Δηλώσεις Χρήστου Παπουτσή, Υπουργού Προστασίας του Πολίτη για πρόωρες εκλογές, εθνική προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση, καθώς και διαμαρτυρίες ειδικών φρουρών






Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ σε ότι αφορά στην εσωτερική πολιτική επικαιρότητα. Έτσι όπως διαμορφώνεται η πολιτική και οικονομική κατάσταση στη χώρα θεωρείτε ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών;


Υπουργός, κ. Παπουτσής: Κοιτάξτε, πολλοί μπορεί να ονειρεύονται πρόωρες εκλογές, αλλά ότι ο ελληνικός λαός... ούτε στα πιο άσχημα όνειρά του θα μπορούσε να φανταστεί τη χώρα, σε αυτήν την κατάσταση, να βαδίσει σε εκλογές. Η υποχρέωση και δέσμευση της κυβέρνησης είναι να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Κ αι η προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η αποφασιστικότητα, η επιτάχυνση στην υλοποίηση των έργων και των πολιτικών που ψηφίζει η ελληνική Βουλή και η συνέπεια όσον αφορά τις δεσμεύσεις μας και τους στόχους μας.


Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε. Αυτή η εβδομάδα όμως είναι κρίσιμη γιατί στο τέλος αυτής της εβδομάδας λήγει η προθεσμία για την οποία έχουν στοιχηματίσει όλα τα διεθνή κερδοσκοπικά συμφέροντα και fundsπου έχουν επενδύσει στην περίπτωση της πτώχευσης της Ελλάδας.

Θα τους διαψεύσουμε. Η Ελλάδα θα προχωρήσει, με δυσκολία μεν, για ολόκληρο τον ελληνικό λαό και την ελληνική κοινωνία, αλλά θα προχωρήσει με συνέπεια στους στόχους που έχουμε θέσει.

Αυτή η εβδομάδα είναι η εβδομάδα επίσης όπου πολλά Κοινοβούλια, πρόκειται να ψηφίσουν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης για όλες τις χώρες – μέλη συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της χώρας μας. Μεταξύ των οποίων είναι και η Γερμανική Βουλή.

Θεωρώ ότι ανεξάρτητα από τις συζη τήσεις και τις δύσκολες καταστάσεις που διαμορφώνονται στο εσωτερικό των διαφόρων κρατών, η ψήφος θα είναι θετική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά κυρίως για την Ευρώπη. Δεδομένου, ότι αυτή η κρίση μπορεί να φαίνεται με πολύ έντονο τρόπο στην Ελλάδα αλλά είναι κρίση χρέους του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πιστεύω ότι οι πολιτικές ηγεσίες ολόκληρης της Ευρώπης θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Αυτό που μας αναλογεί όμως, αυτό που αναλογεί στην Ελληνική Κυβέρνηση, στην Ελληνική Βουλή, στον Ελληνικό λαό, με κόπο και με πραγματικές θυσίες και πραγματικά μέσα από δύσκολη κατάσταση θα το καταφέρουμε, θα το πετύχουμε και θα προχωρήσουμε μπροστά.

Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η επόμενη μέρα για τη χώρα μας θα είναι μια μέρα εντελώς διαφορετική από αυτή που γνωρίσαμε στο παρελθόν αλλά σε πολύ πιο ισχυρές και υγιείς βάσεις.


Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ είστε κορυφαίο μέλος της Κυβέρνησης, η έκτη δόση θα φέρει και και νούργια μέτρα, πρώτον, εσείς θα τα στηρίξετε; Και δεύτερον φοβάστε ποια θα είναι η αντιμετώπιση των υπόλοιπων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ;


Υπουργός κ. Παπουτσής: Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη, αποδείξει και έχει δεσμευτεί σε αυτά τα οποία ψηφίζει. Αυτά τα οποία έχει ψηφίσει ήταν μέσα στο Μεσοπρόθεσμο. Και η υλοποίηση των μέτρων που έχουν ψηφιστεί με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είναι αυτή η οποία πραγματοποιείται τώρα. Επομένως, δεν υπάρχει κανένα θέμα και καμία αμφιβολία για τη δέσμευση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ στην προοπτική της χώρας για τη σωτηρία της.

Μη ξεχνάμε ότι η Ελλάδα πέρασε από πολλές φάσεις. Από τη φάση της διαπλοκής και της χρεοκοπίας του αξιακού πλαισίου της διακυβέρνησης και αναφέρομαι στα προηγούμενα χρόνια πριν την ανάληψη της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ.

Όμως, τώρα, είμαστε στη φάση όπου επιχειρείται μια γιγαντιαία προσπάθεια για να αποφύγουμε την πτώχευση της χώρας.

Εντελώς διαφορετικά στοιχεία, εντελώς διαφορετικά θέματα. Αυτό απαιτεί μια ευρύτερη συναίνεση και θα έλεγα μια γενναία επίδειξη, από όλους, της εθνικής ευθύνης που απαιτείται σε αυτή την περίπτωση. Αναφέρομαι στους πάντες, στις πολιτικές και στις κοινωνικές δυνάμεις. Ακόμα και σε εκείνους που απόλυτα δικαιολογημένα αντιδρούν για τα δύσκολα μέτρα τα οποία καλούνται να υλοποιήσουν.


Δημοσιογράφος: Ένα σχόλιο σας Υπουργέ και για τις ενδοκυβερνητικές κόντρες σε επίπεδο Υπουργών, που έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα.


Υπουργός κ. Παπουτσής: Αυτό είναι μια διαδικασία που υπερτονίζει θέματα τα οποία αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να μας απασχολούν. Εκείνο που απασχολεί είναι η συντεταγμένη πορεία της χώρας για την έξοδο από την κρίση. Πιστεύω ότι είναι η στιγμή όπου όλοι μας επιχειρούμε να δημιουργήσουμε τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις, να δημιουργήσουμε ένα πρωτογενές πλεόνασμα γι α τη χώρα μας. Οι πάντες λοιπόν και όταν λέω οι πάντες, εννοώ εντός και εκτός κυβέρνησης, να αποφεύγουν να δημιουργούν και να εμφανίζουν ένα πλεόνασμα ανευθυνότητας.


Δημοσιογράφος: 
Είδαμε το τελευταίο διάστημα κάποιες διαμαρτυρίες από τους συνδικαλιστές των Σωμάτων Ασφαλείας κάποιες διαμαρτυρίες έξω από τις πρεσβείες Γερμανίας, Γαλλίας. Το πρωί είδαμε κάποιο πανό το Λυκαβηττό.

Είστε ένας πολιτικός απέναντι σε αυτές τις διαμαρτυρίες.


Υπουργός:
 Οι διαμαρτυρίες είναι δικαιολογημένες. Καλούνται όλοι να συμμετάσχουν σε μια προσπάθεια εθνική. Όμως δεν απειλείται κανείς αστυνομικός να χάσει τη δουλειά του.Και θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή είναι ένα Σώμα, η εργασία όλων των στελεχών του οποίου διασφαλίζεται. Βεβαίως, και εκείνοι θα πρέπει να συνεισφέρουν, και αυτό συμβαίνει.

Αυτή η συνεισφορά όπως γνωρίζετε είναι έκτακτη γιατί πρόκειται περί μιας αναδρομικής εισφοράς η οποία πληρώνεται σήμερα. Έχω την αίσθηση ότι υπάρχει μια συνδικαλιστική και πολιτική εκμετάλλευση από ορισμένους. Οι οποίοι μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις εκφεύγουν και από τα όρια της νομιμότητας και του πεδίου το οποίο ορίζει η αποστολή τους ως ένστολοι υπάλληλοι του ελληνικού κράτους οι οποίοι έχουν ορκιστεί να υπηρετούν το Σύνταγμα της χώρας. 

Σχόλια