Προεκλογική μάχη ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και στη μέση το χαράτσι






 Στο πεδίο της παροχολογίας περνά σταδιακά η μάχη της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, με απώτερο στόχο να δημιουργηθεί ένα πολωτικό σκηνικό και να ανέβει το προεκλογικό θερμόμετρο. Η σύγκρουση ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους κλιμακώθηκε χθες με φόντο το έκτακτο τέλος στα ακίνητα, που καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, την κατάργηση του οποίου προαναγγέλλει... η Λεωφόρος Συγγρού.


Από το γαλάζιο επιτελείο αναφέρουν ότι το χαράτσι στα ακίνητα θα αποτελέσει βασικό όπλο στην προεκλογική εκστρατεία του κόμματος, καθώς μέσω του επίμαχου μέτρου στοχοποιείται και ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος. Οι γαλάζιες εξαγγελίες προκάλεσαν χθες την έντονη αντίδραση της Ιπποκράτους, που κατηγορεί τη ΝΔ για λαϊκισμό, ενώ στάθηκαν αφορμή και για τις πρώτες βολές της νέας εκπροσώπου του Κινήματος Φώφης Γεννηματά κατά του Αντώνη Σαμαρά.
Επιτελικά στελέχη της ΝΔ τόνιζαν χθες ότι η δέσμευση για κατάργηση του έκτακτου τέλους ακινήτων περιλαμβάνεται στην πρόταση που έχει παρουσιάσει από τον περασμένο Οκτώβριο το κόμμα. Κατά τις ίδιες πηγές, τα ποσά που προβλέπεται να αντληθούν θα καλυφθούν από το ΕΤΑΚ και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής κατά τις αγοραπωλησίες ακινήτων.


Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι το μέτρο έχει προσωρινό χαρακτήρα και στόχος είναι να αντικατασταθεί με έναν ενιαίο φόρο επί της ακίνητης περιουσίας, ενώ η κ. Γεννηματά τόνισε ότι το μέτρο περιλαμβάνεται στο νέο Μνημόνιο που συνυπέγραψε η ΝΔ. «Να τελειώνουμε με τον λαϊκισμό...» ήταν το βασικό μήνυμα της εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ προς τη Λεωφόρο Συγγρού, ενώ κάλεσε τη ΝΔ να υποδείξει στην τρόικα άλλο ισοδύναμο μέτρο που θα αποφέρει στο κράτος έσοδα δύο δισ. ευρώ.


Σε κάθε περίπτωση, τα επιτελεία των δύο κομμάτων έχουν λάβει πλέον θέσεις μάχης για όλα τα ανοικτά ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει έως τη διάλυση της Βουλής η κυβέρνηση Παπαδήμου - με τη ΝΔ να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα μπλοκάρει την προώθηση κάθε μέτρου που δεν συνδέεται με τη νέα δανειακή σύμβαση και το ΠΑΣΟΚ να καταγγέλλει το γαλάζιο επιτελείο για «κρεσέντο επιπολαιότητας και ανευθυνότητας». Στο κλίμα αυτό, η κ. Γεννηματά κατηγόρησε χθες τον πρόεδρο της ΝΔ ότι «έχει την ευθύνη για τις ανεύθυνες συμπεριφορές του κόμματός του».
Συνεργάτες του κ. Σαμαρά αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει ήδη καταστήσει σαφές στον κ. Παπαδήμο ότι όλα τα θέματα της κυβερνητικής ατζέντας, πλην εκείνων που άπτονται της συμφωνίας με την τρόικα, θα πρέπει να μετατεθούν για μετά τις εκλογές και να εξεταστούν από την επόμενη κυβέρνηση. Στη βάση αυτή, η ΝΔ έχει μπλοκάρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων, το σχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τον οργανισμό «Δήμητρα» και τα προγράμματα επιδότησης των νέων αγροτών, το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο Λύκειο, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσουν στο γαλάζιο επιτελείο και την αποχώρηση του κόμματος από τον διάλογο για το Φορολογικό.


TA NEA .GR

Σχόλια