«Πρώτο κόμμα» οι νέοι που επιλέγουν την επιστροφή στο χωριό και τη γεωργία



Πανάγος Γιάννης

Για ισχυρό ρεύμα επιστροφής των νέων στα χωριά, καθώς 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι φλερτάρουν με την ιδέα επαναπροσδιορισμού του τρόπου ζωής και εγκατάλειψης των μεγαλουπόλεων, κάνει λόγο ειδική δημοσκόπηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ), στοιχεία της οποίας παρουσίασε αναλυτικά ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης.


Με βάση την έρευνα το 68,2 των ερωτηθέντων έχει σκεφθεί να επιστρέψει… στις ρίζες, το 19,3% έχει κάνει κινήσεις για την επιστροφή του, ενώ πάνω από το 50% αυτών επιλέγει ως πρώτη απασχόληση τον τομέα της αγροτικής παραγωγής. 
Πρόκειται για βαθιά μετατροπή στα πρότυπα ζωής και είναι η αντίστροφη πορεία του μετεμφυλιακού ρεύματος αστυφιλίας που γνώρισε η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, υποστήριξε σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός. Νέοι με πτυχιακούς τίτλους και επαγγελματική κατάρτιση απορρίπτουν το σημερινό πρότυπο απασχόλησης και επιλέγουν ένα νέο μοντέλο παραγωγής που τους εξασφαλίζει, όπως πιστεύουν, καλύτερη ποιότητα ζωής ακόμα και με λιγότερα χρήματα. Πρόκειται για κοινωνικό φαινόμενο το οποίο δεν έχει αναλυθεί από τα πολιτικά κόμματα και θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό ακόμα και τα εκλογικά αποτελέσματα της επόμενης αναμέτρησης.    
Πιο αναλυτικά, ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε πως σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, το 68,6% των ερωτωμένων της έρευνα επιθυμεί να φύγει από τα αστικά κέντρα στην ύπαιθρο με περισσότερους από τους μισούς να επιθυμούν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα. Όσον αφορά τη μόρφωση του συγκεκριμένου πληθυσμού το 25,4% έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, το 43,5% έχει πανεπιστημιακή μόρφωση (ΑΕΙ-ΤΕΙ), το 17,1% είναι απόφοιτοι ΙΕΚ, το 8,2% είναι απόφοιτοι Λυκείου και το 1,2% Γυμνασίου. Βάση της έρευνας λοιπόν περίπου το 70% των ατόμων που επιθυμούν εγκαταλείψουν τη ζωή της πόλης και να πάνε στην ύπαιθρο διαθέτουν υψηλότερη μόρφωση.  
Σχετικά με τις ηλικιακές ομάδες  του συγκεκριμένου πληθυσμού από 25 έως 29 ετών είναι το 10,6%, 30 έως 34 ετών το 21,2%, 35 έως 39 ετών το 25,5% και 40 έως 44 ετών το 12,9%. Παρατηρούμε πως περισσότεροι από το 60% των ανθρώπων που θέλουν να επιστρέψουν στα χωριά τους βρίσκεται μεταξύ 28 και 40 ετών, δηλαδή στην πιο παραγωγική ηλικία της ζωής τους.
Όπως είχε γράψει και η εφημερίδα Agrenda, σε κοινωνικό φαινόμενο με ζωηρές προεκτάσεις εξελίσσεται η τάση επιστροφής των νέων στα χωριά. Κυρίαρχη επιλογή των νέων είναι η ενασχόληση με το αγροτικό επάγγελμα. Tα πρώτα στοιχεία σχετικής μελέτης την οποία έχει παραγγείλει αξιόπιστος δημόσιος φορές και τα οποία σύντομα θα δουν το φως της δημοσιότητας, καταδεικνύουν ότι πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι δρομολογούν ήδη την επιστροφή τους από τις μεγαλουπόλεις στα χωριά, αναζητώντας επαγγελματικές λύσεις και δραστηριότητες που έχουν άμεση σχέση με τον πρωτογενή τομέα.


agronews.gr

Σχόλια