Τα σχόλια των ξένων ΜΜΕ για το "γάμο" Alpha - Eurobank






Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, που αφιερώνουν εκτενή δημοσιεύματα χθες, Δευτέρα, στο νέο σχήμα που θα προκύψει από τη συγχώνευση των Alpha Bank και Eurobank.
Σύμφωνα με δημοσίευμα... των Financial Times η συμφωνία συγχώνευσης θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο και θα ακολουθηθεί σε πρώτη φάση από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,25 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική κεφαλαιακή ενίσχυση αναμένεται στα 3,5 δισ. ευρώ.
Η ανταπόκριση της βρετανικής εφημερίδας από τη Αθηνά αναφέρει πως με τη σύμπραξη των δύο τραπεζών αντιμετωπίζονται οι ανησυχίες περί προσφυγής τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας  για αναδιάρθρωση κεφαλαίων, κίνηση που θα οδηγούσε στην κρατικοποίησή τους.

Σύμφωνα με δηλώσεις ξένων διαχειριστών κεφαλαίων και τραπεζικών στελεχών στους Financial Times η επικείμενη συγχώνευση των Alpha Bank και Eurobank είναι η πρώτη θετική είδηση τον τελευταίο από την ελληνική οικονομία και θα λειτουργήσει σταθεροποιητικά σε μία περίοδο αβεβαιότητας για τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg η συμμαχία μεταξύ των δύο τραπεζών θα δημιουργήσει την μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα με περιουσιακά στοιχεία ύψους 150 δισ. ευρώ, περισσότερα από 2.000 υποκαταστήματα και περίπου 80 δισ. ευρώ σε καταθέσεις.

Όπως αναφέρουν αναλυτές στο πρακτορείο, η συγχώνευση και η συνακόλουθη αύξηση κεφαλαίου θα είναι ευπρόσδεκτη από την αγορά, τις ρυθμιστικές αρχές και τους φορείς χάραξης πολιτικής και θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την επιστροφή των τραπεζών στην διατραπεζική αγορά.

Η Wall Street Journal αναφέρει για τη σύμπραξη των δύο τραπεζών πως θα δημιουργήσει ένα από τα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την 25η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ευρώπη.

Η έγκριτη οικονομική εφημερίδα εστιάζει στη συμμετοχή του Κατάρ στο νέο σχήμα, κάτι που όπως σημειώνει προσδίδει αξιοπιστία στο εγχείρημα. Μάλιστα, σημειώνει πως το επενδυτικό ταμείο του Κατάρ έχει συμμετοχές σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η Barclays Plc και η Credit Suisse Group.

Σχόλια