Συζήτηση της «Ενωτικής Κίνησης» με θέμα «Συλλογική αυτονομία-Κρίση μισθών και συντάξεων»



   Το τοπίο των εργασιακών σχέσεων και του συνταξιοδοτικού συστήματος βάσει της νέας δανειακής σύμβασης ήταν στο επίκεντρο συζήτησης με θέμα «Συλλογική αυτονομία-Κρίση μισθών και συντάξεων» που διοργάνωσε την Τρίτη 28/02 η Ενωτική Κίνηση.
Ομιλητές της συζήτησης ήταν... ο Σάββας Ρομπόλης, Επιστημονικός Διευθυντής ΙΝ.Ε.-Γ.Σ.Ε.Ε, ο Γιάννης Κουζής, καθηγητής - Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής Παντείου Πανεπιστημίου και ο Αλέξης Μητρόπουλος, Μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ενωτικής Κίνησης, υπό τον συντονισμό του Δημήτρη Τσουκαλά, μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής της Ενωτικής Κίνησης και πρ. Πρόεδρου ΟΤΟΕ.

 Στον «φαύλο κύκλο της ύφεσης που δεν επιτρέπει επιτυχία των στόχων του μνημονίου λόγω των αντιφάσεων που δημιουργούν» αναφέρθηκε ο κ. Ρομπόλης. Οι αντιφάσεις, όπως εξήγησε, είναι τόσο σε επίπεδο μισθών όσο και συντάξεων. Πρώτη αντίφαση είναι η μείωση των μισθών η οποία βοηθά μόνο την κερδοφορία των επιχειρήσεων χωρίς να μετατρέπεται ούτε σε ανταγωνιστικότητα, ούτε σε μείωση τιμών των προϊόντων. Με την μείωση των μισθών σε 3,5 νοικοκυριά μειώνεται η κατανάλωση και η παραγωγική βάση της χώρας περιέρχεται σε θνήσκουσα κατάσταση. Δεύτερη αντίφαση και σοβαρό επιστημονικό λάθος, όπως πρόσθεσε, είναι η μείωση των συντάξεων καθώς οι συντάξεις έχουν υπολογιστεί ως εισφορές και δεν υπολογίζονται σήμερα στα στατιστικά στοιχεία. Στρατηγικός στόχος του μνημονίου, πρόσθεσε, είναι η βάση μιας έκθεσης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας του 2005 για την Ελλάδα που πρότειναν την ιδιωτικοποίηση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Το Ινστιτούτο, όπως εξήγησε, μελετά ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάκαμψης με αύξηση μισθών και συντάξεων. Η προοπτική του μνημονίου για την Ελλάδα είναι, σταδιακά μέχρι το 2020, η προοπτική μιας χώρας ασιατοποιημένης με ένα βιοτικό επίπεδο μειωμένο κατά 50% με μία μικρή ελίτ και ένα εργατοϋπαλληλικό προλεταριάτο, ενώ μία λύση θα ήταν η αντιμετώπιση φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής.
Ο κ. Κουζής ανέφερε ότι το προπέτασμα είναι η ανταγωνιστικότητα γιατί ο στόχος είναι η μεγιστοποίηση του πολυεθνικού κεφαλαίου με όρους ακραίου νεοφιλελευθερισμού, εξηγώντας ότι μέσω του μνημονίου επιχειρείται η απορύθμιση του εργατικού δικαίου καθώς χρησιμοποιείται η κρίση ως άλλοθι για τη διάβρωση των συλλογικών συμβάσεων και διαπραγματεύσεων με στόχο την παγίωση του εργασιακού τοπίου στα 500-600 ευρώ για την μετέπειτα συρροή επενδύσεων από μεγάλα οικονομικά κέντρα.
Για την προσαρμογή των ελληνικών μισθών στα επίπεδα Πορτογαλίας, τα 580 ευρώ, ο υψηλότερος, και Βουλγαρίας, στα 145 ευρώ ο χαμηλότερος, μίλησε ο κ. Μητρόπουλος αναφερόμενος στον νόμο 40/46. Στόχος, όπως είπε, είναι η συνολική αποδιάρθρωση του ελληνικού μισθολογίου, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η οποία θα οδηγήσει στην εξαθλίωση των εργαζομένων με 4 εκατομμύρια ατομικές συμβάσεις που θα επιφέρει η καταστολή του πολιτισμού των συλλογικών συμβάσεων και όλου του μηχανισμού προστασίας των αδυνάτων στο σύνολό του.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
   
 Σ. Αραβοπούλου

Σχόλια