Επιστολή Δημάρχου Νεμέας προς τους πολίτες του Δήμου με θέμα Διαχείριση των απορριμμάτων



Αγαπητοί συμπολίτες


Τον Ιούνιο του 2012 θα επιβληθούν πρόστιμα σε όσους Δήμους αποθέτουν τα απορρίμματα σε χώρους ανεξέλικτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ). Είμαστε υποχρεωμένοι και λόγω των επικείμενων προστίμων αλλά και για αντικειμενικούς περιβαλλοντικούς λόγους να βρούμε μια λύση. Η λύση πρέπει να είναι φιλική... στο περιβάλλον συμβατή με τον περιφερειακό σχεδιασμό και κυρίως να μην επιβαρύνει τους δημότες με αυξημένα δημοτικά τέλη. Αν δεν προχωρήσουμε γρήγορα είμαστε υποχρεωμένοι να μεταφέρουμε τα σκουπίδια μας αρκετά μακριά, να πληρώνουμε για την όποια επεξεργασία τους εκεί αλλά και για την μεταφορά τους, που σημαίνει περίπου τριπλασιασμό των δημοτικών τελών, κάτι που δεν μπορεί να το αντέξει κανένα νοικοκυριό. Η λύση που έχουμε καταλήξει και προωθούμε περιλαμβάνει:


1. Διαλογή στην πηγή. 2. Αγορά και τοποθέτηση μικρότερων κάδων δίπλα στους σημερινούς για τα οργανικά απορρίμματα. 3. Μετατροπή όλων των σημερινών κάδων σε κάδους ανακύκλωσης. 4. Συλλογή από τα απορριμματοφόρα του δήμου, χωριστά τα οργανικά από τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα. 5. Διαχωρισμός των ανακυκλώσιμων ανά κατηγορία χαρτί, πλαστικά, γυάλα, μέτταλο κτλ, που θα γίνετε στο χώρο του σημερινού ΧΑΔΑ. 6. Κομποστοποίηση των οργανικών και μετατροπή τους σε εδαφοβελτιωτικό (λίπασμα). 7. Δεματοποίηση και αποθήκευση στο χώρο του υπολείμματος 5% με 7% του συνολικού όγκου που δεν μπορεί να πάει ούτε για κομποστοποίηση ούτε στην ανακύκλωση. 8. Ταυτόχρονα προωθούμε την αδειοδότηση του χώρου του σημερινού σκουπιδότοπού (ΧΑΔΑ) για όλα τα παραπάνω αλλά και την αποκατάστασή του. Προϋπόθεση για να πετύχει αυτή η διαχείριση των απορριμμάτων, είναι να γίνετε σωστά από εσάς η διαλογή στην πηγή, ο σωστός δηλαδή διαχωρισμός των οργανικών απορριμμάτων από τα υπόλοιπα και η τοποθέτηση τους στον σωστό κάδο. Ακολουθεί φυλλάδιο που ενημερώνει γι’ αυτό και θα ακολουθήσει αργότερα εκστρατεία ενημέρωσης.


Θέλω προσωπικά να σας παρακαλέσω να αγκαλιάσετε και να στηρίξετε αυτό τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων στη ανακύκλωση. • Είναι περιβαλλοντικά ο καλύτερος αφού οδηγεί το 90% - 95% των απορριμμάτων στην ανακύκλωση • Είναι ρεαλιστικό εφαρμόσιμος και απόλυτα συμβατός με τον περιφερειακό σχεδιασμό. • Είναι η πλέον οικονομική λύση και άρα δεν θα επιβαρύνει ούτε τον δήμο μας, αλλά ούτε και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς με τέλη αβάσταχτα. • Βγάζει τη Νεμέα ένα βήμα μπροστά στη πρωτοπορία των δήμων που δίνουν λύση σ΄ αυτό το τόσο μεγάλο θέμα που ταλαιπωρεί τη χώρα μας εδώ και τόσα χρόνια.


 ο Δήμαρχος Νεμέας

Ευάγγελος Ανδριανάκος

Σχόλια

Ο χρήστης Ε.Σ.Ν είπε…
αρκει να παραμινει σε επιπεδο νεμεας και να μην γινουμε σκουπιδοτοπος της κορινθιας