Νέες αιχμές Π. Ρουμελιώτη κατά του Γ. Παπανδρέου


Με νέες αιχμές κατά του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου επανήλθε ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ροεμελιώτης, ο οποίος επισημαίνει στη ΝΕΤ ότι αν είχε ακουστεί η πρόταση που είχε μεταφέρει στην Αθήνα για κούρεμα του χρέους πριν ενταχθεί η Ελλάδα στο μηχανισμό, τα πράγματα σήμερα θα ήταν...

διαφορετικά. Υπονομευτή της ελληνικής διαπραγματευτικής θέσης χαρακτηρίζει εμμέσως πλην σαφώς τον κ. Ρουμελιώτη ο Γ. Παπανδρέου.
Σε φόντο μνημονίου, για το πώς οδηγήθηκε εκεί η χώρα και με αφορμή την προ ημερών δηλώσεις του πρώην εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ περί προδιαγεγραμμένης αποτυχίας του προγράμματος, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Παναγιώτη Ρουμελιώτης ανταλλάσσουν εκατέρωθεν πυρά.
Ο κ. Ρουμελιώτης ο οποίος επί της ουσίας εγκαλεί τον πρώην πρωθυπουργό κατηγορώντας τον πως δεν επιδίωξε άμεση αναδιάρθρωση χρέους, αποδέχτηκε υψηλό επιτόκιο δανεισμού από την Ευρωζώνη και συμφώνησε σε μικρή χρονική περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής, επανήλθε με νέα δήλωσή του στη ΝΕΤ.
«Εάν είχε εισακουσθεί η πρόταση του τότε επικεφαλής του ΔΝΤ , Ντομινίκ Στρος Καν, την οποία επανειλημμένα μετέφερα στην Αθήνα για κούρεμα του χρέους πριν ενταχθεί η Ελλάδα στο Μηχανισμό, το χρέος σήμερα θα ήταν 80-90% του ΑΕΠ και το πρόγραμμα που θα είχε εφαρμοσθεί για την Ελλάδα θα ήταν ριζικά διαφορετικό από αυτό που εφαρμόσθηκε και βιώνει σήμερα η χώρα», τόνισε ο πρώην μόνιμος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ.
Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει αφήσει αιχμές κατά του πρώην εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι ουδείς μπορεί να παίζει με τα συμφέροντα της χώρας, ισοπεδώνοντας σημαντικά μεταρρυθμιστικά βήματα και υπονομεύοντας τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας.
«Η μνήμη του κ. Ρουμελιώτη επανήλθε όταν αποχώρησε από το ΔΝΤ και εντάχθηκε στον ιδιωτικό τομέα. Ο καθένας μπορεί να βγάζει το ψωμί του με τον τρόπο που επιθυμεί αλλά όλοι βγάζουμε τα συμπεράσματά μας», υποστήριξε όπως τονίζουν συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού.
«Είναι ερωτήματα -όπως το γιατί δεν ζήτησε άμεσα αναδιάρθρωση ή γιατί δέχθηκε τόσο υψηλά επιτόκια ή τόσο βραχεία περίοδο αποπληρωμής ενώ ο Στρος Καν τον συμβούλευε περί του αντιθέτου- αυτά είναι ερωτήματα που όχι κάθε Έλληνας αλλά και κάθε Ευρωπαίος δικαιούται να γνωρίζει» επισήμανε μιλώντας στο Βήμα FM, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου.
Συνεργάτες επίσης του Γιώργου Παπανδρέου αναρωτήθηκαν: «Γιατί ο πρώην εκπρόσωπος μας στο ΔΝΤ δεν παραιτήθηκε γνωρίζοντας ότι το πρόγραμμα θα οδηγούσε σε αποτυχία;»
«Παρέμεινα στο ΔΝΤ για να παλέψω τη αναδιάρθρωση του χρέους η οποία έγινε τελικά με καθυστέρηση και χωρίς τα αποτελέσματα που θα περιμέναμε», απαντά ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης.


ert.gr

Σχόλια