Πρωτοβουλία της Ε.Α.Σ. Νεμέας για δημιουργία ''δικτύου ανταλλαγών'' στη Νεμέα


Η Νεμέα, μετά τα επιτυχημένα παραδείγματα άλλων πόλεων (Βόλος, Χανιά, Ευρυτανία) με πρωτοβουλία της Ε.Α.Σ. Νεμέας προχωρά στη δημιουργία ''δικτύου ανταλλαγών'' στη περιοχή. Ευχόμαστε το δίκτυο να υποστηριχθεί και να οργανωθεί γρήγορα.


Διαβάστε το σχετικό δελτίο τύπου...



Η Ε.Α.Σ. Νεμέας αντιλαμβανόμενη τις δύσκολες οικονομικά εποχές όπου η φορολογία και οι εισφορές όλο και αυξάνονται και ο ελληνικός πληθυσμός βλέπει τα εισοδήματά του να συρρικνώνονται, ψάχνει εναλλακτικούς τρόπους μέσα στα πλαίσια της ήδη υπάρχουσας οικονομίας, ώστε με την κοινή δράση όλων μας να διευκολυνθούν τόσο οι οικογένειες που έχουν ανάγκη όσο και οι επιχειρήσεις που λόγω της δυσχερούς ρευστότητας βλέπουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχουν να μένουν στα αζήτητα. Ακολουθώντας τα επιτυχημένα παραδείγματα μεγάλων πόλεων της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, η Ε.Α.Σ. Νεμέας σκέφτεται να προχωρήσει στη δημιουργία ενός εναλλακτικού νομίσματος. 
Συγκεκριμένα, στόχος μας είναι να δημιουργηθεί μια εναλλακτική νομισματική μονάδα η οποία θα είναι κοινά αποδεκτή από όλους όσους είναι μέλη της ομάδας και με βάση αυτή θα διενεργούνται όλες οι ανταλλαγές. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός δικτύου ανταλλαγών στο οποίο το κάθε μέλος θα ανταλλάσει προϊόντα ή υπηρεσίες που κατέχει με άλλα προϊόντα ή υπηρεσίες που έχει ανάγκη. Επιπλέον όποιος δεν έχει να ανταλλάξει προϊόντα θα μπορεί να παρέχει ανταλλακτική εργασία στην παραγωγή και στη διανομή. Όλοι οι πολίτες στην ομάδα αυτή είναι ίσοι και ισότιμοι και μέσα από ανοιχτές διαδικασίες συμμετέχουν ενεργά στο σύνολο των δραστηριοτήτων της, στηρίζοντας τα μέλη και τα προϊόντα που καλούνται να ανταλλάξουν. Μέσα στο ευρύ καταναλωτικό κίνημα που μας έχει όλους επηρεάσει, ένα εναλλακτικό νόμισμα θα φέρει μια αλλαγή στην κουλτούρα των πολιτών, καθώς θα συγκεντρώσει κάτω από την ομπρέλα του άτομα και ομάδες που στην παρούσα φάση δυσκολεύονται ακόμα και να αυτοσυντηρηθούν. Η αίσθηση της έλλειψης των προϊόντων μέσα στα πλαίσια του παραδοσιακού καταναλωτισμού θα αντικατασταθεί με τη λογική της αφθονίας που παρέχει η ανταλλακτική οικονομία με το κοινωνικό χρήμα. 


Είναι απαραίτητο να συσπειρωθούμε και να αντισταθούμε στο κλίμα της παγκοσμιοποίησης, έτσι ώστε μέσω της επανατοπικοποίησης των συναλλαγών να επιτύχουμε μια τοπική αυτάρκεια και ένα αίσθημα ασφάλειας που θα μας βοηθήσει να επιβιώσουμε και κυρίως να περάσουμε το μήνυμα ότι μπορούμε να ζήσουμε ακόμα και χωρίς λεφτά.



ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΝΕΜΕΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΕΩΡΓΟΥΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Σχόλια