«Φτάσε όπου δεν μπορείς»





Η ιερή εντολή του Νίκου Καζαντζάκη γίνεται χορός...


Ένας κύκλος παραστάσεων - εκστρατεία πολιτισμού με αφετηρία την Κρήτη και τόπο συνάντησης όλη την Ελλάδα...

Απο Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012
και κάθε Παρασκευή
ΕΝΑΡΞΗ 21:30

Μόνο για λίγες παραστάσεις
Αυτή τη δύσκολη εποχή που διανύουμε, περίοδο κατήφειας, ανασφάλειας και εσωτερικής αμφισβήτησης, βρισκόμαστε στο κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Και όχι για τις μεγάλες προσωπικότητες και τα μεγάλα μυαλά που γέννησε αυτός ο ιερός τόπος, ούτε για το θάρρος, την δύναμη ψυχής και τα επιτεύγματα μας σαν έθνος.

Ξεχνούν όλοι την ιστορία της χώρας μας και μας οδηγούν στο να ξεχάσουμε κι εμείς όλα αυτά που μας κρατούν ενωμένους και μας κάνουν περήφανους. Αποξενωμένοι απο τους εαυτούς μας αλλά και μεταξύ μας, ξεχνάμε οτι για εμάς τους Έλληνες η δύναμη μας και αυτό που μας ένωνε και θα μας ενώνει πάντα, είναι η ιστορία και ο πολιτισμός μας.


«Φτάσε όπου δεν μπορείς» Εμπνεόμενοι απο αυτή τη φράση του Νίκου Καζαντζάκη στην Αναφορά στο Γκρέκο, σαν ένα ανοιχτό παράθυρο επικοινωνίας του παρελθόντος με το μέλλον, τα δύο αδέλφια απ’τη Κρήτη και δεξιοτέχνες χορευτές Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης με μία ομάδα επίλεκτων χορευτών και μουσικών, ενώνονται, δημιουργούν και συμπράτουν με δημοφιλείς στο είδος τους μουσικούς και χορευτές απο διάφορες περιοχές της Ελλάδας, υπενθυμίζοντάς μας, απ’ άκρη σ’άκρη, την παράδοση που είναι ακόμα ζωντανή και έχει ακόμα τη δύναμη να μας οδηγεί.

Μία σειρά πρωτότυπων παράστασεων κρητικών χορών που ενώνονται κάθε φορά με μια διαφορετική περιοχή της Ελλάδας και τις παραδόσεις της.

ΚΡΗΤΗ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ______ Παρασκευή 2 Μαρτίου

ΚΡΗΤΗ - ΚΥΚΛΑΔΕΣ ______ Παρασκευή 9 Μαρτίου

ΚΡΗΤΗ - ΘΡΑΚΗ ______ Παρασκευή 16 Μαρτίου

ΚΡΗΤΗ - ΗΠΕΙΡΟΣ ______ Παρασκευή 23 Μαρτίου

ΚΡΗΤΗ - ΠΟΝΤΟΣ ______ Παρασκευή 30 Μαρτίου

ΚΡΗΤΗ - ΚΑΡΠΑΘΟΣ _______ Παρασκευή 2 Απριλίου

Το ηπειρώτικο μοιρολόϊ σμίγει με το ριζίτικο τραγούδι, η λύρα ενώνει τη Κρήτη με τα Δωδεκάνησα, ο αμανές της Σμύρνης κλαίει με κρητικά βαριά συρτά, η γκάϊντα της Μακεδονίας και της Θράκης ακούγεται μέχρι το Ιδαίον Άντρο στα Ανώγεια, το τσίπουρο της Θεσσαλίας στο ίδιο τραπεζι με την τσικουδιά, η μυθολογία του Αιγαίου υμνεί τις Κυκλάδες και αντηχεί ως το Καρπάθιο και το Μυρτώο πέλαγος, οι πολεμικοί χοροί ενώνουν Κρήτη και Πόντο και ξυπνούν μνήμες βαριάς ιστορίας.

Η κρητική μουσική παράδοση θεωρείται η πιο ζωντανή στον ελλαδικό χώρο γιατί, όχι μόνο συνεχίζει να εξελίσσεται και να ενσωματώνει δημιουργικά σύγχρονα μουσικά στοιχεία, αλλά παράλληλα καταφέρνει να εκφράζει και να σχολιάζει με ζωντανό τρόπο την σημερινή πραγματικότητα.

Η Κρήτη είναι από τα λίγα μέρη όπου ο χορός παραμένει ζωντανός και δεν είναι μια ξεχασμένη δεξιότητα, αλλά μια ζωντανή έκφραση της καθημερινής ζωής. Αυτή την εξελίσσιμη πολιτιστική κληρονομιά, αυτές οι παραστάσεις φέρνουν σαν οδηγό, και την ενώνουν με όλη την Ελλάδα, μέσα απο εικόνες, ιστορίες, αυτοσχεδιασμούς, μέσα απο τη τέχνη του χορού και της έκφρασης, σε ένα υπενθυμιστικό μήνυμα εθνικής ταυτότητας, ενότητας και αισιοδοξίας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σύλληψη / ιδέα : Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης
Μουσικοί παραστάσεων:
Όθωνας Μπικάκης - Νίκος Βενετάκης [Κρήτη]
Γιάννης Γευγελής [Μακεδονία]
Γιώργος Μαρινάκης [Κυκλάδες]
Βαγγέλης Δημούδης [Θράκη]
Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου Βαγγέλη Κώτσου [Ήπειρος]
Ηλίας Υφαντίδης [Πόντος]
Μιχάλης Ζωγραφίδης/Ηλίας Βασιλαράς[Κάρπαθος]
Φωτισμός : Απόστολος Τσιτσώνης
Video: Βασίλης Λίνας
Κρητικοί χοροί:
Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών Γιάννη & Γιώργου Μεγαλακάκη
Έρευνα – παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού:
Kέντρο Έρευνας & Διδασκαλίας Κρητικού Χορού

ΘΕΑΤΡΟ ΠΚ
Κασομούλη 30 (μετρό Ν.Κόσμος)
T:((+30) 210 9011677
E-mail:info@pktheater.gr
web:www.pktheater.gr (online ticketing)
facebook Like Page-ΘΕΑΤΡΟ ΠΚ
twitter – ΘΕΑΤΡΟ ΠΚ
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Θεάτρου: Παύλος Κουρτίδης

culturenow.gr

Σχόλια