Και ελληνικές φωτογραφίες στις κορυφαίες του 2011



 
Το πρακτορείο Reuters δημοσιοποίησε τις 100 φωτογραφίες του για το 2011 και ανάμεσα σε αυτές, περίοπτη είναι η θέση της Ελλάδας.
Από την αραβική Άνοιξη στις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής έως τη σεισμόπληκτη Ιαπωνία με την διαρροή ραδιενέργειας στην Φουκουσίμα και από τα κινήματα των "Αγανακτισμένων" σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο μέχρι... και το τέλος του Οσάμα Μπιν Λάντεν στο Πακιστάν και του Μουαμάρ Καντάφι στην Λιβύη, το 2011 ήταν μια χρονιά με άκρως σημαντικά γεγονότα.


Ανάμεσα στις φωτογραφίες που ξεχωρίζει το ειδησεογραφικό πρακτορείο για το έτος που φεύγει περιλαμβάνονται αυτές των δύο γνωστών Eλλήνων φωτορεπόρτερ, του Γιάννη Κολεσίδη και του Νώντα Στυλιανίδη, που μετέφεραν στιγμές έντασης αλλά και απελπισίας από την Ελλάδα. Στην εικόνα δεξιά δίπλα βλέπετε 55χρονο που επιχείρησε να αυτοπυρποληθεί έξω από τράπεζα, αφού πρώτα περιλούστηκε με βενζίνη. Το περιστατικό συνέβη στις 16 Σεπτεμβρίου και το κατέγραψε ο φακός του Νόντα Στυλιανίδη.


Η δεύτερη φωτογραφία που επιλέχθηκε από την Ελλάδα είναι αυτή, από την Αθήνα και τον φακό του Γιάννη Κολεσίδη. Εν μέσω δακρυγόνων και ενώ μαίνεται σφοδρός πετροπόλεμος ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομία, κάποιοι έντρομοι τουρίστες προσπαθούν με τις βαλίτσες στο χέρι να φτάσουν στα ξενοδοχεία τους, στην πλατεία Συντάγματος. Την ίδια στιγμή, στο βάθος επικρατεί το απόλυτο χάος. Είναι, βλέπετε, 15 Ιουνίου, ημέρα γενικής απεργίας, η ημέρα που ψηφίστηκε στην Βουλή το Μεσοπρόθεσμο.






Από την επιλογή των φωτογραφιών που κάνει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο δεν λείπει και μία εικόνα του πολυβραβευμένου έλληνα φωτορεπόρτερ Γιάννη Μπεχράκη, ο οποίος απαθανάτισε με την ιδιαίτερη ματιά του τη μαζική έξοδο προσφύγων από την αιματοβαμμένη Λιβύη προς την Τυνησία. Η εικόνα τραβήχθηκε στις 4 Μαρτίου και δείχνει χιλιάδες εργάτες από το Μπαγκλαντές που προσπαθούν να διαφύγουν από την Λιβύη προς την Τυνησία, μετά το ξέσπασμα των συγκρούσεων στην Λιβύη.





Μια άλλη εικόνα που συγκλόνισε και επιλέχθηκε από το Reuters είναι αυτή του προέδρου Ομπάμα και της αμερικανίδας υπεξ Χίλαρι Κλίντον που μαζί με όλο το πολιτικό και στρατιωτικό επιτελείο του Λευκού Οίκου παρακολουθούν καρέ – καρέ την επιχείρηση εξόντωσης του Οσάμα Μπιν Λάντεν, την Πρωτομαγιά. Η εικόνα τραβήχθηκε μέσα από τον Λευκό Οίκο και δείχνει την αγωνία αλλά και το δέος όλων όσων είχαν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν live αυτήν την ιστορική στιγμή.




Υπάρχουν ακόμα εικόνες πολλές από Αίγυπτο, Τυνησία, Λιβύη, την Ιαπωνία με την τραγωδία από τον σεισμό, το τσουνάμι και την διαρροή πυρηνικών στην Φουκουσίμα αλλά και αυτή η εικόνα, που προέρχεται από την Ισπανία και δείχνει μια άλλη όψη των... αγανακτισμένων. Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι τραβηγμένη στην πλατεία Πουέρτο ντελ Σολ της Μαδρίτης και δείχνει ένα ζευγάρι αγανακτισμένων, ανάμεσα στις σκηνές, σε... τρυφερές στιγμές...



Star.gr

Σχόλια