Η στάση της νεολαίας στο πολιτικό σύστημα της Ελλάδας


  Όταν ένας νέος άνθρωπος γίνεται δεκαοκτώ χρονών αποκτά δικαιώματα, αξίες και υποχρεώσεις που δεν είχε στην ανήλικη ζωή του. Ένα τέτοιο δικαίωμα είναι η δύναμη της ψήφου, με την οποία παίρνει και αυτός μέρος στην πολιτική του τόπου του.


   Υπάρχουν τεσσάρων ειδών τύποι νέων ανθρώπων όσον αφορά την πολιτική τους... παρέμβαση.


   Ο πρώτος τύπος, είναι ο συνειδητοποιημένος νέος. Ο νέος όπου μέσα από την ιστορία, την τακτική παρακολούθηση γεγονότων και την συμμετοχή του σε κοινωνικά δρώμενα της περιοχής του, έχει κατασταλάξει στο κόμμα ή στο άτομο το οποίο θα βοηθήσει με την ψήφο του για να ανακηρυχθεί νικητής του πολιτικού στίβου.


   Ο δεύτερος τύπος νέου είναι ο οικογενειακά-επηρεαζόμενος νέος, ο οποίος ακολουθεί την πολιτική προτίμηση της οικογένειας του, των γονιών του, των παππούδων του κ.ο.κ. Είναι κάτι σαν έθιμο και θα ήταν παράξενο και ανησυχητικό κάποιο μέλος της οικογένειας να ακολουθήσει την προσωπική του εκτίμηση στο θέμα της πολιτική. Απλά ακολουθούν χωρίς πολύ σκέψη τα θέλω και πιστεύω της οικογένειας τους επιλέγοντας μια παράταξη λόγω παράδοσης.


   Ο αδιάφορος νέος αποτελεί τον τρίτο τύπο νέου στην πολιτικό παρασκήνιο. Είναι εκείνος ο νέος ο οποίος όχι μόνο δεν έχει αποφασίσει ποιό κόμμα θα στηρίξει, αλλά πιθανώς δεν γνωρίζει και ποιό πολίτευμα έχει η χώρα του.Προφανώς αυτή η μάζα νέων είναι απορροφημένοι από διαφόρων ειδών καταστάσεις που δεν τους επιτρέπουν να ασχολούνται με τίποτα άλλο, είτε λόγω περιορισμένου χρόνου, είτε λόγω πεσμένης διάθεσης.


   Και ο αντιδραστικός νέος είναι το τέταρτο και τελευταίο κομμάτι της «πολιτικής πίτας» των νεολαίων . Είναι ο νέος, ο οποίος είτε από την φύση του, είτε από κάποιες συνθήκες της ζωής του, αντιδρά με εχθρότητα και μίσος στον πολιτικό κλοιό, προβαίνοντας σε βανδαλισμούς και λέγοντας ασυναρτησίες στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.


   Οι αρχαίοι Έλληνες δεν θεωρούσαν πολίτη αυτόν που απλά αποτελούσε μέλος της κοινωνίας αλλά και αυτόν που ασχολούνταν με τα κοινά, διότι εάν δεν συμμετέχεις στα κοινά του τόπου σου που είναι υποχρεώση σου, πως περιμένεις μετά να έχεις και δικαιώματα;

Τιμολέων Πιέτρης

Φοιτητής Διοίκησης Επιχειρήσεων Τ.Ε.Ι. Αθήνας

pietris.wordpress.com

Σχόλια