Οι μεγάλες αλλαγές που έρχονται στις επικουρικές συντάξεις



   


Μεγάλες ανατροπές κυρίως στην επικουρική ασφάλιση ανακοίνωσε ο υπουργός εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης καθώς οι αναλογιστικές μελέτες -που κατατίθενται σήμερα στη βουλή- δείχνουν πως τα επικουρικά ταμεία καταρρέουν.


Αποφασίστηκε να ενοποιηθούν τα πιο προβληματικά  επικουρικά ταμεία, όπως... το ΕΤΕΑΜ που εμφανίζει έλλειμμα 700 εκ. ευρώ. Από πέντε θα γίνουν ένα και η ενοποίηση θα γίνει για τα: ΕΤΕΑΜ, φορείς επικούρισης ιδιωτικού τομέα πλην ΙΚΑ, δημοσίου, ΔΕΚΟ και τραπεζών.


Όσοι φορείς διαλέξουν να μην ενοποιηθούν, τότε αναλαμβάνουν και την ευθύνη για την επιβίωσή τους. Το κράτος δε θα εγγυάται για την καταβολή της επικουρικής σύνταξης. Οι αλλαγές είπε ο υπουργός θα είναι βίαιες γιατί όπως τόνισε η επόμενη διετία για τα ασφαλιστικά ταμεία θα είναι εφιαλτική. Συμπλήρωσε δε ότι όλες οι αλλαγές που θα γίνουν και τα μέτρα που θα ληφθούν θα αφορούν και όλους όσοι ήδη λαμβάνουν σύνταξη.


Για τους ασφαλισμένους μετά την 1/1/2001, εξετάζεται αλλαγή του συστήματος επικουρικής το οποίο θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τις εισφορές που θα καταβάλλονται. Καμία επικουρική σύνταξη δε θα ξεπερνά από το νέο έτος το 20% της κύριας σύνταξης.


Οι αναλογιστικές μελέτες για τα ταμεία έγιναν με συγκεκριμένες παραδοχές αν τώρα αυτές αλλάξουν λόγω μεγαλύτερης κρίσης που ενδεχομένως πλήξει τη χώρα τότε παύουν να ισχύουν και οι αναλογιστικές μελέτες και ίσως χρειαστεί ακόμη και νέο ασφαλιστικό.


Τέλος, για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων ο υπουργός είπε ότι αυτό θα καταβληθεί κανονικά αλλά αν δεν εκταμιευθεί η έκτη δόση μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου τότε δε θα πληρωθεί η σύνταξη του Ιανουαρίου γιατί δεν υπάρχουν χρήματα.


Star.gr

Σχόλια