Συνέντευξη τύπου ΣΥΡΙΖΑ - ΕΝΩΤΙΚΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΟΜΙΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΟΙΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ

Πάνος Λάμπρου (Συντονιστής) : Να σας ευχαριστήσουμε που ανταποκριθήκατε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου η οποία βέβαια γίνεται υπό το βάρος της χθεσινοβραδινής είδησης του θανάτου του αγαπημένου μας συντρόφου του Γιάννη Μπανιά, ο οποίος ήταν παλιός γραμματέας του ΚΚΕ Εσωτερικού. Στη συνέχεια είχε μια λαμπρή αγωνιστική διαδρομή τόσο... στο ΚΚΕ Εσωτερικού Ανανεωτική Αριστερά και στην ΑΚΟΑ και βεβαίως στα κινήματα, στο Κοινωνικό Φόρουμ και στον ΣΥΡΙΖΑ που ήταν για ένα μεγάλο διάστημα μέλος της Γραμματείας του, συντονιστής της Γραμματείας και βουλευτής Επικρατείας του.
Αντιλαμβάνεστε ότι είμαστε συντετριμμένοι από το γεγονός αυτό, παρόλα αυτά συνεχίζουμε, γιατί φαντάζομαι ότι το ίδιο θα ήθελε και ο σύντροφός μας ο Γιάννης Μπανιάς. Θα συνεχίσουμε να μην χάσουμε ούτε μία μέρα.
Φίλες και φίλοι νομίζω ότι σήμερα είμαστε έτοιμοι ως ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσουμε τη διακήρυξή μας και τις συνεργασίες μας, τόσο τις προεκλογικές όσο και τις μετεκλογικές.
Να ξεκινήσουμε τη συνέντευξη Τύπου με την τοποθέτηση, την παρέμβαση του Προέδρου της Κ.Ο. Αλ. Τσίπρα.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ
Να ευχαριστήσω με τη σειρά μου όσους και όσες είστε σήμερα εδώ.
Θα ήθελα κι εγώ να ξεκινήσω τη σημερινή συνέντευξη με το μεγάλο κενό που αφήνει ο θάνατος του συντρόφου μας του Γιάννη Μπανιά, που δυστυχώς συνέπεσε μ΄ αυτό το ξεκίνημά μας, αλλά είναι σαν να είναι δίπλα μας ο Γιάννης ο Μπανιάς, γιατί μέρος της σημερινής διακήρυξης που θα σας παρουσιάσουμε αποτελεί και δική του πολιτική παρακαταθήκη.
.
Ο σύντροφος Γιάννης Μπανιάς, μαχητής ως την τελευταία στιγμή, για όλους εμάς τους συντρόφους και συναγωνιστές του στον ΣΥΡΙΖΑ, για τη δημιουργία του οποίου αγωνίστηκε με έμπνευση και επιμονή τα τελευταία χρόνια, η απώλεια είναι μεγάλη.
Το ίδιο μεγάλη είναι και η πολιτική και προσωπική μας δέσμευση ότι αυτή η υπόθεση της ριζοσπαστικής αριστεράς, για την οποία πάλεψε ο Γιάννης, θα πάει πολύ μακριά.

Μέρος της πολιτικής παρακαταθήκης του Γιάννη Μπανιά είναι και η σημερινή κοινή διακήρυξη θέσεων που θα σας παρουσιάσουμε.

Καλό ταξίδι σύντροφε.


Φίλες και φίλοι,

Η χώρα και ο λαός μας ζει μια ανείπωτη τραγωδία. Μια τραγωδία που δεν ήταν αναπόφευκτη, αλλά το αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών των δυνάμεων που κυβέρνησαν τον τόπο από τη μεταπολίτευση ως σήμερα.
Η προσφυγή στο ΔΝΤ αποτέλεσε πολιτική επιλογή.
Η μεθόδευση της πλήρους παράδοσης της χώρας στους δανειστές της αποτέλεσε πολιτική επιλογή.
Πολιτική επιλογή ενός διεφθαρμένου και παραδομένου στο δογματικό νεοφιλελευθερισμό, δικομματικού συστήματος εξουσίας.
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αφού έριξαν τη χώρα στα βράχια, τώρα συνεταιρίζονται για να την αποτελειώσουν.
Έχουν δεσμευτεί και συνυπογράψει Συμφωνητικό εκποίησης της χώρας και κοινωνικής διάλυσης.

Μας οδήγησαν ως εδώ δίχως να λογαριάσουν τη λαϊκή βούληση.
Ψήφισαν ΝΑΙ σε όλα, αδιαφορώντας για τις αντοχές της κοινωνίας
Αποφάσισαν για όλους εμάς, χωρίς εμάς.
Τώρα ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε και όλοι εμείς οι πολλοί, ο ελληνικός λαός, η Ελλάδα να προχωρήσει χωρίς αυτούς.
Ήρθε η ώρα για μια μεγάλη ανατροπή στην Ελλάδα, για ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη.

Εμείς που είμαστε σήμερα εδώ παλεύουμε για την συγκρότηση ενός ανοιχτού μετώπου με βάση τη συνεργασία των δυνάμεων της αριστεράς, της ριζοσπαστικής οικολογίας και σοσιαλιστών που δεν χωρούν οι αξίες, οι ιδέες και τα όνειρά τους στη πολιτική των μνημονίων της υποτέλειας.

Είναι σήμερα μαζί μας :
Ο Μανώλης ο Γλέζος, σύμβολο αντίστασης, όχι μόνο για την αριστερά, για το λαϊκό κίνημα, για τη δημοκρατία και θα είναι μαζί μας και σ΄ αυτή τη μάχη που δίνουμε, έχοντας ιδιαίτερο ρόλο. Θα σας πω αργότερα γι αυτό.

Η Σοφία Σακοράφα, ανεξάρτητη βουλευτής, που καταψήφισε το μνημόνιο και έχει ανακοινώσει εδώ και τρεις μήνες την πολιτική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι μαζί μας μέλη και στελέχη της Ενωτικής Κίνησης, με τον Π. Κουρουμπλή, ανεξάρτητο βουλευτή . Έγκαιρα διαχώρισε τη θέση του με σθένος στη Βουλή από την πολιτική του μνημονίου της υποτέλειας. Ο Αλ. Μητρόπουλος, ο Αντ. Κοτσακάς και άλλα στελέχη της Ενωτικής Κίνησης.

Είναι εδώ μια συλλογικότητα που εδώ και καιρό έχει διακριτή θέση και στάση στον ευρύτερο σοσιαλιστικό χώρο Ο Νέος Αγωνιστής, η συντρόφισσα η Νίνα Κασιμάτη και άλλοι.

Είναι εδώ η ΕΔΗΚ, με το Σταύρο Καράμπελα, η Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου, το ιστορικό κέντρο στη χώρα μας, με σπουδαίες μορφές που διακρίθηκαν για το ήθος και την αγωνιστικότητά τους, τώρα νέοι άνθρωποι συνεχίζουν αυτή την παράδοση που θέλουν να φέρουν στο σήμερα τα οράματα και τα ιδανικά αγωνιστών όπως ο Αλέκος ο Παναγούλης.

Είναι η Κοινωνική Αριστερά, είναι προσωπικότητες από το χώρο της ριζοσπαστικής Οικολογίας, βλέπω τον Γιάννη Σχίζα, συλλογικότητες και προσωπικότητες που αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να ενώσουμε τις φωνές μας για να διεκδικήσουμε αυτή η εκλογική αναμέτρηση να μην είναι μια χαμένη ευκαιρία για το λαό μας.

Δικός μας μονόδρομος είναι ο δρόμος της ενότητας, είναι ο δρόμος της δημοκρατίας, είναι ο δρόμος της λαϊκής κυριαρχίας.
Αποφασίσαμε να πορευτούμε μαζί, προεκλογικά, εκλογικά και μετεκλογικά, γιατί πιστεύουμε ότι μαζί μπορούμε να διεκδικήσουμε μια νέα λαϊκή πλειοψηφία, για να αλλάξει πορεία η χώρα, για να αποσοβήσουμε το κοινωνικό ολοκαύτωμα, για να ζήσουμε στη χώρα μας, εμείς και οι επόμενες γενιές, με αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη.

Εμπνεόμαστε όλοι εμείς από το μεγάλο και πολύμορφο μαζικό και ενωτικό κίνημα αντίστασης του ελληνικού λαού, που μας έφερε σε κοινούς αγωνιστικούς δρόμους, στις πλατείες και τους δρόμους, στις απεργίες, στην πολιτική ανυπακοή, στο κίνημα «δεν πληρώνω» τα χαράτσια, σ΄ όλους τους κοινωνικούς αγώνες που αναπτύχθηκαν αυτά τα δυο χρόνια.

Παλεύουμε για την ανατροπή των κυρίαρχων πολιτικών και δεσμευόμαστε για την ακύρωση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και όλων των μέτρων που απορρέουν από αυτές.

Διεκδικούμε και δεσμευόμαστε να διαλευκανθούν άμεσα όλες οι υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όσοι από το πολιτικό προσωπικό, τις πολυεθνικές και τον επιχειρηματικό κόσμο πλούτιζαν παράνομα σε βάρος των εργαζόμενων και της κοινωνίας.


Σήμερα, καταθέτουμε τους άξονες ενός  συγκεκριμένου προγραμματικού πλαισίου με βάση τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, του κόσμου της εργασίας.

Σήμερα καλούμε όλη την κοινωνία, τον καθένα και την καθεμιά, ανεξάρτητα από την πολιτική του καταγωγή, να πάρει θέση, να πάρει μέρος στον αγώνα μας για να μην υπάρξει την επόμενη μέρα των εκλογών κυβέρνηση μνημονίου, για να υπάρξει μια επόμενη μέρα που θα ανοίγει προοπτική στην ελπίδα και την αξιοπρέπεια.

Στην επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση, που θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το λαό μας, είμαστε αποφασισμένοι να μην διεκδικήσουμε ψήφο διαμαρτυρίας, αλλά ψήφο εξουσίας, ψήφο σωτηρίας.

Η ονομασία του συνδυασμού μας θα είναι Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο.

Στόχος μας ένας νέος συνασπισμός εξουσίας με πυρήνα τις δυνάμεις της αριστεράς, τις δυνάμεις που από προοδευτική και αντινεοφιλελεύθερη σκοπιά αντιπαλεύουν το μνημόνιο.

Και σήμερα, με τη κοινή διακήρυξη θέσεων, δεσμευόμαστε ότι:

  • Πρώτονθα διεκδικήσουμε τη λαϊκή στήριξη και εντολή για να καταγγείλουμε τη δανειακή σύμβαση και τα μνημόνια της χρεοκοπίας.

Μοναδική δίκαιη λύση είναι η ανατροπή των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, η αναστολή πληρωμών προς τους πιστωτές για όσο χρειαστεί ώστε να ανασυγκροτηθεί η οικονομία και ταυτόχρονα η επιλεκτική διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και η εξυπηρέτηση του υπόλοιπου με ευνοϊκούς όρους και ρήτρα ανάπτυξης

Για μας η απάντηση στο δίλημμα «λεφτά για μισθούς, συντάξεις και κοινωνική προστασία ή για τους πιστωτές» είναι δεδομένη: Για μας δεν υπάρχει δίλημμα. Προτεραιότητα για μας είναι οι ανάγκες της κοινωνίας.


  • Δεύτερονθα διεκδικήσουμε τη λαϊκή στήριξη και εντολή για να προχωρήσουμε στην εφαρμογή ενός προγράμματος  αναδιανομή του πλούτου, κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης.

Με
  • Φορολόγηση των μεγάλων εισοδημάτων, των εφοπλιστών, της μεγάλης ακίνητης και κινητής περιουσίας, αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων, κατάργηση των προκλητικών φοροαπαλλαγών υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Ειδική εισφορά στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές.
  • Μείωση των έμμεσων φόρων, κατάργηση των χαρατσιών, μείωση της φορολόγησης των χαμηλών εισοδημάτων. Κατάργηση του Φ.Π.Α. στα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης. Έλεγχο της ακρίβειας και των ολιγοπωλιακών πρακτικών στην αγορά. Προστασία των δανειζομένων (εργαζομένων, συνταξιούχων, μικρομεσαίων και αγροτών) από τις τράπεζες. Άμεσα μέτρα για τα χρέη των νοικοκυριών από τις τράπεζες και κούρεμα του ιδιωτικού χρέους.
  • Επαναφορά των μισθών, των συντάξεων, των εργασιακών σχέσεων, των συλλογικών συμβάσεων και των δικαιωμάτων στη προ μνημονίου εποχή. Άμεσα μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας και την προστασία των ανέργων.


  • ΤρίτονΘα διεκδικήσουμε τη λαϊκή στήριξη και εντολή για να    υλοποιήσουμε ένα εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και σε όφελος της κοινωνίας, ένα εθνικό σχέδιο για την οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας

Με ανασχεδιασμό της λειτουργίας των δημοσίων επιχειρήσεων με κοινωνικά-αναπτυξιακά κριτήρια και όχι με ιδιωτικοοικονομικά και πελατειακά,

Με βασικό πυλώνα τον δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των τραπεζών και ριζική αλλαγή των όρων, των κριτηρίων και του τρόπου λειτουργίας τους.

  • ΤέταρτονΘα διεκδικήσουμε τη λαϊκή στήριξη και εντολή για να  δημιουργήσουμε ασπίδα κοινωνικής προστασίας και υπεράσπισης των δημόσιων αγαθών, των χαμηλών στρωμάτων που πλήττονται, των ανέργων, των μακροχρόνια ανέργων αλλά και όλων εκείνων των πολιτών που σήμερα βρίσκονται στο περιθώριο.

  • ΠέμπτονΘα διεκδικήσουμε τη λαϊκή στήριξη και εντολή για να ανατρέψουμε το δόγμα παράδοσης εις τη Δύση, για να μεταστρέψουμε το γεωπολιτικό προσανατολισμό της εξωτερικής πολιτικής.
Για το σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας σύγχρονης, πολυδιάστατης, ανεξάρτητης και ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής.

  • ΈκτονΘα διεκδικήσουμε τη λαϊκή στήριξη και εντολή για να   αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία στη χώρα που γεννήθηκε

Κυρίαρχος και υπεύθυνος να αποφασίζει για το μέλλον του τόπου θα είναι ο λαός και μόνον ο λαός.

Φίλες και φίλοι,

Γνωρίζουμε καλά πως καμιά πραγματική αλλαγή –πόσο μάλλον μια μεγάλη ανατροπή όπως αυτή που προσδοκούμε- δεν μπορεί να γίνει χωρίς κόπο. Τα παραπάνω για τα οποία δεσμευόμαστε δεν αποτελούν έναν εύκολο δρόμο, ούτε εμείς υποσχόμαστε ότι έχουμε το μαγικό ραβδί και σίγουρα δεν μπορούν να υλοποιηθούν με ανάθεση με τη λογική της ανάθεσης από την κοινωνία σε μια ομάδα «ειδικών».

Δεν ζητάμε από το λαό ανάθεση εργολαβίας σωτηρίας της χώρας.

Ζητάμε συμπόρευση και κοινούς αγώνες.

Γιατί πιστεύουμε ότι μπορούμε.

Γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι έχουμε ρεαλιστικές προτάσεις και είμαστε αποφασισμένοι.

Γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, άρα έχουμε και τη δυνατότητα να ανατρέψουμε αυτή τη μεγάλη κοινωνική αδικία, έχουμε τη δυνατότητα να ανατρέψουμε όλους αυτούς που μας έριξαν στο γκρεμό και θέλουν να συνεχίσουν αυτή την καταστροφική πορεία για τη χώρα.

Αυτή την ευκαιρία δεν θα την αφήσουμε να πάει χαμένη.»

Σχόλια