Χθες Τετάρτη 28/3 στην Αρχαία Νεμέα, ο δήμαρχος Νεμέας Βαγγέλης Ανδριανάκος και ο πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας Rodrigo Oswaldo Cahves Samudio, προέβησαν στα αποκαλυπτήρια της προτομής...
του Francisco De Miranda.Ο κ. Chaves δήλωσε λάτρης της αρχαίας Ελληνικής σκέψης και αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς του κάθε τόπου.
Ο Φρανσίσκο Ντε Μιράντα, ο "πρόδρομος" των επαναστάσεων στη Λατινική Αμερική "επέστρεψε" στην Νεμέα με τη μορφή ανδριάντα, τον οποίον δώρισε η Πρεσβεία της Βενεζουέλας στο Δήμο της Νεμέας και ήταν ο πρώτος Αμερικανός πολίτης που επισκέφθηκε την Ελλάδα το 1786.
Κατά την διάρκεια της περιήγησης του στην Ελλάδα, επιθυμία του ήταν να επισκεφθεί τον ναό του Διός στην σημερινή Αρχαία Νεμέα.
Ο Βενεζουελανός Φραγκίσκος ντε Μιράντα (Sebastian Francisco de Miranda, 1750-1816) θεωρείται εξέχουσα φυσιογνωμία του λατινοαμερικανικού απελευθερωτικού κινήματος, «πρόδρομος» (Precursor) του Σιμόν Μπολίβαρ και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους των ιδεών του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης στον ισπανόφωνο κόσμο.
H σύνδεσή του με τον ελληνικό κόσμο άρχισε με τη μελέτη των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων και ειδικότερα εκείνων που θεωρούνται ως «προφήτες» της νεώτερης δυτικής Δημοκρατίας. Ωστόσο, τον νέο Ελληνισμό τον γνώρισε από κοντά όταν επισκέφθηκε το 1789 την Ελλάδα κατά τη διάρκεια ενός πολυσυζητημένου ταξιδιού του από τη δυτική Ευρώπη ως τη Ρωσσία της Μεγάλης Αικατερίνης. Τις εντυπώσεις από τη διαδρομή εκείνη τις κατέγραψε σε ένα ενδιαφέρον ημερολογιακό κείμενο, που δεν θα πρέπει μόνο να εκτιμηθεί ως δείγμα της ταξιδιωτικής φιλολογίας της εποχής, αλλά και ως τεκμήριο της βιωματικής και θα μπορούσαμε να πούμε φιλελληνικής σχέσης του Μιράντα με τον ελληνικό κόσμο, τόσο τον αρχαίο όσο και τον νεώτερο –στον οποίο μάλιστα αναζητούσε σύμβολα της νοτιοαμερικανικής ανεξαρτησίας.
Σχόλια