Αντιστέκεται στις πιέσεις το ελληνικό ελαιόλαδο





Αποφασισμένο να αποδείξει την πραγματική του αξία εμφανίζεται το ελληνικό ελαιόλαδο τις τελευταίες εβδομάδες, το οποίο ξεχωρίζει από την ισπανική αγορά που κινείται διορθωτικά για μια ακόμη εβδομάδα.
Το ελληνικό προϊόν παραδοσιακά πωλείται... σε υψηλότερες τιμές από τις αντίστοιχες της ισπανικής αγοράς, όμως υπολείπεται σε σχέση με το ιταλικό. Φέτος οι μέχρι στιγμής πιέσεις ήταν εξαιρετικά αυξημένες, καθώς η παγκόσμια παραγωγή επηρεάζεται από τα αυξημένα αποθέματα τα οποία είναι κυρίως ισπανικά.
Όμως το ελληνικό ελαιόλαδο, με βασικό όπλο τα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα, κατάφερε να αντισταθεί σε μεγάλο βαθμό στις πιέσεις, σημειώνοντας μικρή διόρθωση σε σχέση με πέρυσι, επιτυγχάνοντας τιμές ακόμα και στα 2,0 ευρώ το κιλό για το εξωτερικό (Ιταλία). Την ίδια στιγμή, οι τιμές στην Ισπανία υποχωρούν κατά 20 λεπτά το κιλό, στα 1,83 ευρώ το κιλό.
Ουσιαστικά οι Έλληνες τυποποιητές δεν έχουν κάνει ακόμα την εμφάνισή τους στην αγορά, αφού αποφεύγουν να αγοράσουν ελαιόλαδο πριν κλείσουν τις συμφωνίες για τις εξαγωγές, στα πλαίσια της μειωμένης ρευστότητας γενικότερα στην Ευρώπη. Αυτό αναμένεται να συμβεί αμέσως μετά τις γιορτές, αφού αυτή την περίοδο οι συζητήσεις εντείνονται και οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πιθανή αύξηση των τιμών.
Για τον ίδιο λόγο και αρκετές Ενώσεις ανακοινώνουν υψηλότερες τιμές για πληρωμή τους επόμενους μήνες. Συνεπώς εκτιμάται πως οι τιμές του ελαιολάδου θα κινηθούν ανοδικά στην ελληνική αγορά την περίοδο μετά τις γιορτές, εφόσον οι τυποποιητές πραγματοποιήσουν τις συμφωνίες τους και αρχίσουν να απορροφούν ποσότητες.
Αυτή την περίοδο οι τυποποιητές αγοράζουν ελαιόλαδα ΠΟΠ, τα οποία είναι σε μικρότερες ποσότητες και είναι αυτά που εξαντλούνται πρώτα.
Πιο συγκεκριμένα το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας πωλείται στα 2,35 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με τον Κώστα Κωσταντινόπουλο, ελαιοτριβέα από τη Μεσσηνία. Όσον αφορά τις πρώτες εξαγωγές στην Ιταλία οι τιμές διαμορφώθηκαν στα 2,30 ευρώ το κιλό για ελαιόλαδο με οξύτητα 0,17. Πρόσφατα η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας αποφάσισε να αγοράσει από παραγωγούς και πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς το ελαιόλαδο που πηγαίνει για τυποποίηση στην τιμή των 2,30 ευρώ το κιλό και με εξόφληση ύστερα από τρεις μήνες.
Στη γειτονική Λακωνία, η ΕΑΣ παραλαμβάνει ελαιόλαδο από 2,10 έως και 2,30 ευρώ το κιλό, ενώ στα ίδια επίπεδα κινούνται και οι τιμές των εμπόρων, όπως μας πληροφορεί ο Δημήτρης Φάββας, έμπορος και εξαγωγέας της περιοχής. Στην Κρήτη οι τιμές διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα, αφού το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πωλείται στα 2,05 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο, καθώς φαίνεται πως ο παγετός δημιούργησε προβλήματα ποιότητας.

Οι Ισπανοί ζητούν αποθεματοποίηση και για το λαμπάντε
Έντονες πιέσεις εξακολουθούν να επικρατούν στην ισπανική αγορά ελαιολάδου για μια ακόμη εβδομάδα, με αποτέλεσμα η Ισπανική Ομοσπονδία Βιομηχανιών Ελαιολάδου να ζητήσει από την Ε.Ε. την ενεργοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, παρά την κατά γενική ομολογία αποτυχία της προηγούμενης. Αυτή τη φορά ισχυρίζεται πως θα πρέπει να εφαρμοστεί εγκαίρως η αποθεματοποίηση και όχι στο τέλος της εμπορικής περιόδου όπως συνέβη πέρυσι, ενώ ζητά το μέτρο να ισχύσει όχι μόνο για τα παρθένα αλλά και για τα λαμπάντε. 
Αυτή τη στιγμή οι τιμές του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου διαμορφώνονται στα 1,83 ευρώ το κιλό, στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν σημειωθεί κατά τη διάρκεια του 2011. Οι αντίστοιχες τιμές πριν από ένα χρόνο βρίσκονταν 20 λεπτά υψηλότερα, στα 2,03 ευρώ το κιλό. Η τιμή του παρθένου ελαιολάδου διαμορφώνεται στα 1,70 ευρώ το κιλό, σημειώνοντας πτώση κατά 18 λεπτά το κιλό τον τελευταίο ένα χρόνο. Η διορθωτική πορεία των χρηματιστηριακών τιμών στην Ισπανία αποδίδεται κυρίως στην αυξημένη παραγωγή για τρίτη συνεχή χρονιά, αλλά και στη χρηματοπιστωτική κρίση που έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη και κυρίως στις μεσογειακές χώρες.


agronews.gr

Σχόλια