Οι… μπαρμπέρηδες της Ευρώπης!





του δημοσιογράφου Γιώργου Ν. Τσιούνη

Tα… «κουρέματα» του υψηλού χρέους μας, την περασμένη εβδομάδα, μας φέρνουν στο νου την περίφημη... κωμική όπερα του Τζοακίνο Αντόνιο Ροσίνι «Ο κουρέας της Σεβίλλης» (Il Barbiere di Siviglia), η οποία εδώ και περίπου δύο αιώνες παίζεται με μεγάλη επιτυχία στις όπερες των πολιτισμένων χωρών.
Υπάρχουν ωστόσο τρεις σημαντικές διαφορές μεταξύ του υπέροχου καλλιτεχνικού δημιουργήματος του Ροσίνι και των δικών μας «κουρεμάτων», οι οποίες είναι:
·      Η όπερα γράφτηκε το 1816 (πριν 195 χρόνια) και τα δικά μας «κουρέματα» γίνονται τώρα, το 2011.
·      Η όπερα είναι κωμική, πρόκειται δηλαδή για κωμωδία, ενώ τα δικά μας «κουρέματα» έχουν όλα, μα όλα τα στοιχεία της τραγωδίας!
·      Στο έργο του Ροσίνι ο κουρέας είναι ένας και κάνει ό,τι δουλειά περνά από το χέρι του, ό,τι μπορεί για να τα φέρει βόλτα, όπως άλλωστε συνήθιζαν οι παλιοί και πολύ παλιοί «μπαρμπέρηδες», από μουσική μέχρι τοποθέτηση βδελλών, γιατροσόφια, συμβουλές, πολιτική, κουτσομπολιό και άλλα πολλά, ενώ οι δικοί μας είναι πολλοί, σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη, 27 χώρες - μέλη της Ε.Ε. και κυρίως αυτές της ευρωζώνης, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ, η «τρόικα» και άλλα… παλικάρια που δραστηριοποιούνται με ιδιαίτερη ζέση σε μία μόνο δουλειά, στο «κούρεμά» μας δηλαδή, που, πιθανόν, θα μας δώσει μια οικονομική ανάσα, αλλά θα μας κρατά αιχμαλώτους για πολλά χρόνια.
Αυτές λοιπόν είναι οι διαφορές μεταξύ της κοσμαγάπητης κωμικής όπερας του Ροσίνι και της κατάστασης που βρίσκονται σήμερα η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός.
Οι «μπαρμπέρηδες της Ευρώπης» καθοδηγούμενοι από το… αταίριαστο δίδυμο Μέρκελ – Σαρκοζί, με άλλα λόγια δύο γειτονικών χωρών, οι οποίες κατά το παρελθόν στερούντο ειλικρινών και φιλικών σχέσεων και «γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε» (Μητσοτάκιος ρήση) εχωρίζοντο από αίμα, από ποταμούς αίματος, αποφάσισαν να μας «κουρέψουν» σε ποσοστό 50% για να μας φέρουν… στον ίσιο δρόμο!
Ας ελπίσουμε :
1.   Το «κούρεμα» θα αποβεί τελικώς προς όφελός μας και δεν  θα ψωνίσουμε καμία νέα ψύξη… στο κεφάλι.
2.   Οι δύο ηγέτες που τώρα ενεργούν εν «αγαστή συμπνοία» ενδιαφέρονται για την επάνοδό της Ελλάδας στην οικονομική ομαλότητα και όχι για τα δικά τους και μόνον συμφέροντα.
Προσωπικά πιστεύω στην ειλικρίνεια της συμπάθειας του προέδρου της Γαλλίας ο οποίος έχει κάποιους δεσμούς με τη χώρα μας, αλλά έχω πολλές αμφιβολίες για τα αισθήματα της κ. Μέρκελ, η οποία καλά θα έκανε να μας δώσει αυτά που μας χρωστά η πατρίδα της και «φίλη» μας Γερμανία για να της χορηγήσουμε, τότε, εμείς, δάνεια για να ανακάμψει αυτή!
Πάντως, το γεγονός του «κουρέματος» και των μέτρων που το συνοδεύουν δημιουργούν μια νέα  κατάσταση στα δημοσιονομικά μας και συνεπάγονται υποχρεώσεις εκ μέρους μας, οι οποίες πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο για να καταφέρουμε τελικά, αν καταφέρουμε, να ορθοποδήσουμε.
Είναι απαραίτητο να φανούμε απόλυτα συνεπείς για να βγούμε από την ύφεση και να πορευτούμε προς την ανάπτυξη, η οποία αποτελεί το κύριο στοιχείο και την κύρια προϋπόθεση για την οικοδόμηση των στέρεων και υγειών οικονομιών.
Βέβαια, η ΕΕ, το ΔΝΤ, η «τρόικα» μας βλέπουν πλέον με δυσπιστία, δεν έχουν πεισθεί πως εμείς, η κυβέρνησή μας η τωρινή και οι επόμενες, οι μελλοντικές κυβερνήσεις μας, θα δείξουν υπευθυνότητα και συνέπεια σε σημείο ικανοποιητικό, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του «κουρέματος» και να μην πάνε χαμένα και άλλα δις, τα οποία θα φορτωθεί ο ελληνικός λαός.
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δύο χρόνια τώρα έχει χορτάσει εμάς και τους δανειστές μας με λόγια. Το έργο της είναι σχεδόν μηδενικό, ανάξιο λόγου!
Δυστυχώς, αντί για έργο βλέπουμε συνεχείς αναβολές σε καίρια, σε φλέγοντα ζητήματα,  δισταγμούς, απεμπόληση των υπεσχημένων, δραστηριότητες στελεχών της που φέρνουν κοινωνικές αναστατώσεις, παραφωνίες υπουργών και υφυπουργών, καθώς και αντιθέσεις και «καρφώματα» μεταξύ τους που φέρνουν τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα και αποδιοργανώνουν ακόμη περισσότερο τη δημόσια διοίκηση, η οποία υπολειτουργεί για να μην πω ότι σε πολλούς τομείς της είναι ανύπαρκτη, διαλυμένη. 
Βλέπουνε ακόμη  συνέχιση σπατάλης του δημοσίου χρήματος, ανικανότητα είσπραξης οφειλών από τους έχοντες και κατέχοντες και άλλα πολλά.
Παρά τις προσπάθειες και τους αγώνες του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ο πρωθυπουργός μέσα στα δύο χρόνια που πέρασαν από την θριαμβευτική νίκη του στις εκλογές, ελάχιστα έχει πετύχει απ’ αυτά που υποσχέθηκε.
Ο λαός μας, ο οποίος κάνει συνεχώς θυσίες και έχει φθάσει στα όριά του, περιμένει καλύτερες ημέρες και απελπίζεται γιατί δεν βλέπει φως…
Κύρια αιτία, η ακαταλληλότητα των συνεργατών του     
στην κυβέρνηση και η ανικανότητα πολλών στελεχών της διοίκησης που  αδιαφορούν για τα πάντα!
Έμαθαν να μην εργάζονται!
Κακόμαθαν και ενδιαφέρονται μόνο για το μισθό και  καθόλου για τη δουλειά τους και τη λειτουργία της κρατικής μηχανής.
Το κακό είναι ότι συνεχίζουν το βιολί τους με τις ακούσιες ή εκούσιες ευλογίες των πολιτικών προϊσταμένων τους.
Κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί μέχρι τώρα για τους άχρηστους υπαλλήλους, ανώτερους και κατώτερους και καμία εκκαθάριση δεν υπήρξε!
Όλα πάνε λοιπόν… καλά στη διοίκηση!
Επόμενο ήταν λοιπόν οι δανειστές και…άσπονδοι φίλοι μας να ζητήσουν συμβουλευτική εποπτεία στην εκτέλεση του προϋπολογισμού μας και γενικά στην πορεία των δημοσιονομικών μας.
Τώρα, αν η εποπτεία αυτή θα αποτελεί επιτροπεία – επιτήρηση τύπου  Εδουάρδου Λω (Βρετανός διπλωμάτης και οικονομολόγος, στον οποίο οι μεγάλες δυνάμεις είχαν αναθέσει το 1893 να μας επιτηρεί), θα δείξει.
Θα δείξει αν πρόκειται για επιτρόπους – επιτηρητές ή για συμβούλους.
Θα δείξει, αν παραχωρήσαμε μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας.
Εγώ θα προσθέσω, ότι η επιτροπεία του Λω, συνεχίσθηκε και πάρα πολλά χρόνια μετά το θάνατό του. Οι επίτροποι  των μεγάλων δυνάμεων είχαν μάλιστα γραφείο  στο Κολωνάκι που έκλεισαν, αν δεν κάνω λάθος, στα τέλη της δεκαετίας του 1960 ή στις αρχές της δεκαετίας του 1970.
Βέβαια, αν πρόκειται για τεχνικούς συμβούλους και για μη παραχώρηση τμήματος της εθνικής μας κυριαρχίας, κομμάτια να γίνει….
Το θέμα είναι ότι η χώρα μας εξευτελίζεται καθημερινά.
Εξ’ αιτίας της κακοδιοίκησης, της κακοδιαχείρισης και των ψευδών και παραπλανητικών στοιχείων που εξαπέλυαν για μια ολόκληρη εξαετία, προς όλες τις κατευθύνσεις ο κ. Κώστας Καραμανλής και τα «πρωτοπαλίκαρα» του κ.κ. Αλογοσκούφης, Παπαθανασίου και άλλοι και εν συνεχεία εξ’ αιτίας της ανικανότητας του Γιώργου Παπανδρέου να βάλει τάξη στην κυβέρνησή του και να διορίσει τους σωστούς και άξιους συνεργάτες του στα διάφορα καίρια και νευραλγικά υπουργεία.
Λυπάμαι αλλά ο πρωθυπουργός μας δεν έχει καταλάβει ακόμη,  ότι δουλειά με την κ. Μπιρμπίλη (αυτή ευτυχώς  είδε την πόρτα της εξόδου, αλλά ο πολύτιμος χρόνος είχε χαθεί και οι ζημιές είχαν γίνει),  με τον κ. Ραγκούση,  τον κ. Μόσιαλο, ο οποίος βάλθηκε να μας σώσει  ακρωτηριάζοντας την ΕΡΤ, τη ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ και μερικών άλλων που αλληλογρονθοκοπούνται, αλληλοδιαψεύδονται, αλληλουποβλέπονται, δεν είναι δυνατό να γίνει!
Έτσι φθάσαμε στο σημείο να μας θεωρούν πολλοί χώρα τριτοκοσμική και να μας ειρωνεύεται ακόμη κι ο βούλγαρος πρωθυπουργός κ. Μπορίσωφ, συμβουλεύοντας μας να πουληθούμε, να ξεπουληθούμε για να σωθούμε!
Ποιοι; Εμείς που δίνουμε δουλειά και ψωμί σε χιλιάδες συμπατριώτες του, σε χιλιάδες χιλιάδων, στηρίζοντας την εθνική τους οικονομία.
Ας βάλουμε λοιπόν μυαλό, πριν να είναι πολύ αργά, ας ομονοήσουμε και ας απομονώσουμε τον άμυαλο, τον ανόητο «εσωτερικό εχθρό».
Ας προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατόν σε συγκρότηση κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας από διακεκριμένες προσωπικότητες της Ελλάδας και των Ελλήνων της διασποράς.
Εμπρός λοιπόν κ. Παπανδρέου.
Είναι η ώρα να προσφέρετε μια μεγάλη υπηρεσία στην πατρίδα,  στο ελληνικό έθνος.
Μην διστάζετε.
Προχωρήστε….

Υ.Γ. Τα γνωστά κέντρα που οργάνωσαν και εκτέλεσαν τα γεγονότα των παρελάσεων στη  Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, πρόσβαλαν το ελληνικό έθνος, τους εθνικούς αγώνες μας, το έπος του 1940 και τους ήρωες μας!
Ακόμη,  στο πρόσωπο του αγνού αγωνιστή προέδρου της Δημοκρατίας, πρόσβαλαν την ίδια τη Δημοκρατία μας. Τι επιδιώκουν;
Δικτατορία μαύρη;
Κόκκινη δικτατορία;
Αναρχοφασισμό και πλήρη διάλυση της πατρίδας;
Θα δείξει…


ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΟΥΝΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ
(παλαίμαχος)

            gtsiounis@yahoo.gr
            

Σχόλια