Αγωγές κατά του Δημοσίου και της ΔΕΗ από ΓΕΝΟΠ






Aγωγές κατά του ελληνικού δημοσίου και της ΔΕΗ ετοιμάζεται να καταθέσει η ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ και παράλληλα έστειλε ανοικτή επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργο Παπακωνσταντίνου, εκφράζοντας την... 
αντίθεσή της για την εργασιακή εφεδρεία στη ΔΕΗ, με το επιχείρημα ότι δεν «περισσεύει ούτε ένας εργαζόμενος».
Στην πρώτη αγωγή οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι το Δημόσιο δεν έχει καταβάλει τα ποσά για τον πάγιο πόρο του ασφαλιστικού ταμείου των εργαζομένων, υποχρέωση που έχει θεσπιστεί από το 1999, επί θητείας στο υπουργείο Ανάπτυξης του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ τα δύο τελευταία χρόνια το Δημόσιο κατέβαλε λιγότερα από όσα επιβάλλει ο νόμος και συγκεκριμένα το 2010 κατέβαλε 270 εκατ. ευρώ λιγότερα και το 2011 αντί για 900 εκατ. ευρώ κατέβαλε 600 εκατ. ευρώ.
Στην αγωγή κατά της ΔΕΗ η ΓΕΝΟΠ ουσιαστικά επιδιώκει να μπλοκάρει την πώληση μονάδων και την αποκρατικοποίηση της επιχείρησης, με το επιχείρημα ότι οι εργαζόμενοι έχουν εμπράγματα δικαιώματα στα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ, δεδομένου ότι περιουσία του ασφαλιστικού τους φορέα είναι ενσωματωμένη στα πάγια της ΔΕΗ.
Τέλος, στην επιστολή προς τον υπουργό, η ΓΕΝΟΠ παραθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των εργαζομένων έχει μειωθεί κατά 15.462 άτομα, από τους 36.710 εργαζόμενους που είχε το 1994 σε 21.248 σήμερα, ενώ στους διοικητικούς υπαλλήλους η μείωση από το 1996 έχει ξεπεράσει το 72%, από 6.717 σε 3.905 υπαλλήλους σήμερα.

fimotro.blogspot.com

Σχόλια