικείο και το Κέντρο Υγείας, μάλλον θα εύχεται να συμβούν κι αυτά. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν έχει αντιληφθεί τις καταστάσεις τις οποίες βιώνει και η χώρα μας και η περιοχή μας και ο δήμος ειδικότερα αλλά και οι συμπολίτες μας. Δεν ξέρω αν ζει σε άλλη χώρα ή δεν τον έχει αγγίξει σε προσωπικό επίπεδο αυτή η δύσκολη κατάσταση, όπως έχει αγγίξει τους περισσότερους από εμάς τους Νεμεάτες.
Όσο για την εξωστρέφεια του Δήμου και του Δημάρχου που σύμφωνα με τα γραφόμενα του αρχίζει από το ΧΑΔΑ και τελειώνει στις εκδηλώσεις στον Ασωπό και στη Παναγία του βράχου, καταλαβαίνω πως ενοχλείται γιατί η Παναγία εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και αναστηλώνεται, οι εκδηλώσεις στον Ασωπό έχουν ευαισθητοποιήσει αρκετούς συμπολίτες μας και έχουν οδηγήσει στη δημιουργία ενός συλλόγου για την προστασία και ανάδειξή του. Δεν ξέρω που οφείλεται η ενόχλησή  του κ. Καλατζή και αν έχει σχέση με το ότι ο Ασωπός επί δεκαετίες ήταν ο απόπατος ελαιοτριβείων και θύμα άλλων ανεύθυνων συμπεριφορών.

Σε ότι αφορά την ουσία του θέματος, με δεδομένο το οριστικό κλείσιμο και αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ, αλλά και την ανάγκη να ξεφύγουμε από την  σημερινή άσχημη κατάσταση, το Δημ. Συμβούλιο αποφάσισε να προβεί στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων του δήμου μας που περιλαμβάνει μερική διαλογή στη πηγή, κομποστοποίηση των οργανικών, ΚΔΑΥ για τη διαλογή των ανακυκλώσιμων και δεματοποίηση του υπολείμματος που δεν θα ξεπερνά το     15  % του συνολικού όγκου.
Είναι μια ρεαλιστική και εφαρμόσιμη πρόταση με χαμηλό κόστος διαχείρισης. Την αδειοδότηση του χώρου και την εγκατάσταση των κομποστοποιητών του ΚΔΑΥ και δεματοποιητή έχει αναλάβει η περιφέρεια. Δεν έχει τεθεί θέμα ούτε υπάρχει κάποιο αίτημα από κάποιο άλλο δήμο να μεταφέρει τα απορρίματα του εδώ για επεξεργασία και να παίρνει τα δέματά του για αποθήκευση σε δικό του χώρο, πράγμα εξαιρετικά ασύμφορο. Εξ’ άλλου η Κόρινθος σύμφωνα με το από 22/8/2012 δελτίο τύπου του ΦΟΔΣΑ έχει προτείνει δικό της χώρο για την ίδια εγκατάσταση. Και η κεντροδυτική Κορινθία εξετάζει τη δική της λύση. Αν υπάρξει τέτοιο αίτημα το ΔΣ θα είναι αυτό που θα αποφασίσει  επί του αιτήματος.
Θέλω να διαβεβαιώσω τους συμπολίτες μου πως και εγώ και οι συνεργάτες μου αλλά και το σύνολο του Δημ. Συμβουλίου είμαστε εδώ για το καλό της Νεμέας.
Στόχος μας είναι μέσα σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες να κρατήσουμε τη Νεμέα και τους ανθρώπους της ψηλά, όρθιους και κυρίως ενωμένους.
Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά έχουμε ανάγκη από φωνές ψύχραιμες που ενώνουν και προτείνουν εφικτές λύσεις και όχι φωνές που για ίδιον όφελος διχάζουν και βλέπουν παντού εχθρούς και προδότες.

Σχόλια