Κώστας Κόλλιας: «Να επανέλθουν άμεσα οι ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά»



Με αφορμή την απόσυρση τροπολογίας από τον Υπουργό Εργασίας, η οποία περιείχε ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Χθες ξεκίνησε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον νέο κανονισμό... ασφάλισης του ΙΚΑ. Στα πλαίσια του νομοσχεδίου, ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας είχε καταθέσει τροπολογία για τη ρύθμιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Σε αυτήν μεταξύ άλλων προβλεπόταν παράταση για την υπαγωγή σε ρύθμιση χρεών και ευνοϊκό επιτόκιο, ενώ τίθεντο αυστηρότεροι περιορισμοί για τις κατασχέσεις κύριας κατοικίας, αλλά και μικροκαταθέσεων έως 2.000 ευρώ. Ενώ η συζήτηση του νομοσχεδίου είχε ξεκινήσει στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, στην οποία συμμετέχω, ο κύριος Υπουργός ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την απόσυρσή της, προβάλλοντας ως αιτιολογία το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.
Είναι απορίας άξιο γιατί ο Υπουργός κατέθεσε την τροπολογία και εκ των υστέρων θυμήθηκε ότι ενδέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εγείρει αντιρρήσεις. Προσωπικά μία μόνο ερμηνεία μπορώ να δώσω: ο κύριος Κουτρουμάνης, όπως και άλλοι συνάδελφοί του Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, επιχειρούν απελπισμένες προεκλογικές κινήσεις εντυπωσιασμού, δείχνοντας πρωτοφανή ανευθυνότητα, δημιουργώντας ελπίδες σε εκατομμύρια απελπισμένους ανθρώπους και απογοητεύοντας τους στη συνέχεια.
Το πρόβλημα με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις, είναι γιγαντιαίο. Απειλεί στον ίδιο βαθμό την οικονομία και την κοινωνία. Οι υποχρεώσεις των νοικοκυριών υπερβαίνουν τα 112 δισ. ευρώ και των επιχειρήσεων πλησιάζουν τα 150 δισεκατομμύρια. Το 14% από αυτά δεν εξυπηρετείται εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες και αυτή η τάση είναι βέβαιο ότι θα διογκωθεί. Οι δικαστικές προσφυγές για διαγραφή χρεών πολλαπλασιάζονται και πολλές δικαιώνονται. Είναι επομένως ευνόητο ότι η ρύθμιση των οφειλών θα είναι ωφέλιμη για όλους – και για τις τράπεζες και για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Είναι κατανοητό ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θέλει να διασφαλίσει τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ιδιαίτερα μετά το κούρεμα, παίζει έναν θεσμικό ρόλο. Είναι όμως επίσης κατανοητό ότι, εάν δεν δοθεί άμεσα η δυνατότητα στα νοικοκυριά να ρυθμίσουν τα χρέη τους και να ανασυνταχθούν προκειμένου να επιβιώσουν αυτής της κρίσης, όλοι θα βγουν χαμένοι. Η Νέα Δημοκρατία έχει επισημάνει ότι στην προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας και επανεκκίνησης της οικονομίας πρέπει να συμμετέχουν και οι τράπεζες και έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις. Το πολιτικό και το χρηματοπιστωτικό σύστημα πρέπει να αναλάβουμε από κοινού τις ευθύνες μας, διότι αν καταρρεύσει η μέση ελληνική οικογένεια, θα καταρρεύσει και το τραπεζικό σύστημα και το σύνολο της οικονομίας.
Ήταν απαράδεκτο εκ μέρους του Υπουργού Εργασίας να επιδείξει τέτοια προχειρότητα και ανευθυνότητα απέναντι σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα, φέροντας μία τροπολογία που, όπως φαίνεται, δεν είχε την έγκριση κανενός. Όμως η επ’ αόριστον απόσυρσή της είναι πολύ χειρότερη. Ο κ. Κουτρουμάνης δεσμεύθηκε ότι θα την επαναφέρει σε μελλοντικό νομοσχέδιο, γνωρίζοντας βεβαίως ότι οδεύουμε σε εκλογές και ότι είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα καταστεί δυνατόν να ψηφιστεί από την παρούσα Βουλή. Όμως για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά κάθε μέρα μετράει. Αν χρειάζονται συνεννοήσεις με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυτές πρέπει να γίνουν τώρα, ώστε οι ρυθμίσεις να επανέλθουν άμεσα σε αυτό το νομοσχέδιο και να ψηφιστούν από αυτήν τη Βουλή.»

Σχόλια