Στα 0,30 ευρώ η σουλτανίνα και 1,40 η σταφίδα από ΚΣΟΣ



Τιμές παραγωγού στα 0,30 ευρώ για τη σουλτανίνα οινοποίησης και από 1 έως 1,40 ευρώ στη σταφίδα (ανάλογα με την ποιότητα) ανακοίνωσαν  η Ένωση Ηρακλείου και η ΚΣΟΣ αντίστοιχα.
Πρόκειται για τιμές που αν υπήρχαν σταφύλια θα ήταν ικανοποιητικές, σχολιάζουν οι παραγωγοί. Φέτος όμως, λόγω της κάθετης πτώσης της παραγωγής, μόνο…. χαρτζιλίκι θα αποδώσουν στους παραγωγούς.
 «Και αυτές οι τιμές δεν είναι καλές αφού φέτος η παραγωγή έχει καταστραφεί από τον περονόσπορο» δήλωσε ο πρόεδρος των δύο συνεταιριστικών οργανώσεων Μ. Γαβαλάς.
Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση της ΚΣΟΣ συνεδρίασε την Τρίτη 29 Αυγούστου και κατέληξε στις φετινές τιμές παραγωγού της σταφίδας: Για τη νούμ 4 θα είναι 1 ευρώ, για τη νούμ. 2 θα είναι 1,20 ευρώ και για τη νούμ. 1 θα είναι 1,40 ευρώ. Οι τιμές αυτές για τους περισσότερους αμπελουργούς θα έχουν κυρίως…θεωρητικό χαρακτήρα, αφού πρακτικά δεν πρόκειται να σταφιδοποιήσουν την όποια σουλτανίνα τρυγήσουν. Σύμφωνα πάντως με τον κ. Γαβαλά αγορές για τη σταφίδα υπάρχουν και «αυτό το προϊόν πρέπει πάσει θυσία να διατηρηθεί στον τόπο μας».

Τιμές σε σουλτανίνα και ποικιλιακά
Στο μεταξύ, στα 0,30 ευρώ δηλαδή 5 λεπτά πάνω από τους ιδιώτες οινοποιούς, αποφάσισε να αγοράζει τη σουλτανίνα για οινοποίηση η Ένωση Ηρακλείου, κατά τη διάρκεια  συνεδρίασης την Τρίτη 29 Αυγούστου.  (Πέρυσι ήταν στη μισή τιμή)
Οι τιμές για τα υπόλοιπα οινοστάφυλα φέτος είναι:
Βιλάνα 0,35 ευρώ
Κοτσιφάλι 0,30 ευρώ
Syrah 0,40 ευρώ
Λιάτικο 0,30 ευρώ
Μαντηλάρι 0,25 ευρώ
Διάφορα ποικιλιακά 0,50 ευρώ
Οι τιμές αυτές είναι αυξημένες σε σύγκριση με πέρυσι, αλλά δεν ικανοποιούν τους παραγωγούς καθώς τα σταφύλια είναι λίγα.
Εκτός απροόπτου το Πρότυπο Οινοποιείο Παλιανής της Ένωσης Ηρακλείου θα ανοίξει την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου για την παραλαβή σουλτανίνας.  Πριν την έναρξη, σύμφωνα με τον κ. Γαβαλά, οι γεωπόνοι της Ένωσης θα ελέγξουν μια φορά ακόμα το βαθμό ωρίμανσης των σταφυλιών.

agronews.gr

Σχόλια