Από τον ενθουσιασμό στην αβεβαιότητα








Η αβεβαιότητα επανέρχεται στο ΧΑ, καθώς η αγορά αξιολογεί ψυχραιμότερα το deal Alpha-Eurobank και επιστρέφει στην πεζή πραγματικότητα της κρίσης χρέους και των προβλημάτων που θα συνεχίσουν να ταλανίζουν... τις τράπεζες.
 Ο ενθουσιασμός εξατμίσθηκε γρήγορα, τα εντυπωσιακά χθεσινά κέρδη έγιναν σήμερα δέλεαρ για ρευστοποιήσεις και οι βασικοί δεικτες βυθίστηκαν χαμηλά. Εντονες διακυμάνσεις, μεγάλος τζίρος, συνεχείς αλλαγές κατεύθυνσης, δείχνουν ότι η αγορά δεν έχει βρεί επίπεδα ισορροπίας και ότι η περαιτέρω πορεία της παραμένει στοίχημα ανοικτό.
Ανάλογη εικόνα διαμορφώνεται στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Wall Street, που κινούνται σήμρα πτωτικά (DAX -1%, Dow Jones -0,6%).
Η μεταβλητότητα φαίνεται ότι θα παραμείνει το κυρίαρχο στοιχείο, καθιστώντας επιφυλακτικούς επενδυτές και επίδοξους κερδοσκόπους. Αναλυτες επισημαίνουν ότι μεγάλο μέρος των προχθεσινών αγορών έγινε με Τ+3 και με margin, γεγονός που οδηγεί σε εσπευσμένες ρευστοποιήσεις και "γυρίσματα', προκαλώντας έντονη αστάθεια και διακυμάνσεις.
Η εικόνα αγοράς άλλαξε πολλές φορές στη διάρκεια της συνεδρίασης, καθώς οι βασικοί δείκτες και οι τιμές πολλών blue chips (κυρίως τραπεζικών) ανεβοκατέβαιναν δίκην ασανσέρ, δίνοντας ευκαιρίες για αποδοτικό intraday και δημιουργώντας παράλληλα "παγίδες' για επιθετικούς παίκτες.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τουλάχιστο 45 μετοχές κινήθηκαν σε εύρος διακύμανσης πάνω από 15%, ενώ σε πολλά "βαριά χαρτιά" (συμπεριλαμβανομένων των Alpha, Eurobank, ATE, Marfin PB) η ενδοσυνεδριακή διακύμανση ήταν πάνω από 20%. Η Εθνική με συναλλαγές 9 εκατ. τμχ πήγε από +11% μέχρι -6,69% και έκλεισε στα χαμηλά ημέρας, με απώλειες 6,3%.
Ο ΓΔ ξεκίνησε ανοδικά, πήγε στις 1.932,6 μονάδες (+2,59%), υποχώρησε μέχρι τις 956.19 (-5,01%) και μετά από πολλές εναλλαγές κατεύθυνσης τερμάτισε στα χαμηλά ημέρας, κλείνοντας με απώλειες 4,82% στις 958,12 μονάδες.
Ανάλογη πορεία ακολούθησε ο κλαδικός δείκτης τραπεζικών μετοχών, που ξεκίνησε με εντυπωσιακό άλμα +9%(!), πήγε εν συνεχεία μέχρι -7,86% και έκλεισε -8,76%.

sofokleousin.gr

Σχόλια