«Η Δ.Ο.Υ. Νεμέας πρέπει να μείνει ανοιχτή» - Επαναφέρει το θέμα στη Βουλή ο Κώστας Κόλλιας








Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας στο Κοινοβούλιο, σχετικά με το κλείσιμο της Δ.Ο.Υ. Νεμέας. Σχετικά με το θέμα ο κύριος Κόλλιας δήλωσε:
«Πριν από κάποιους μήνες είχα θέσει υπόψη του Υπουργού Οικονομικών το θέμα της πιθανής κατάργησης της Εφορίας Νεμέας. Η απάντηση που έλαβα, ήταν... τυπική, χωρίς να απαντά στις ανησυχίες των δημοτών της Νεμέας. Το εντυπωσιακό είναι ότι, σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου, «στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, είχε τεθεί στη διαβούλευση και η αναδιοργάνωση των κεντρικών και περιφερειακών φορολογικών και τελωνειακών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών και είχε συσταθεί Ομάδα Εργασίας με τη συμμετοχή των κοινωνικών, επαγγελματικών και παραγωγικών φορέων της χώρας, με έργο τη μελέτη του θέματος αυτού.» Επισημαίνω ότι μέχρι τότε δεν είχε παρθεί καμία οριστική απόφαση για το κλείσιμο της Δ.Ο.Υ.
Τώρα η κοινωνία της Νεμέας είναι ανάστατη. Το λουκέτο έχει δρομολογηθεί και όλοι μένουμε με την απορία: όταν το Υπουργείο έλεγε ότι έγινε διάλογος, έλεγε ψέματα ή απλά οι απόψεις των τοπικών φορέων αγνοήθηκαν προκλητικά στις τελικές αποφάσεις; Διότι δεν είναι δυνατόν οι άνθρωποι που σήμερα είναι στους δρόμους και κάνουν κατάληψη στο κτίριο της Εφορίας να είχαν συναινέσει σε αυτήν την απόφαση. Όλοι, από το Δήμαρχο μέχρι και τον τελευταίο αγρότη, από φορείς μέχρι τους απλούς δημότες, είναι εξοργισμένοι, και δικαίως. 
Έχω δηλώσει ότι η επίθεση που δέχεται η Νεμέα σε βασικές υποδομές και υπηρεσίες είναι ανεξήγητη. Μου είναι αδιανόητο η πρωτεύουσα ενός Δήμου, ο οποίος έχει παραμείνει αυτόνομος μετά τον Καλλικράτη, να αποδυναμώνεται κατά τέτοιον τρόπο. Όταν υποστήριζα την παραμονή της Νεμέας ως μεμονωμένου Δήμου, ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι το κράτος θα άφηνε 10.000 ανθρώπους χωρίς δημόσιες υπηρεσίες. Πραγματικά αναρωτιέμαι μήπως οι δημότες της Νεμέας έπεσαν θύματα προεκλογικής εκμετάλλευσης ή μήπως τιμωρούνται για τη μεγάλη νίκη που πέτυχαν στον «Καλλικράτη», διατηρώντας ακέραιο το Δήμο τους. Διότι, μετά το Ειρηνοδικείο, μετά το Κέντρο Υγείας, το Αστυνομικό Τμήμα, τα Υποκαταστήματα της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, τα οποία είτε έχουν καταργηθεί, είτε απειλούνται με κατάργηση, είτε υπολειτουργούν, οι Νεμεάτες απειλούνται τώρα να στερηθούν και την Εφορία. 
10.000 κάτοικοι, 3.500 επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργολαβίες που έχουν σήμερα συναλλαγές με τη Δ.Ο.Υ. Νεμέας θα αναγκαστούν να πηγαίνουν στο Κιάτο, το Άργος ή την Κόρινθο. Πέρα από την ταλαιπωρία για τους κατοίκους, η Κυβέρνηση οφείλει να αναλογιστεί τι κόστος θα έχει η κατάργηση όλων αυτών των υπηρεσιών για την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου. Ο υπ’ αριθμόν ένα ανασχετικός παράγοντας για την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας είναι η γραφειοκρατία. Ποια επιχείρηση θα επιλέξει να εγκατασταθεί στη Νεμέα, όταν θα χρειάζεται χρόνος και χρήμα για τη διεκπεραίωση μιας απλής συναλλαγής;
Θεώρησα επιβεβλημένο να φέρω το θέμα στη Βουλή με επίκαιρη ερώτηση, η οποία υποχρεωτικά συζητείται στην Ολομέλεια και απαντάται από τον αρμόδιο Υπουργό ή Υφυπουργό. Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει τη δημοσιονομική προσαρμογή, όχι τη διάλυση του κράτους. Θα ενημερώσω τους φορείς και τους πολίτες της Νεμέας για την ημερομηνία διεξαγωγής της συζήτησης και για τα αποτελέσματά της και θα μείνω ανυποχώρητος στο αίτημα να μείνει η Νεμέα πραγματικά ανεξάρτητη και διαθέτει τα διοικητικά και υπηρεσιακά εργαλεία που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και για την ανάπτυξή της.»

Σχόλια