Παράνομες εξαγωγές χύμα πορτοκαλιών «τινάζουν στον αέρα» την αγορά







Την άμεση παρέμβαση του ΣΔΟΕ και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και την εντατικοποίηση των ελέγχων στην διακίνηση εσπεριδοειδών προς τις Βαλκανικές χώρες, ζητά ο Σύνδεσμος των Συσκευαστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος.


Όπως καταγγέλλουν οι ιδιοκτήτες συσκευαστηρίων... –κατά παράβαση της υφιστάμενης νομοθεσίας- εξάγονται από τη χώρα μας συστηματικά μεγάλες ποσότητες πορτοκαλιών προς την Βουλγαρία και την Ρουμανία.




Τα χύμα πορτοκάλια αυτά, όπως τόνισε -μιλώντας στη Ν.Τ.- ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Συσκευαστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος Μανώλης Αρχοντάκης, στη συνέχεια  συσκευάζονται στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και εξάγονται στις αγορές της Ευρώπης.


Στα συσκευαστήρια της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας τα μεροκάματα όμως είναι της τάξεως των 5 Ευρώ.


Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός ανάμεσα στις εξαγωγές προς την Ευρώπη πορτοκαλιών που συσκευάζονται στην Ελλάδος και των (ελληνικών πορτοκαλιών) που συσκευάζονται στις Βαλκανικές χώρες και παράλληλα χάνονται σημαντικές υπεραξίες από τη χώρα μας.


Όπως σημειώνει ο κ. Αρχοντάκης: «Τέτοιες εκτός κάθε ελέγχου πρακτικές καθιστούν αδύνατη την δραστηριότητα των υγειών φορέων της εξαγωγής ,οι οποίοι δεν μπορούν να διαθέσουν στις αγορές τα άριστης ποιότητας πορτοκάλια τους σ αυτές τις εξευτελιστικές τιμές, της Ρουμανίας ή της Βουλγαρίας που σε αρκετές περιπτώσεις δεν καλύπτουν ούτε το κόστος της πρώτης ύλης. 


Έτσι τα συσκευαστήρια και οι έμποροι της Ελλάδος οδηγούνται σε απώλεια αγορών,  με επίσης ασφαλή αλλά και δυσάρεστη συνέπεια την απαξίωση της παραγωγής μας και του εισοδήματος των παραγωγών και μάλιστα σε εποχή που ιδιαιτέρως επιζητείται η εξωστρέφεια και των προϊόντων της γεωργίας μας. Θα ήταν τραγικό να διαπιστωθεί από την στατιστική της ΕΕ ότι η Βουλγαρία π.χ είναι σημαντική χώρα εξαγωγών πορτοκαλιών για νωπή κατανάλωση.». 

neatv.gr - Β.Κ.

Σχόλια