Οι "χρυσές" καταθέσεις των Ελλήνων στην Ελβετία


Γύρω στα 200 δισ. ευρώ εκτιμούν εμπειρογνώμονες στην γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ότι ανέρχονται οι (κυρίως  αφορολόγητες) καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία! Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν φυγαδεύσει τις καταθέσεις τους στην χώρα -«τραπεζικό παράδεισο» της Κεντρικής Ευρώπης βρίσκονται σύμφωνα με το δημοσίευμα και Έλληνες πολιτικοί. «Ακόμη και Έλληνες πολιτικοί διατηρούν λογαριασμούς στην Ελβετία. Δεν σημαίνει πάντα ότι πρόκειται για αφορολόγητο χρήμα, αλλά νόμιμο ή παράνομο το ελληνικό κεφάλαιο αποφεύγει το φως» αναφέρει...
η γερμανική εφημερίδα. 

Πρόκειται για ένα εξωφρενικό ποσό το οποίο εάν υπήρχε στις ελληνικές τράπεζες δεν θα υπήρχε το παραμικρό ζήτημα ρευστότητας, ενώ εάν είχε φορολογηθεί, μάλλον δεν θα υπήρχε μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα στη χώρα μας...


Κι όμως: παρά τη συγκεκριμένη διαπίστωση,  η Ελλάδα έχει καθυστερήσει πάρα πολύ στην επίτευξη και υλοποίηση συμφωνίας με την Ελβετία, γεγονός που επισημαίνει και η  Süddeutsche Zeitung.  «Μέχρι πριν λίγο καιρό η κυβέρνηση και του κοινοβούλιο της Αθήνας έδειχναν ελάχιστη βιασύνη να κλείσουν φορολογική συμφωνία με την Ελβετία, όπως το έκαναν η Γερμανία, η Μ. Βρετανία και τελευταία η Αυστρία» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.  


Η εφημερίδα προσθέτει όμως ότι  πλέον η υπόθεση πρέπει να κλείσει γρήγορα λόγω των  βουλευτικών εκλογών στις 6 Μαΐου και της οργής πολλών Ελλήνων απέναντι στα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας, επειδή επί χρόνια δεν μπόρεσαν να πατάξουν τη φοροδιαφυγή.


Η εφημερίδα επικαλείται ακόμα το άρθρο 25 της συμφωνίας για την ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα σε Ελλάδα και Ελβετία όταν υπάρχουν  υποψίες για φοροδιαφυγή,  αλλά επισημαίνει ότι πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος που  ψήφισε τη συμφωνία η Ελβετία χωρίς να την έχει επικυρώσει το ελληνικό κοινοβούλιο!  


Star.gr

Σχόλια