Στο μικροσκόπιο 19.000 επιδόματα αναπηρίας!




«Επιδημία» τυφλών και βαρέως αναπήρων φαίνεται ότι πλήττει τέσσερις περιοχές της χώρας! Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Βοιωτία και Κόρινθος παρουσιάζουν την τελευταία τριετία εντυπωσιακή αύξηση στον αριθμό των ατόμων που δικαιούνται επίδομα λόγω αναπηρίας και τυφλότητας, γεγονός που έχει ήδη κινητοποιήσει τον...



αρμόδιο ελεγκτικό μηχανισμό του ΙΚΑ και του υπουργείου Υγείας.






Οπως μαρτυρά έγγραφο του υπουργείου Υγείας, που αποκαλύπτει το protothema.gr, στις παραπάνω περιοχές περισσότερα από 19.000 άτομα έλαβαν επίδομα λόγω αναπηρίας ή τυφλότητας μέσα σε τρία μόλις χρόνια. Σε κάποια περίπτωση δε το ποσοστό των δικαιούχων του επιδόματος βαριάς αναπηρίας εκτινάχθηκε κατά 18,1% σε διάστημα ενός έτους ενώ η απογραφή σε άλλη περιοχή έδειξε ότι οι δικαιούχοι αυξάνονται κάθε δίμηνο με γεωμετρική πρόοδο!






Ειδικότερα, στο έγγραφο που εστάλη στο ΙΚΑ πριν από τρεις εβδομάδες, αναφέρεται ότι «σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των επιδοτούμενων ατόμων με αναπηρίες για τα έτη 2009, 2010, 2011 παρατηρείται στις πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Θεσσαλονίκης, Ζακύνθου, Βοιωτίας και Κορίνθου μη αναμενόμενη αύξηση στις αντίστοιχες πληρωμές». Έτσι, ο υφυπουργός Υγείας κ. Μάρκος Μπόλαρης καλεί τον διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο να διενεργήσει άμεσα με τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας «τον επανέλεγχο των περιπτώσεων εκείνων που εισπράττουν την προαναφερόμενη οικονομική ενίσχυση στις εν λόγω περιοχές».






Θεσσαλονίκη: αύξηση κατά 29% στον όγκο των καταβαλλόμενων επιδομάτων αναπηρίας


Περί τα 3,4 εκατ. ευρώ ήταν το μέσο μηνιαίο κόστος των καταβαλλόμενων επιδομάτων βαριάς αναπηρίας στο νομό Θεσσαλονίκης το 2009. Το ποσό αυξήθηκε κατά 16% το επόμενο έτος, με τις πληρωμές για επιδόματα να φτάνουν σε 4,1 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο τον μήνα, ενώ σε… ανοδική πορεία βρισκόταν και μέχρι τον Αύγουστο του 2011: καταγράφηκε αύξηση κατά 12,7% στα επιδόματα βαριάς αναπηρίας.






Βοιωτία: αύξηση κατά 35% στις πληρωμές για επιδόματα


Κατά την τριετία 2009 -2011 το μέσο μηνιαίο κόστος των επιδομάτων αυξήθηκε κατά 35%. Το 2009 η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας κατέβαλε 396.000 ευρώ το μήνα σε άτομα με αναπηρία και το 2011 η αύξηση των δικαιούχων εκτίναξε και το ποσό των επιδομάτων σε 550.000 ευρώ μηνιαίως.






Κόρινθος: εγκρίθηκαν 91 νέα επιδόματα βαριάς αναπηρίας μέσα σε δύο μήνες


Το μέσο μηνιαίο κόστος επιδομάτων βαριάς αναπηρίας για την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας ανερχόταν το 2009 στο ποσό των 720.000 ευρώ. Δύο χρόνια αργότερα ήταν 810.000 ευρώ (άλλως καταγράφεται αύξηση κατά 12,5%). Τονίζεται δε στο έγγραφο ειδικά για την Κόρινθο η μη αναμενόμενη αύξηση των πληρωμών. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2011 ο αριθμός των δικαιούχων βαριάς αναπηρίας ήταν 1305 (αύξηση κατά 6% σε σχέση με το προηγούμενο δίμηνο) και το χρονικό διάστημα Μαΐου –Ιουνίου ήταν 1396 άτομα (αύξηση κατά 7% σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα).






Ζάκυνθος: διπλασιάστηκαν οι δικαιούχοι του επιδόματος τυφλότητας σε επτά χρόνια


Ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος τυφλότητας για την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ζακύνθου το 2004 ήταν 367 άτομα. Το 2009 είχαν φτάσει τα 689 άτομα, το επόμενο έτος καταγράφηκαν 662 άτομα και το 2011 -μέχρι και τον Αύγουστο- οι δικαιούχοι επιδόματος τυφλότητας ήταν 639 άτομα. Ο αριθμός σε κάθε περίπτωση κρίνεται πολύ υψηλός σε σχέση με τον πληθυσμό.






Οπως μαρτυρά έγγραφο του υπουργείου Υγείας, που αποκαλύπτει το protothema.gr, στις παραπάνω περιοχές περισσότερα από 19.000 άτομα έλαβαν επίδομα λόγω αναπηρίας ή τυφλότητας μέσα σε τρία μόλις χρόνια.
protopthema.gr











Σχόλια