Σήμερα η πολιτική κηδεία του Λεωνίδα Κύρκου



 


Σήμερα στις πέντε το απόγευμα, θα γίνει η πολιτική κηδεία του Λεωνίδα Κύρκου στο Πρώτο Νεκροταφείο.


Η σορός του θα βρίσκεται στο χώρο τέλεσης των πολιτικών κηδειών από τις 12:00 το μεσημέρι.

Κατόπιν επιθυμίας του εκλιπόντος..., μοναδικός ομιλητής θα είναι ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

Η οικογένεια του Λ. Κύρκου παρακαλεί αντί για στεφάνια να ενισχυθούν η «Διεθνής Αμνηστία» και το «Χαμόγελο του Παιδιού».

Ο Λεωνίδας Κύρκος γεννήθηκε το 1924 στο Ηράκλειο Κρήτης και ήταν γιος του Μιχαήλ Κύρκου, ενός εκ των ιδρυτών της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς. Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά ποτέ δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του λόγω των επανειλημμένων πολιτικών διώξεων. Κατά την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου φυλακίστηκε κατ' επανάληψη, ενώ καταδικάστηκε και σε θάνατο χωρίς να εκτελεστεί η ποινή του.

Εργάστηκε επί χρόνια στην πολιτική αριστερή εφημερίδα «Αυγή», αρχικά ως ρεπόρτερ και αργότερα ως διευθυντής. Εξελέγη βουλευτής το 1961, το 1963 και το 1964 με την ΕΔΑ. Με τη διάσπαση του ΚΚΕ πήρε το μέρος των λεγόμενων ανανεωτικών δυνάμεων και βοήθησε στην καθιέρωση του ευρωκομμουνιστικού ΚΚΕ Εσωτερικού. Στις 21 Απριλίου 1967 συνελήφθη και παρέμεινε στη φυλακή για πέντε χρόνια. Μεταπολιτευτικά εκλέχτηκε βουλευτής το 1974 και το 1977 και ευρωβουλευτής το 1981 και το 1985. Ηταν πρόεδρος και γ.γ. του ΚΚΕ Εσωτερικού μέχρι το 1987, οπότε εντάχθηκε στην Ελληνική Αριστερά της οποίας προήδρευσε. Μαζί με τον Χαρίλαο Φλωράκη ίδρυσαν τον Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου, του οποίου υπήρξε γραμματέας. Από το 1989 μέχρι το 1993 ήταν βουλευτής με τον Συνασπισμό. Συμμετείχε στην κυβέρνηση συνεργασίας με τον Μητσοτάκη, ήταν χήρος και εί [Λεωνίδας Κύρκος και Χαρίλαος Φλωράκης την εποχή του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, του πολιτικού σχήματος που επιχείρησε να εκφράσει την ενότητα των δυνάμεων της Αριστεράς.] ίχε δύο γιους.

Υστατο χαίρε από Παπούλια και αρχηγούς

Οπως ήταν φυσικό, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον ιστορικό ηγέτη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δήλωσε πως «υπήρξε μια ιστορική πολιτική προσωπικότητα της χώρας που αφιέρωσε τη ζωή του στην εμπέδωση των δημοκρατικών ιδεωδών και της σταθερότητας του κοινοβουλευτισμού. Οραματίστηκε μια ευρωπαϊκή Αριστερά και αγωνίστηκε για μια δημοκρατία με κέντρο τον άνθρωπο». Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε πως «με τον Λεωνίδα μας συνέδεε μια ειλικρινής φιλία. Είχα τη χαρά μέχρι πρόσφατα να συνομιλώ μαζί του. Οι προσωπικές μας απόψεις δεν στάθηκαν ποτέ εμπόδιο στις κοινές μας αγωνίες. Η θλίψη μου για την απώλειά του είναι μεγάλη».

Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος έκανε λόγο για «εξέχουσα προσωπικότητα που σημάδεψε με τη δράση του την πορεία του τόπου», ενώ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς δήλωσε πως «ήταν πρωτοπόρος στο κίνημα για την ανανέωση της Αριστεράς, ευτύχισε να τιμηθεί εν ζωή από πολλούς αντιπάλους του και να αγαπηθεί από πολυάριθμους φίλους του».

Ο λαός τονίζει πως «δίδαξε ευπρέπεια. Πάντα συνετός, συμβούλευε το σωστό, δεν εισακούετο πάντα, όπως και τελευταία».
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως «η Ελλάδα σιγά-σιγά αδειάζει από τη δρακογενιά της. Τη γενιά που δεν λύγισε μπροστά στις θανατικές καταδίκες και έδωσε τη μεγάλη μάχη για ελευθερία, ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτης Κουβέλης είπε ότι «το πάθος του για την ανανέωση του αριστερού κινήματος υπήρξε για όλους μας ένα μόνιμο και συνεχές μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας». Η πρόεδρος της ΔΗ.ΣΥ. Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε ότι «ήταν άνθρωπος δημιουργικός και ανεξάρτητος, πνεύμα ελεύθερο και γνήσια δημοκρατικό», ενώ ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που συνδεόταν φιλικά με τον Κύρκο, αν και βρίσκονταν σε αντίπαλους πολιτικούς χώρους, ανέφερε: «Ηταν από τους τελευταίους εναπομείναντες της ηρωικής και άτυχης γενιάς που έζησε όλες τις περιπέτειες και τις δυσκολίες του λαού μας».

Espressonews.gr

Σχόλια