«Δώσε και μένα μπάρμπα...» η ζήτηση για οινοστάφυλα




Μεγαλώνει μέρα με τη μέρα η ζήτηση για οινοστάφυλα, γεγονός που επιδρά ευεργητικά στις τιμές παραγωγού, ενώ την ίδια στιγμή μεγαλώνει εκ νέου κίνδυνος οινοποίησης σταφίδας και άλλων ποικιλιών που δεν προορίζονται για κρασί, με ότι αυτό σημαίνει για την ποιότητα και... την εικόνα της εγχώριας παραγωγής κρασιών.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι εντός της ημέρας (Τρίτη 30 Αυγούστου) προγραμματίζει να ανακοινώσει τις τιμές της σταφίδας η διοίκηση της  ΚΣΟΣ, οι οποίες θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το πού θα διαθέσουν φέτος οι αμπελουργοί τη λιγοστή, λόγω ζημιών από τον περονόσπορο, παραγωγή τους.
Απόφαση δύσκολη, μιας και η αγορά, σύμφωνα με τους Κρητικούς βέβαια, φέτος δείχνει να έχει ανάγκη από οινοποιήσιμη σουλτανίνα. Το απόγευμα η διοίκηση της Ένωσης Ηρακλείου προγραμματίζει να συζητήσει και για τις τιμές των οινοστάφυλων. Δεν αποκλείεται μάλιστα να καταλήξει  στις τιμές της σουλτανίνας για οινοποίηση.
Μια ακόμα φορά πρωταγωνιστής των εξελίξεων θα είναι ο Μανώλης Γαβαλάς, πρόεδρος και στις δύο συνεταιριστικές οργανώσεις.  Κι αν όλα πάνε καλά, οι παραγωγοί θα γνωρίζουν σε λίγες ώρες πού θα κατευθύνουν φέτος τη σοδειά τους.
Σημαντικό ρόλο στην αγορά φαίνεται να παίζουν ιδιαιτέρως φέτος οι ιδιοκτήτες ρακοκάζανων. Κι αυτό διότι στην προσπάθεια τους να βρουν σταφύλια μιλούν για τιμές της τάξεως των 35 λεπτών, δηλαδή κατά 10 λεπτά υψηλότερες από αυτές που δίνουν σήμερα για τη σουλτανίνα τα  ιδιωτικά οινοποιεία. Επίσης με τους αμπελουργούς  του νομού Ηρακλείου έχουν  ενισχύσει τις επαφές τους επιχειρήσεις από άλλες περιοχές της Κρήτης που εμφανίζονται διατεθειμένες, όπως λένε οι παραγωγοί, να τους δώσουν 35 λεπτά το κιλό στη σουλτανίνα. Τρυγούν μάλιστα οι ίδιοι τα αμπέλια, σύμφωνα πάντα με παραγωγούς που έχουν δεχθεί ανάλογες προτάσεις και σκέφτονται τι θα απαντήσουν.

Χαμηλές εξαγωγές στο επιτραπέζιο
Σε τιμές μέχρι και 85 λεπτά αγοράζει η Ένωση Ηρακλείου το εξαιρετικά ποιοτικό επιτραπέζιο τόμσον, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της συνεταιριστικής οργάνωσης Μανώλης Γαβαλάς. Ο ίδιος δεν αποκλείει μάλιστα οι τιμές να αυξηθούν.
Οι παραγωγοί από την πλευρά τους λένε ότι επειδή είναι φέτος λίγα τα σταφύλια, υπάρχουν ελπίδες οι τιμές να αυξηθούν και τα εισοδήματα να ανέβουν όσων βέβαια καταφέρουν να διατηρήσουν την παραγωγή τους μέχρι το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Τα όψιμα σταφύλια πάντως φέτος είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση, καθώς σε πολλά αμπέλια ακόμα και σκεπαστά παρατηρούνται ασθένειες.
Στο μεταξύ, μειωμένες σε σύγκριση με πέρσι εμφανίζονται, όπως ήταν αναμενόμενο, οι εξαγωγές των επιτραπέζιων σταφυλιών, βάσει των επίσημων στοιχείων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για όλη τη χώρα. Πιο συγκεκριμένα, φέτος μέχρι τώρα έχουν εξαχθεί 7.547 τόνοι, ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρσι ήταν 11.023 τόνοι. Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες του κλάδου οι προοπτικές είναι καλές αν και εφόσον εξακολουθήσουμε να έχουμε καλή ποιότητα και ομαλές αντίστοιχα τιμές.

Μικρότερη παραγωγή οινοστάφυλων ενισχύει την τιμή
Εν τω μεταξύ, μικρότερη και ποιοτικότερη αναμένεται να είναι η φετινή παραγωγή οινοστάφυλων στις κυριότερες περιοχές καλλιέργειας στη χώρα, με αποτέλεσμα να αναμένεται και μια αύξηση στις τιμές παραγωγού. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, στην περιοχή της Νεμέας η φετινή σοδειά υπολογίζεται μειωμένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας της ζημιάς που προκάλεσε ο περονόσπορος, ωστόσο η ποιότητα κρίνεται εξαιρετική και η συγκομιδή εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου, με καθυστέρηση δυο εβδομάδων.
Η ζήτηση για το αγιωργίτικο είναι πολύ υψηλή και οι τιμές θα ξεκινήσουν από τα 40 λεπτά το κιλό, εάν δεν υπάρξουν προβλήματα με εισαγωγές και με οινοποίηση ποικιλιών διπλής χρήσης όπως οι σταφίδες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΟΣ Νεμέας Θεόδωρο Τσιάνο.
Μειωμένη παραγωγή και αύξηση των τιμών εκτιμάται όμως και για την περιοχή  της Αιγιαλείας, όπου οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν κατά 5%. Στην περιοχή καλλιεργείται σε έκταση 9.000 στρεμμάτων ο ροδίτης και οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τιμές στα 30 λεπτά το κιλό, όπως μας πληροφορεί ο Άγγελος Ρούβαλης του οινοποιείου ΟΙΝΟΦΟΡΟΣ. Όσον αφορά το ξινόμαυρο, όπου παράγεται κατά κόρον στην περιοχή της Νάουσας η περσινή τιμή του έφτασε στα 46 λεπτά το κιλό για τις ποσότητες που απορρόφησε ο συνεταιρισμός, ενώ για φέτος είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις αφού η συγκομιδή αργεί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΟΣ ΒΑΕΝΙ Νάουσας, Γιώργο Φουντούλη. Την ίδια ώρα στη Λάρισα οι ποικιλίες Μερλό και Καμπερνέ αναμένεται να διαμορφώσουν τιμές στα 30 λεπτά το κιλό, εξαιτίας των χαμηλών αποθεμάτων στα οινοποιεία.
Αισθητή διαφορά στη φετινή σεζόν θα κάνει και η παρουσία του Τσάνταλη στην περιοχή του Αμύνταιου. Μετά τη δικαίωση της εταιρείας Ξινό Νερό στα ασφαλιστικά μέτρα της «Μαλαματίνα», την επανεμφάνισή του έκανε ο γνωστός οινοποιός. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, αγοράζει οινοστάφυλα από τους παραγωγούς της περιοχής.
Σε όλο αυτό το κλίμα, για την πιο δύσκολη οινοπαραγωγική περίοδο των τελευταίων δεκαετιών μιλούν οι επικεφαλής μεγάλων συνεταιριστικών και ιδιωτικών οινοποιείων της Κρήτης. Η παραγωγή φέτος στο νησί είναι μειωμένη λόγω των εκτεταμένων ζημιών στα σταφύλια από τον περονόσπορο, με τις ποικιλίες  βιλάνα, κοτσιφάλι, λιάτικο και σουλτανί να είναι τα μεγάλα θύματα από την «επέλαση» του μύκητα.
Ωστόσο, τουλάχιστον περί τα 25 λεπτά το κιλό αναμένεται να διαμορφωθεί η τιμή παραγωγού της σουλτανίνας για οινοποίηση, από μεγάλα οινοποιεία που προγραμματίζουν να  αρχίσουν τις παραλαβές των σταφυλιών στις αρχές του Σεπτεμβρίου.
Η τιμή παραγωγού της οινοποιήσιμης σουλτανίνας θα είναι αυξημένη φέτος σε σύγκριση με πέρυσι που για τις μεγαλύτερες ποσότητες κυμάνθηκε μεταξύ 15-17 λεπτών το κιλό.

agronews.gr

Σχόλια