Πόσο θα είναι η αμοιβή για το νέο «αφεντικό» της Apple;





Ο Steve Jobs αμειβόταν με 1 δολάριο το χρόνο ως CEΟ της Apple. Ο νέος «αφέντης» της εταιρίας, Τim Cook, … μάλλον θα πάρει κάτι… παραπάνω.


Το ΔΣ της Apple έδωσε στον Cook ένα εκατομμύριο μετοχών της επιχείρησης. Οι μετοχές έχουν αξία στα 383.6 εκατομμύρια δολάρια Η.Π.Α. σύμφωνα με την αξία της μετοχής της Apple την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με το πρακτορείο CNN, ο Cook θα λάβει τις μετοχές μόνο εάν παραμείνει στην Apple για την υπόλοιπη δεκαετία. Το μισό των μετοχών του θα απελευθερωθεί τον Αύγουστο του 2016 ενώ το υπόλοιπο, το 2021.

Ως αντικαταστάτης του Jobs πέρυσι όσο ο πρώτος έλειπε λόγω της πολύχρονης μάχης του με τον καρκίνο, ο Cook λάμβανε ετήσιο μισθό 800.000 δολάρια, με μπόνους 900.000. Ο Cook μάλιστα, έλαβε και μπόνους ως προς την αξία της εργασίας του κατά την απουσία του Jobs ύψους 75.000 μετοχών της Apple και επιπλέον 5 εκατομμυρίων δολαρίων…

Αυτό τον έκανε ένα από τα πιο ακριβοπληρωμένα στελέχη της βιομηχανίας της τεχνολογίας, με συνολικές απολαβές –μόνο για το 2010- ύψους 59 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σε αντίθεση με τον Jobs ο οποίος λάμβανε 1 δολάριο το χρόνο από το 1997. Σε σχέση με άλλους CEOs του ενός δολαρίου οι οποίοι λαμβάνουν επιπλέον μετοχικά πακέτα και μπόνους, ο Jobs μοιάζει με… «μπατίρη» αφού δεν δεχόταν μπόνους μετρητών και διάφορα εταιρικά πακέτα ενώ δεν ασφαλίστηκε καν στην Apple για το 401Κ του (κοινωνική συνταξιοδοτική ασφάλιση των Η.Π.Α.).

Το 1999, βέβαια, το ΔΣ της Apple ξόδεψε 90 εκατομμύρια για να αγοράσει στον Jobs ένα Gulfstream V προσωπικό τζετ ενώ του έδωσε και 10 εκατομμύρια μετοχές της Apple.

Το market cap της Apple φτάνει μέχρι στιγμής στα 355.6 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τη την πιο πολύτιμη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία στον κόσμο.

Επιμέλεια:Μίτση Σκέντζου

zougla.gr

Σχόλια